Avio kompanija Delta Airlines

Delta Airlines jeftine avio karte - Promocija


Avio kompanija Delta Airlines

Delta Airlines je američka avio kompanija i jedna je od najvećih avio kompanija po broju putnika. Takođe jedna je od osnivača SkyTeam alijanse. Delta ima 9 čvorišta od koih je najveći Atlanta i po broju putnika i po broju polazaka.

Delta Airlines Istorija

Istorija kompanije započela je prvom svetskom operacijom zaprašivanja useva pod nazivom Huff Daland Dusters Inc., osnovanom 1925. godine u Maconu u državi Georgia. Generalni direktor C.E. Woolman i kasnije prvi izvršni direktor Delte, vodio je grupu lokalnih investitora da preuzmu imovinu kompanije. Delta Air Service je osnovan 3. decembra 1928. godine i nazvan je po regiji Delta Mississippi.

Prevoz putnika započela je 17. juna 1929. godine od Dalasa u Teksasu do Džeksona u Misisipiju, sa zaustavljanjem u Šrivportu i Monroju u Luizijani. Do juna 1930. usluga se proširila na istok do Atlante i na zapad do Fort Vort-a u Teksasu.

1972. je preuzela kompaniju Northeast Airlines. Transatlantski letovi započela je 1978. godine prvim direktnim letovima iz Atlante za London. 1990. Delta je bila prva aviokompanija u Sjedinjenim Državama koja je letela avionima McDonnell Douglas MD-11.

Delta Airlines avion poletanje
Image by Cor Gaasbeek from Pixabay

Delta Airlines Flota

Od decembra 2020. Delta je upravljala flotom od 750 aviona koje su proizveli Airbus i Boeing. Delta upravlja najvećom flotom Boeing 717, Boeing 757 i Boeing 767 na svetu, i najvećom flotom Airbus A330 više od bilo koje druge američke aviokompanije. Pre spajanja 2008. sa Northvest Airlinesom, Deltinu flotu činili su samo avioni Boeing i McDonnell Douglas. Erbasovi avioni sa severozapada pridružili su se floti nakon spajanja, a od tada je dodato još njih.

Delta Airlines Destinacije

Delta i njeni svetski partneri u savezu obavljaju više od 15.000 letova dnevno. Od 31. decembra 2019. Delta Delta avioni lete do 242 destinacije koje opslužuju 52 zemlje na šest kontinenata.

U martu 2020. Delta je suspendovala sve letove za kontinentalnu Evropu i smanjila 40% svog kapaciteta.
Od aprila 2021. Delta Connection opslužuje 211 odredišta u Sjedinjenim Državama, Kanadi, Kubi i na Bahamima – od toga 117 opslužuje više avio-kompanija sa oznakom Delta Connection, dok 129 opslužuju i Delta letovi.


Avio karte Delta Airlines - Destinacije