Avio kompanija American Airlines

American Airlines jeftine avio karte - Promocija


Avio kompanija American Airlines

American Airlines je glavna američka aviokompanija sa sedištem u Fort Vorthu u Teksasu, u okviru Dallas – Fort Vorth. Najveća je aviokompanija na svetu ako se meri veličinom flote, prevezenim putnicima po rasporedu i prihodom.

American Airlines Istorija

American Airlines je osnovan 1930. godine preko saveza više od osamdeset malih avio-kompanija.
Dve organizacije iz kojih potiče American Airlines su Robertson Aircraft Corporation i Colonial Air Transport. Prvi je prvi put stvoren u

Missouriju 1921. godine, a obojica su spojena 1929. godine u holding kompaniju The Aviation Corporation. 1930. godine je pretvoreno u operativnu kompaniju i preimenovano u American Airways. 1934. godine, kada su novi zakoni i ukidanje poštanskih ugovora prisilili mnoge aviokompanije na reorganizaciju, korporacija je preuredila svoje rute u povezani sistem i preimenovana u American Airlines. Između 1970. i 2000. godine, kompanija je prerasla u međunarodnog prevoznika, kupujući Trans World Airlines 2001. godine.

American Airlines je imao direktnu ulogu u razvoju DC-3, što je rezultat maratonskog telefonskog poziva izvršnog direktora American Smith-a CR Smith-a Donaldu Douglas-u. Douglas se složio da nastavi sa razvojem tek nakon što ga je Smith obavestio o nameri Americansa da kupi 20 aviona. Prototip DST (Douglas Sleeper Transport) prvi put je poleteo 17. decembra 1935. (32. godišnjica leta braće Rajt).

Prvi izgrađeni DC-3 pratio je sedam DST-ova sa proizvodne linije i isporučen je kompaniji American Airlines. Kompanija American Airlines otvorila je putničke usluge 26. juna 1936. godine, istovremenim letovima iz Newarka u državi New Jersey i iz Chicaga u državi Illinois.

2011. godine, usled pada avio-industrije, matična kompanija American Airlines-a AMR Corporation podnela je zahtev za zaštitu od bankrota. 2013. godine, American Airlines se spojio sa US Airvais-om, ali je zadržao ime American Airlines-a, jer je to bila međunarodno priznatija marka; kombinacija dve aviokompanije rezultirala je stvaranjem najveće aviokompanije u Sjedinjenim Državama, a na kraju i u svetu.

American Airlines avion uzletanje
Image by Bilal EL-Daou from Pixabay

American Airlines Flota

American Airlines poseduje 859 aviona, što čini najveću komercijalnu avio-flotu na svetu. Prevashodno upravlja kombinacijom Airbusa i Boeinga sa uskotrupnim i Boeingovim širokotrupnim avionima. American je trenutno u procesu najveće obnove flote u svojoj istoriji, a po narudžbi Airbusa i Boinga ostalo je skoro 200 aviona. Amerikanac je najveći operater porodice Airbus A320 na svetu. Upravlja najvećom flotom aviona A319 i A321 na svetu.

American Airlines Destinacije

American Airlines, zajedno sa svojim regionalnim partnerima, upravlja širokom međunarodnom i domaćom mrežom sa skoro 6.800 letova dnevno do skoro 350 destinacija u više od 50 zemalja. American Airlines je jedan od osnivača saveza Oneworld, trećeg po veličini saveza na svetu. Regionalnim letovima upravljaju nezavisni i pomoćni prevoznici pod brendom American Eagle.

American Airlines i American Eagle posluju iz 10 čvorišta, a Dallas (DFV) je njegov najveći. Aviokompanija godišnje preuzme više od 200 miliona putnika, u proseku više od 500.000 putnika dnevno. Od 2019. godine kompanija zapošljava skoro 130 000 ljudi.
Uzimajući u obzir ugovor sa Air Serbia-om, vrlo lako je stići do svih destinacija u SAD-u, kombinujući letove iz Beograda do dalekih destinacija.


Avio karte American Airlines - Destinacije