kalendar ikonica
kalendar ikonica

Ljubljana putovanje – 5 mesta na kojima možete pronaći zmaja

Ljubljana putovanje – 5 mesta na kojima možete pronaći zmaja

Saznajte zašto je Zmaj u Ljubljani simbol grada. Ljubljana putovanje na relaciji Beograd Ljubljana i Ljubljana smeštaj uz legendu. Ljubljana vreme za pamćenje !

Ljubljana putovanje uz Avionske karte za Ljubljanu

Za Ljubljana putovanje do prestonice Slovenije možete se uputiti i avionom. Avio karta za Ljubljanu iz Srbije dostupna je na relaciji Beograd Ljubljana i Niš Ljubljana (od avgusta 2020. godine). Let Beograd Ljubljana je direktan, a saobraća „Air Serbia“ svakodnevno. Avio karta Niš Ljubljana je povoljnija (avionska karta Beograd Ljubljana je od 115 evra) i iznosi od oko 65 evra.

Znamenitosti Ljubljane

Ljubljana je nastala na ruševinama rimskog grada Emona. Nekoliko puta je rušena i obnavljana, te u zavisnosti od doba kada je ponovo građena, danas njen centar krase pretežno građevine u stilu baroka i secesije. Nastala je i razvijala se oko reke Ljubljanice, po kojoj je i dobila ime.

Ljubljana je jedan od najčistijih i najmirnijih glavnih gradova Evrope. Divno mesto za odmor, uživanje, al i istraživanje. A mi vam preporučujemo zmaja u Ljubljani…

 Zmaj u Ljubljani – Gde i kako da pronađete

Zmaj je simbol grada. Legenda nam pripoveda jednu priču iz star Grčke, kada je Jason sa svojim Argonautima plovio u potrazi za zlatnim runom.

Naime, Jason je želeo da preuzme presto od svog ujaka, a da bi uspeo u toj nameri, upitao je čuvene delfske proročnice šta treba da uradi. I one mu rekoše da mora u potragu za zlatnim runom. Ovaj hrabri junak okuplja svoje vojnike i plovi svojim brodom Argom sve do kraljevstva Kolhida na obali Crbog mora. Tamo preotima runo od kralja Ajeta, uz pomoć kraljeve kćeri Medeje (koju je i oženio).

Besni kralj šalje brodove da stignu Jasona i Argonaute i ubiju ih. Međutim, oni beže preko mora, Dunavom, do Save, pa onda rekom Ljubljanicom sve do jednog jezera, gde ih je zatekla zima. Tu zastaju, ali u jezeru obitava strašni zmaj, koji ih napada. Jason uspeva da pobedi zmaja, koji se povukao u unutrašnjost brda, na kojem je danas Ljuljanski grad (zamak).

Tako je nastala legenda o zmajčeku, al i prvo mesto na kojem ćete ga potražiti: pravac u Ljubljanski dvorac (možete ići žičarom ili peške). Tamo vas dočekuje replica zmaja, a umesto borbe, predlažemo vam da se fotografišete za uspomenu.

Drugo mesto, koje je svakako nezaobilazno u obilasku centra Ljubljane je svakako Zmajski most. Belo mermerno “čudovište” ne izgleda baš opasno, ali svakako vredi prošetati i uživati u ambijenti kraj reke.

Zmaja u Ljubljani možete pronaći i na zastavi grada. Dovoljno je da pogledate u zgradu Magistrata ili neku drugu gradsku instituciju i videćete ovog vernog čuvara i treće mesto na kome možete naći zmaja.

Želite li malo avanture? Otkrijte sobu alhemičara iz XVI veka i pronađite najveće blago svih vremena – jaje ljubljanskog zmaja, koje metal pretvara u zlato. MindMaze je interaktivna avantura u kojoj je grupa ljudi zatvorena u sobi i njihov zadatak je da pronađu izlaz za manje od sat vremena.

Međutim, i nije baš tako jednostavno kako zvuči. Soba je puna svakodnevnih i neobičnih predmeta koji mogu biti ključ slobode. Potrebno je povezati nagoveštaje, otključati brave, dešifrovati poruke i rešiti drevnu tajnu. Ovog zmajčeka ćete pronaći na adresi Trubarjeva 24 stoje ujedno i četvrto mesto. Zabava je moguća, ali uz prethodno zakazivanje termina.

Peto mesto gde možete pronaći zmaja u Ljubljani je svakako neka od brojnih suvenirnica u gradu. Preporučujemo vam da kupite čokoladu od soli u obliku zmaja ili divnog plišanog Zmajčeka Ljuba, koji je maskota grada.

Ljubljana putovanje
Image by protopopica from Pixabay

Ljubljana putovanje – korisni saveti

Za Ljubljana putovanje idealno je svako doba godine, uvek je lepa i interesantna. Najlepše vreme za obilaske su prolećni meseci maj i jun, kao i septembar i oktobar. U ovo vreme se organizuju i brojni festivali, al i kongresi, pa bi trebalo imati u vidu da će se tražiti “soba više” kada su te manifestacije planirane. Na ovom linku se nalaze avio karte Beograd Ljubljana, dok ponudu hotela za Vaše Ljubljana putovanje možete pogledati i na sledećem linku (ovde).

Želimo vam da poletite na krilima zmaja i donesete iz Ljubljane pregršt lepih uspomena.

Autor: Jelena Savić

Sadržaj članka:
Ljubljana putovanje – 5 mesta na kojima možete pronaći zmaja
Ljubljana putovanje uz Avionske karte za Ljubljanu

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Ljubljana-BEG-LJU
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Ljubljana možete pogledati na linku avio karte Beograd - Ljubljana.
Cena avio karte Beograd - Ljubljana krece se od 95 EUR


Ljubljana (LJU) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu