kalendar ikonica
kalendar ikonica

Karlove Vari i Lov na jelene

Karlove Vari i Lov na jelene

Priča za Karlove Vari koju niste znali. Karlove Vari banja je jedna od najuređenijih na svetu. Karlove Vari Češka i direktni letovi za Prag na našem portalu.

Karlove Vari su najpoznatija banja u Češkoj Republici. Nalazi se na krajnjem zapadu Češke, na svega 20 km od granice sa Nemačkom. Od glavnog grada Praga Karlove Vari su udaljene 125 km. Danas je ovo moderan grad sa 50.000 stanovnika.

Grad je prosto ušuškan između Slavikove šume i Krušne gore koje ga okružuju i doprinose izuzetnom geografskom položaju. Leži na sastavu tri reke. Veće reke Ohre koja dolazi iz Nemačke i malih rečica Rolave i Teple. Tepla je najvažnija jer se oko njene živopisne doline razvio turistički deo grada.

U prevodu sa češkog jezika naziv banje bi se mogao prevesti kao Karlova kupatila. Naziv potiče od imena velikog bohemijskog vladara iz 14-og veka Karla IV Luksemburga. Upravo je četrnaesti vek vreme nastanka banje. Sve je počelo sasvim slučajno, kada je Karlo IV organizovao lov na jelene u šumama na zapadu Bohemije.

Tokom lova jedan lovački pas je, goneći divljač, upao u bazen sa vrelom vodom. Pas je počeo zavijati a lovci potrčaše da mu pomognu, misleći da ga je napao divlji vepar. Kada su došli do njega čekalo ih je veliko iznenađenje. Ugledali su mlaz vrele vode koja je izbijala iz zemlje. Iako je ovaj prizor za njih bio potpuno nepoznat, mudri Karlo je shvatio da su pronašli nešto značajno.

Naredio je odmah da se u blizini izvora podigne kuća gde bi se moglo odsedati. Ubrzo u okolini izvora nastaje naselje kome Karlo IV daje sve prinadležnosti kako bi se nesmetano moglo razvijati. Naselje dobija ime po vladaru, Karlove Vari. Tokom svoje istorije grad je nekoliko puta stradao u poplavama i požarima tako da danas praktično nema građevina iz vremena njegovog nastanka.

Grad doživljava procvat u 18-om i 19-om veku kada u potpunosti menja svoj arhitektonski izgled. Grade se banjski centri i brojni smeštajni kapaciteti koji i danas postoje. U tom periodu nastaju i najlepše crkve kao i zgrada pozorišta. Industrijalizacijom i gradnjom železnice Karlove Vari se povezuju sa velikim gradovima, prvenstveno sa prestonicom Pragom, što predstavlja osnovu napretka.

Karlove Vari banja Češka Republika
Image by Monica Volpin from Pixabay

Tokom 19-og veka dolazi do velikog razvoja balneologije sa kojom ovaj mali grad nepovratno staje na mapu najprivlačnijih evropskih spa centara. Banja postaje toliko popularna da je posećuju vladari, umetnici, pisci i pripadnici najviših aristokratskih slojeva.

Marija Terezija, Jozef II, Petar Veliki, Karl Marks, Franc Jozef, Lav Tolstoj, Kemal Ataturk, Johan Volfgang fon Gete, Vagner, Mocart, Betoven Paganini, Šopen…. samo su neka od slavnih imena koji su deo svog života proveli uživajući u banji Karlove Vari.

Sa početkom Prvog Sv. rata turizam u Karlovim Varima naglo je utihnuo. Period 20-tih i 30-tih godina donosi kratak oporavak koji je ponovo zaustavljen u vreme Drugog Sv. rata. Posle Drugog Sv. rata svi izvori i spa centri su nacionalizovani.

Period komunizma završava se Plišanom revolucijom 1989. kada dolazi do privatizacije i ponovnog razvoja. Banja vraća svoj stari sjaj i samo na kratko izgubljenu slavu. Opet je posećuju u velikom broju. Boravak u banji više nije samo privilegija aristokratije, danas se na ulicama ovog bajkovitog mesta mogu videti pripadnici svih uzrasta i slojeva.

Ako se pitate u koje doba godine je najbolje doći u Karlove Vari odgovor je u svako doba.

Ako izaberete proleće dočekaće vas rascvetalo cveće i ozelenjeni parkovi puni svežine, u leto videćete velike gužve na ulicama i čuti mnoge svetske jezike, posle leta uživati u čarobnim jesenjim bojama a topla voda sa karlovarskih izvora ugrejaće vas tokom zime.

Karlove Vari banja
Image by RalfGervink from Pixabay

Par saveta za putovanje u Prag

Najjeftinija cena avio karte Beograd Prag iznosi 129 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Ova cena može da se dobije isključivo ukoliko se avio karte Beograd Prag kupi nekoliko nedelja pre planiranog putovanja.

Na direktnom letu Beograd Prag saobraća naša nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“, a moguće je iz Beograda do Praga stići i letom preko jedne od evropskih metropola, najčešće preko Frankfurta, i ti su letovi sa čekanjem od nekih 1 do 3 sata.

Prag nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, a preporučujemo da Vaš smeštaj u Pragu obezbedite znatno pre planiranog putovanja. U Pragu je potrebno izabrati hotel sa minimum 3*, a u pogledu lokacije treba birati smeštaj u centru grada (nešto skuplji), ili na liniji metroa.

Našu sjajnu ponudu za smeštaj u Pragu možete pogledati klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Karlove Vari i Lov na jelene
Karlove Vari i Lov na jelene
Par saveta za putovanje u Prag

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Prag-BEG-PRG
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Prag možete pogledati na linku avio karte Beograd - Prag.
Cena avio karte Beograd - Prag krece se od 95 EUR


Prag (PRG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)




Najnovije u našem Magazinu



Najčtaniji tekstovi u Magazinu