Avio kompanija British Airways

British Airways jeftine avio karte - Promocija


Avio kompanija British Airways

British Airways je britanska nacionalna avio-kompanija sa sedištem u Londonu.Ova avio-kompanije je i najveći avio-prevoznik Velike Britanije, i drugi najveći avio-prevoznik Evrope, odmah iza Air France, KLM grupacije. Sedište kompanije British Airways su londonski aerodromi Heatrow i Gatwick.

British Airways Istorija

Kompanija je osnovana 25. avgusta 1919. godine kada je i pokrenuta prva internacionalna linija na svetu iz Londona ka Parizu. Ovu rutu je započela kompanija Air Transport & Travel Ltd, od koje je kasnije nastao British Airways. Od tada British Airways je prevezao više od 1,2 milijardi putnika na svojim linijama širom sveta i postao jedan od najelitnijih kompanija na svetu.

British Airways je bio prisutan na srpskom tržištu s kratkim prekidima već pedeset godina. Prvi letovi British European Airways na relaciji Beograd-Cirih-London startovali su 1957. Direktna linija Beograd-London lansirana je 1970. sa dva leta nedeljno na aerodrom Hitrou. Danas British ne leti iz Beograda ali ima sjajnu saradnju sa Air Serbia gde iz Beograda prevozi putnike do dalekih destinacija.

British Airways je članica i (zajedno sa avio kompanijama American Airlines, Catay Pacific, Qantas i ugašenim Canadian Airlines-om), osnivač Oneworld alijanse. Za svoj višedecenijski kvalitetan rad na usavršavanju pružanja usluga prevoza putnika dobitnik je mnogobrojnih priznanja iz domena avio-transporta.

British airways avion na terminalu
Image by JoeBreuer from Pixabay

British Airways Flota

Do mnogoborojnih destinacija širom sveta British Airways svoje putnike transportuje svojom bogatom flotom od 295 aviona marke Boeing i Airbus.Ponos flote čine svakako najmoderniji avion današnjice Boeing 747 Dreamliner kao i najveći avion današnjice Airbus A380 sa kapacitetom do neverovatnih 853 putnika.

British Airways Destinacije

British Airways leti na više od 160 destinacija u Evropi, Aziji, Africi, Severnoj Americi, Južnoj Americi i Okeaniji. To uključuje i šest destinacija unutar Velike Britanije. Takođe ima ugovore sa oko 25 drugih prevoznika.
Direktnih letova do Londona iz okolnih zemalja ima iz Tirane, Zagreba, Dubrovnika, Prištine, a najavljeno je da će u toku ove godine biti uspostavljena i linija Podgorica-London.


Avio karte British Airways - Destinacije