Avio kompanija Qatar Airways

Qatar Airways jeftine avio karte - Promocija


Avio kompanija Qatar Airways

Avio kompanija Qatar – Istorija

Qatar Airways je nacionalna avio kompanija države Katar. Sedište avio kompanije je u Dohi, najznačajnijem trgovačkom središtu Bliskog Istoka. Qatar Airways je osnovan 1993. godine što je svrstava u mlade avio kompanije.

Od samog osnivanja se Qatar izdvajao kao jedna od najboljih aviokompanija, a od 1997. su počela da se nižu priznanja. Skajtreks je nagradio Qatar 2011, 2012 i 2015. godine za najbolju aviokompaniju te godine.

U 2018. godini Qatar aviokompanija je ponela titulu za najbolju biznis klasu na svetu, najbolje sedište u biznis klasi, najbolju avio liniju na Bliskom istoku i najbolje salone u prvoj klasi.

Centar komanije je Međunarodni arodrom Hamad u Dohi. Na aerodromu se nalazi salon za putnike u biznis klasi Qatar Airways-a: Al Mourjan Business Lounge.

Simbol avio kompanije je Oriks antilopa koja nastanjuje Arapsko poluostrvo u okviru istoimenog emirata na Bliskom Istoku. Nadimak za simbol Qatar Airways-a je Orry. Ova antilopa u Kataru je u velikoj meri istrebljena zbog čega je stavljena pod zaštitu, tako da danas gotovo ima status svete životinje.

Avio kompanija Qatar – Flota

Prema popisu koji je urađen u julu 2018. godine Qatar airways flota se sastoji od 224 aviona, planirana je nabavka za još 194 letelice.

Ova avio kompanija je jedna od najmlađih avionskih flota na svetu, a prosečna starost aviona ne prelazi 5 godina. Qatar raspolaže sa Airbus i Boeing avionima širokog i uskog trupa koji saobraćaju na kratkim, srednjim i dugim letovima.

Na svojim brojnim letovima, Qatar Airways kombinuje letelice Boeing 787 Dreamliner, Airbus A350, Airways Boeing 777, Airbus A320, takođe vlasnik je Airbus A380 najvećeg putničkog mlaznog aviona na svetu.

Avio kompanija Qatar – Destinacije

Qatar Airways je u kratkom vremenskom periodu uspeo da poveže preko 100 destinacija u svetu, a najpoznatije su Bankok, Puket, Sejšeli, Hong Kong, Maldivi, Bali, Melburn, Sidnej,… Svakodnevno ima direktne letove iz Beograda za Dohu.

Osim ka srpskoj prestonici, uvedeni su letovi ka još 10 novih odredišta – Baku (Azerbejdžan), Tbilisi (Gruzija), Kigali (Ruanda), Zagreb, Erbil i Bagdad (Irak), Pert (Australija), Kilimandžaro (Tanzanija), Jangon (Mijanmar), i Maputo u Mozambiku i plan je da u naredne tri godine Qatar Airways leti ka 170 destinacija.


Avio karte Qatar Airways - Destinacije