kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje Bodrum i legenda o Hermafroditu

Putovanje Bodrum i Hermafrodit

Putovanje Bodrum uz legende o Hermafroditu i još po nešto.. U današnje vreme Bodrum je poznat kao jedno od najelitnijih letovališta u Turskoj. U prošlom vremenu, ovde se nalazio grad Halikarnas, I bio je poznat po jednom od sedam svetskih čuda antike, čuvenom mauzoleju. Halikarnas je bio znan i kao mesto gde se rodio ‘’otac istorije’’, Herodot. U ovoj, nekada grčkoj koloniji, rođena je i osoba, božanskog porekla, čije je ime do danas ostalo sinonim za biće, koje u sebi sjedinjuje oba pola. Njegovo ime je Hermafrodit.

Iz priča o antičkim bogovima, a pogotovo o onima koje nazivamo treća generacija ili mladi bogovi sa Olimpa, saznali smo o brojnim vezama i aferama koje su imali sa smrtnicima, sa polubogovima ili između sebe. Često pominjane u tim vezama bile su nimfe, kao niža božanstva iz prirode, koje su po pravilu predstavljane kao prelepe devojke. Nimfa po imenu Salmakida, iz grupe vodenih nimfi Najada, živela je na izvoru u mestu kraj Halikarnasa. Dok su se ostale nimfe, naoružane kopljima i strelama bavile lovom, Salmakida je uživala u plivanju, ogledanju i udisanju cvetnih mirisa.  Od izvorske vode formirano je jezero u kom se nimfa opuštala i uživala. Jezero je bilo okruženo stablima lovora i raznobojnog cveća, a voda je uvek bila hladna i pitka. Stanovnici Halikarnasa su nosili vodu iz ovog jezera, smatrajući da ima blagotvorna i isceljujuća svojstva.

Nedaleko od jezera, na dva uzvišenja, stajala su dva hrama posvećena božanstvima sa Olimpa. Hram glasnika bogova Hermesa i hram boginje ljubavi Afrodite. Jednom prilikom Hermes i Afrodita dođoše istovremeno u svoje hramove i iz dosade, prepustiše se ljubavi. Iz njihovog odnosa, rodi se zgodni dečak. Bogovi odluče da mu daju ime spajanjem svojih imena, Herm – Afrodit.

Dečak je izrastao u prelepog mladića koji je vreme često provodio u prirodi. Tokom jedne šetnje blizu jezera, zapazila ga je nimfa Salmakida i odmah se zaljubila u njega. Od prvog susreta sa Hermafroditom, nimfa je neprestano mislila o njemu i isčekivala dan kada će ga ponovo sresti. Kako je vreme prolazilo, Salmakida je postajala opsednuta i gorela od želje da se sa njim zbliži. Na kraju se obratila boginji Afroditi sa molbom da sinu pošalje ljubavne strelice. Zauzvrat je obećala da će svakog dana čistiti njen hram pored jezera.

Posle toliko čekanja, prilika joj se ukazala. Hermafrodit je posle duge šetnje uz obalu mora, došao do blistavog jezera sa izvorom. Poželeo je da se malo opusti. Odjednom se ispred njega pojavila Salmakida. Obratila mu se rečima: ,,Dugo te čekam, želim da konačno osetim tvoju ljubav’’, a potom ušla za njim u jezero. Mladi Hermafrodit se osetio nelagodno i postiđeno. Nimfa ga potom čvrsto zagrli i utonuše tako zajedno u jezero. Koliko god je Hermafrodit pokušavao da se izvuče iz zagrljaja, ona ga je sve čvršće stezala i privlačila sebi. Izgledalo je da će se mladić ugušiti od nimfinih poljubaca. U zanosu, Salmakida se molila bogovima da je ne razdvajaju od mladića u kog je beskrajno zaljubljena, sve vreme želeći da se sjedini sa njim. I bogovi joj uslišiše molbu. Sjediniše Salmakidu i Hermafrodita u jedno telo. Hermafrodit se potom obrati svojim roditeljima Hermesu i Afroditi i zatraži da se svakom ko se okupa na ovom izvoru, desi isto što i njemu.

Nimfa Salmakida na kraju ostvari želju za kojom je toliko žudela. Grad Bodrum dobi sjajnu atrakciju i priču. Ljudski rod dobi još jedan termin iz mitologije da njime naziva bića sa muškim i ženskim osobinama. A Hermafrodit? Iza njega ostade nesvakidašnja žrtva. I slavno ime.

Putovanje Bodrum
Image by yeshimss from Pixabay

Putovanje Bodrum – korisni saveti

Putovanje Bodrum uz avio karte Beograd Bodrum su veoma tražena putovanja, najviše u toku letnje sezone, te je potrebno znatno unapred izvršiti rezervaciju i kupovinu avionske karte u kako bi postigli najpovoljniju cenu. Najpovoljnija cena avio karte Beograd Bodrum iznosi 149 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Turska Bodrum obavlja let iz Beograda sa jednim presedanjem u Istanbulu. Let Beograd Bodrum se odvija sa kompanijom „Turkish Airlines“. Bodrum je prelepo letovalište, mnogi bi rekli rajsko mesto, savršena rezidencija za uživanje i odmor i postoji veliki broj smeštajnih kapaciteta gde se možete opustiti. Za Vaš potpuni užitak Bodrum hoteli su Vam na raspolaganju klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Generalno saobraćaj u Turskoj, tokom letnje sezone može da bude haotičan, ali za razliku od kušadasija, javni prevoz u Bodrumu, odlično je organizovan. Na raspolaganju su taksiji, mini busevi ili dolmuši i autobusi.

Više informacija o javnom prevozu u Bodrumu možete pogledati na sledećem linku (kliknite ovde). Za Vaše nezaboravno putovanje Bodrum je pravi izbor !

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje Bodrum i legenda o Hermafroditu
Putovanje Bodrum - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Bodrum-BEG-BJV
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Bodrum možete pogledati na linku avio karte Beograd - Bodrum.
Cena avio karte Beograd - Bodrum krece se od 95 EUR


Bodrum (BJV) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu