kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje Berlin – Gde konzumirati najbolje „Belo“ u Berlinu, Berliner Weisse

Putovanje Berlin – Spremni za Berliner Weisse ?

Obavezno probajte berlinsko pivo- Berliner Weisse pivo. Putovanje Berlin uz avionske karte Beograd Berlin do aerodroma u Berlinu. Berlin vreme trajanja leta 2h.

Avionske karte za Berlin

Berlin je udaljen oko 1.300km od Beograda (preko Praga), tako da je na put najbolje poći avionom. Tim pre što je javni prevoz u Berlinu fantastično organizovan, sa najboljom i najdužom putnom mrežom na evropskom kontitentu koja radi 24 sata.

Avionske karte Beograd Berlin se mogu kupiti vrlo povoljno, za manje od 100 evra, ukoliko ih rezervišete na vreme. Iz Beograda je dostupan direktan let koji nudi „Air Serbia“ u saradnji sa Lufthansa grupacijom.

Avio karta Beograd Berlin je dostupna svakodnevno.

Putovanje Berlin – Par činjenica o gradu

Berlin je osnovan u XII veku. U XV veku, kada je postao glavni grad Brandenburga je imao manje od 9.000 stanovnika, a danas broji skoro 4 miliona.

Bio je glavni grad ujedinjene Nemačke (Drugi rajh, od 1871.), sve do kraja II svetskog rata. Tada je podeljen na četiri okupacione zone, a zona kojom su upravljali Rusi postaje glavni grad Istočne Nemačke.

Od 1949. godine glavni grad Zapadne Nemačke bio je Bon. Nakon rušenja Berlinskog zida i ponovnog ujedinjenja grada, njemu se vraća titula prestonice Nemačke.

Danas je ovo moderan grad, sa sjajnim građevinama, brojnim muzrjima, dvorcima, parkovima, restoranima…

Nastao je na dve reke- Špreji i Hafelu. Ima više plovnih puteva od Amsterdama, Stokholma i Venecije, preko 180 kilometara plovnih puteva unutar gradskih granica.

Ako želite, brodom možete provesti sate i sate vozeći se po gradu. Berlin ima više mostova nego Venecija – oko 1.700. “Najfotogeničniji”most je Oberbaumbrücke između Kreuzberga i Friedrichshaina.

Kada već govorimo o prirodnim karakteristikama, trebalo bi napomenuti da Berlin mnogi smatraju najzelenijim nemačkim gradom, a preko 44% njegove površine čine plovni putovi, šume, reke i zelene površine.

Da biste na najbolji način doživeli ovaj aspekt Berlina, obavezno istražite grad tokom toplijih meseci.

Ukoliko ste ljubitelj muzeja, Berlin će biti raj za vas! Broji skoro 200 ovih institucija, što znači da je u Berlinu više muzeja nego kišnih dana!

Da biste sagledali veličinu ovog grada, savetujemo vam da se popnete na TV toranj ili Fersehturm, koji se nalazi nedaleko od Aleksanderplac-a i najviša je građevina u Nemačkoj, sa 368 metara.

Najveći užitak bi bio da rezervišete sto u njegovom restoranu (Sfera), probate neke od nemačkih specijaliteta i uživate u panorami grada dok se restoran lagano okreće oko svoje ose.

Najbolje „belo“ u Berlinu – Berliner Weisse

Berlin ima svoje specijalno pivo, najbolje „belo“ u Berlinu, Berliner Weisse (Berlinsko belo). Obavezno ga probajte, osetićete pomalo gorke i kisele note.

Poreklo Berliner Weisse-a vodi do nepoznatog piva koje se proizvodilo u Hamburgu, a koje je kopirao i razvio pivar Cord Broihan u XVI veku.

Brojhanovo pivo, Halberstädter Broihan, postalo je vrlo popularno.

Druga verzija istorije nastanka ovog piva je da su migranti Hugenoti razvili pivo od lokalnog crvenog i smeđeg hmelja dok su se kretali kroz Flandriju u severnu Nemačku.

Car Frederick Wilhelm podržao je širenje piva kroz Prusku, proglašavajući ga „najboljim za naše podnevlje”. Popularna priča je da su Napoleonove trupe 1809. godine pivo nazvale „šampanjac severa“.

Tipična jačina za Berliner Weisse kreće se oko 3%. Tradicionalno, pivo koje je proizvedeno u martu (Bier Märzen) je jače jer sazri tokom letnjih meseci, a postoje izvori koji tvrde da se boce ukopavaju u pesak ili toplu zemlju, kako bi se pojačalo vrenje.

Kako god da se pravi, Berliner Weisse je vrlo lepo i ukusno pivo i šteta bi bilo otići iz grada, a ne probati ga u nekoj tradicionalnoj letnjoj bašti ili “Biergärten”-a. Uprkos imenu, biergärten (pivski vrtovi) zapravo su pivski barovi na otvorenom.

Većina poslužuje hranu. Otvoreni su od kraja aprila do kraja septembra. Što je topliji dan, to je živahnija atmosfera. Da biste doživeli puls nekog Biergartena, najbolje vreme za posetu je posle 5 popodne.

Uđite, zgrabite mesto, sedite. U Nemačkoj je potpuno normalno da delite sa potpunim strancima sto, posebno u pivnicama. Nemojte da se začudite ako neko priđe vašem stolu i sedne bez pitanja.

Prater se smatra najstarijim aktivnim biergartenom u Berlinu. I nekako uspeva da ostane zabavan i uzbudljiv. Dok sunce zalazi i svetla trepere ispod drveta kestena, ovo mesto postaje čarobno.

Dođite ovde tokom dana i propustićete fantastičan spektakl. Ostanite do kasnije i bićete nagrađeni. Nalazi se u srcu Prenzlauera Berga, jednog od kvartova grada koji svakako zaslužuje vašu pažnju.

Zollpackhof se nalazi pored reke, u blizini zgrade parlamenta. Ušuškana bašta je prijatan kontrast modernoj arhitekturi, a pivo je vrhunsko. Obavezno sedite ispod drveta kestena.

Uživajte u pogledu na reku i brodove koji plove. Zaista je magično. Nakon toga (ili pre) prošetajte obalom prema palati Bellevue.

Café am Neuen See je pivnica koja je smeštena oko parka Tiergarten, tik uz špansku ambasadu. Okružena je šumom i jezerom.

Ova pivnica je jedna od najposećenijih, pa ukoliko planirate vikendom da je posetite, budite strpljivi dok ne nađete slobodno mesto.

Obavezno isprobajte njihovu picu uz pivo. Ovo mesto je vrlo blizu berlinskog zoo vrta, pa zašto ne biste iskombinovali izlet u zoološki vrt (sa najvećim brojem životinjskih vrsta u Evropi) sa doživljajem Biergartena?

putovanje berlin

Par saveta za putovanje Berlin

Najjeftiniji način za putovanje u Berlin su avionske karte Beograd Berlin. Najjeftinije avio karte Beograd Berlin se krećU od 95 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom. Ova cena je dostupna kod nacionalnog avio prevoznika ”Air Serbia”.

Gradski prevoz je fantastičan, nećete imati potrebe da koristite taksi. Dosta linija radi i noću, tako da ne morate da brinete ukoliko ostanete do kasnih večernjih sati u obilaženju grada. Preporučujemo vam da kupite turističku kartu koja važi za sve tipove javnog prevoza, a uz nju se ostvaruje popust od 50% za većinu muzeja.

Za Vaše putovanje u Berlin, više o ovome možete saznati na sledećem linku (kliknite ovde).

U Berlinu možete naći mesta kako u hostelima u centru grada, tako i u nekom od brojnih hotela. Više o cenama i lokaciji smeštaja za putovanje Berlin, možete saznati na sledećem linku (kliknite ovde)

Zum wohl Prost!

Autor: Jelena Savić

Sadržaj članka:
Putovanje Berlin – Gde konzumirati najbolje „Belo“ u Berlinu, Berliner Weisse
Putovanje Berlin - Spremni za Berliner Weisse ?

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Berlin-BEG-BER
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Berlin možete pogledati na linku avio karte Beograd - Berlin.
Cena avio karte Beograd - Berlin krece se od 95 EUR


Berlin (BER) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu