kalendar ikonica
kalendar ikonica

Barselona putovanje i priča o postanku

Barselona putovanje i priča o postanku

Barselona putovanje kroz priče od Heraklea i Argonauta do Kolumba i Gaudija. Od brodoloma i neizvesnosti do uzdizanja i slave. Od Barkenona i Barcina do Barcilonuma i Barcenone. I traje već pedeset vekova.  A počelo je slučajno, sa devetim brodom.

Barselona danas živi sa zvanjem neodoljivog mediteranskog grada, turističkog središta. Da postane biser turizma, doprineli su brojni faktori. Prirodno okruženje, mediteranska klima, arhitektura, istorija protkana mitovima koji bude maštu. Mitovi koji govore o postanku Barselone su za mnoge najinteresantniji.

Priča o nastanku počinje od Herakla, sina Zevsovog i jednog od najvećih antičkih heroja. Herakle je u mladosti birao da mu život bude težak ali slavan. Takav izbor doneo mu je brojna iskušenja, poput dvanaest Herinih zadataka. Taj izbor poveo ga je i u avanturu, iz koje se,po legendi rodila Barselona.

Herakle je pratio Jasona i argonaute tokom potrage za zlatnim runom. U ekspediciju su krenuli sa devet brodova u kojima su bili najbolji ratnici tog vremena. Blizu katalonske obale bili su zahvaćeni olujom. Vetrovi nosiše brodove sve do Provanse i oni konačno nađoše sigurnu luku kod današnjeg Marseja. Osam brodova nekako stignu do kopna, gde su uvideli da je jedan brod nestao. Herakle odmah krene u potragu za njim.

Danima je tragao za svojim izgubljenim prijateljima. Na kraju ugleda brod koji je stajao ukotvljen ispod jednog brda, a sve mornare sa broda, žive i zdrave. To brdo bilo je današnji Monžuik, u Barseloni. Članovi posade sa devetog broda bili su očarani prirodnim okruženjem ovog područja, te odluče da prekinu potragu i ostanu trajno tu. Potom reše da na ovom mestu osnuju grad. Dadoše mu simboličan naziv, Barka nona ili Brod deveti.

Herakle je u novom gradu sreo ženu po imenu Pirene, koja mu postade ljubavnica. Ipak, on je zbog nastavka potrage ostao samo dva meseca u novom gradu. Pirene je kao plod njihove ljubavi, rodila zmiju. Užasnuta, pobegla je u šumu gde je umrla. Herakle je za nju napravio ogromnu grobnicu gomilajući stene. Legenda kaže da je od njenog imena nastao naziv planinskog lanca Pirineji. Potom se Herakle popeo na najviši vrh Monžuika i videvši impresivnu okolinu, zakleo se da će se vratiti, kada ovde bude veliki grad.

Da Herakle i argonauti nisu bili jedini koji su impresionirani ovim mestom, govori još jedna priča. Ona povezuje velikog kartaginjanskog vojskovođu Hamilkara Barku, oca čuvenog Hanibala, sa imenom grada. Hamilkar Barka je u trećem veku p.n.e. poveo vojsku na Iberijsko poluostrvo u okviru Prvog punskog rata. U osvajanjima je stigao do današnjeg grada. Oduševljen prizorom, nazvao je grad po svom imenu, Barka.

Iako legende o osnivanju i imenu grada nisu utemeljene na istorijskim činjenicama, one predstavljaju nezamenjivi deo turističke ponude. Ime Heraklea ili Herkulesa i danas živi u glavnom gradu Katalonije, u vidu naziva prodavnica, restorana, hotela i veličastvene fontane sa spomenikom heroju, na čuvenom šetalištu San Huan.

Herkulova fontana danas je kulturno dobro od lokalnog značaja i najstarija fontana u Barseloni. Datira iz 1797. i napravljena je u čast posete kralja Karla IV od Španije i njegovog venčanja. Portreti kralja i njegove žene Marie Luise nalaze se u osnovi spomenika, zajedno sa figurama lavova i delfina. Na vrhu spomenika je statua Herakla. Ogrnut je kožom nemejskog lava i u ruci drži toljagu, kao simbolika na jedan od njegovih dvanaest zadataka. Da simbolika i veza sa pričom o osnivanju bude potpuna, pobrinuli su se arhitekta Salvador Guri i umetnik Đozep Moret. Za izradu spomenika koristili su kamen sa brda Monžuik.

 

Barselona putovanje
Image by skaramelka from Pixabay

Barselona putovanje – korisni saveti

Barselona avionom uz  avio karte Beograd Barselona spadaju u red najtraženijih i najprodavanijih, te je potrebno znatno ranije, predlažemo bar 6 nedelja, uraditi besplatnu rezervaciju, za avionsku kartu na relaciji Beograd Barselona putem forme koja se nalazi iznad ovog teksta.

Napovoljnija cena avio karte Beograd Barselona (BCN) kreće se oko 29 €, sa uključenim aerodromskim taksama i ručnim prtljagom od 8kg, podrazumevajući let sa low cost avio kompanijom „Wizz Air“. Dok  na ovom letu saobraćaju I druge nacionalne avio kompanije, kao što su: „Air Serbia“, „Lufthansa“, „Swiss“ i mnoge druge.

Hoteli u Barseloni kao I kategorizacija hotela, za klasu su bolji nego u Italiji, Grčkoj i Srbiji. Ukoliko niste previse izbirljivi u pogledu kvaliteta smeštaja, za Barselona putovanje preporučujemo hotele sa 2* sa uslugom noćenje sa doručkom. Za Barselona putovanje uz više informacija o smeštaju u Barseloni možete pronaći na sledećem linku (kliknite ovde).

Barselona grad ima moderan i dobro razvijen javni prevoz za brzo kretanje bilo gde u gradu. Metro, ​​autobusi i tramvaji voze svakodnenvno i do kasno u noć. Pored toga, postoji nekoliko žičara, železnica, autobusa za razgledanje, taksija, lokalnih vozova, noćnik autobusa i mnogih drugih prevoznih sredstava. Prevoz u ovom čarobnom gradu će Vam biti olakšan ako se informišete na sledećem linku (kliknite ovde).

Bilo da želite da obiđete Kamp Nou, šetate čuvenom Ramblom, posetite Gaudijev Park, ili je pak za Vas Magicna fontana Monžuik, ovaj grad će Vas prosto očarati na svakom koraku. Ako je Vaš izbor Barselona vreme je da započnete Vaše putovanje za pamćenje !

 

Sadržaj članka:
Barselona putovanje i priča o postanku
Barselona putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Barselona-BEG-BCN
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Barselona možete pogledati na linku avio karte Beograd - Barselona.
Cena avio karte Beograd - Barselona krece se od 95 EUR


Barselona (BCN) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu