kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Bolonju i njeni tornjevi

Putovanje u Bolonju i njeni tornjevi – simbol grada

Bolonja Italija i njeni tornjevi. Zbog velikog broja, tornjevi u Bolonji su vekovima bili simbol grada. Putovanje u Bolonju, Nis Bolonja letovi i sjajna priča.

Jedan od najčešćih epiteta kojim se može opisati grad Bolonja, jeste tornjevita. Neki su preživeli ratove i vremenske nepogode i opstali sve do danas.

Sada su prave turističke atrakcije.

U periodu 12-og i 13-og veka Bolonju je zahvatio trend masovne gradnje visokih tornjeva. Gradili su ih uglavnom pripadnici imućnih, aristokratskih porodica. Veruje se da su tornjevi Bolonje imali odbrambenu funkciju i činili deo složenog srednjevekovnog sistema fortifikacije.

Osim toga, plemići su težili tome da naprave što viši i zakrivljeniji toranj kao simbol prestiža. Upravo zbog tih težnji mnogi od njih su se tokom vremena srušili. Procenjuje se da je krajem srednjeg veka, u jednom momentu postojalo čitavih 180 tornjeva u gradu. Slike iz tog perioda svedoče da je Bolonja imala izgled sličan današnjem Menhetnu. Na žalost do današnjeg dana sačuvano je svega 20 tornjeva.

Gradnja tornjeva bila je zahtevan posao koji je trajao i do 10 godina. U osnovi su četvorougaoni sa temeljom od 5 do 10 m, a debljina im se smanjuje ka vrhu da bi se postigla sigurnost.

Ubedljivo najveću popularnost među bolonjskim tornjevima imaju Asineli i Garisenda. Dva tornja različitih visina nagnuta jedan ka drugom, danas su neizostavno znamenje grada. Nalaze se na trgu Porta Ravenjana, strateški značajnom jer se ovde ukrštaju pet ulica od kojih svaka vodi ka jednoj od srednjevekovnih kapija grada.

Asineli je viši toranj koji doseže do 97m. Građen je u 11-om veku a ime je, poput većine drugih, dobio po familiji koja ga je gradila. Zbog strukture gornjeg nivoa veruje se da je toranj bio barem 20 metara viši u vreme kada je podignut.

I pored toga danas je najviši krivi toranj u Italiji i pošto je otvoren za posetioce idealno mesto za uživanje u panorami grada. Ipak za taj doživljaj potrebno je popeti se uz 498 stepenika, a one najhrabrije koji to učine očekuje impresivan pogled na čitav crveni grad.

Nastanak tornja Asineli vezuje se za romantičnu legendu koja kaže da je lokalni mladić na svom magaretu prenosio vreće sa šljunkom i ugledao lepu devojku. Ubrzo je otišao kod njenog bogatog oca i pitao ga da se oženi njome. Ovaj se nasmejao i rekao: “Samo ako sagradiš najviši toranj u Bolonji”.

Mladić je najpre na svom magarcu donosio material za kulu ali je ubrzo dobio veliko bogatstvo što mu je pomoglo da sagradi najviši toranj u Bolonji. Prema ovoj legendi toranj je dobio ime po reči Asinelli što bi značilo magarci.

Niži toranj naziva se Garisenda. On je nagnut na suprotnu stranu u odnosu na Asineli. Visina mu je 49 m iako je posle izgradnje imao 60 m. Međutim njegov gornji deo je u 14-om veku srušen radi sigunosti.

Njegov nagib je veći nego kod tornja Asineli a temelj mu je nedovoljno čvrst i upravo je to razlog zašto nije otvoren za posete kao svoj visoki komšija Toranj garisenda našao je svoje mesto i u književnosti kada ga je veliki Dante Aligijeri pomenuo u Božanstvenoj komediji gde je upoređen sa mitološkim gigantom Antejem.

S obzirom da se nalaze u studentskom gradu tornjevi Bolonje su svoje mesto pronašli i u pričama vezanim za ovu populaciju. Među sujevernim studentima postoji verovanje da neće uspeti da diplomira onaj ko se bude popeo na vrh tornja Asineli.

U novije vreme na vrhu tornja Asineli nalazi se repetitor italijanske nacionalne televizije RAI.

Putovanje u Bolonju
Image by DEZALB from Pixabay

Par saveta za putovanje u Bolonju

Avio karte Niš Bolonja su izuzetno tražene, te je potrebno znatno unapred izvršiti rezervaciju i kupovinu, kako bi ste obezbedili i najjeftinije avio karte na ovoj relaciji.

Najpovoljnija cena avio karte Niš Bolonja kreće se i do 35 € za povratno putovanje u Bolonju sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Avio kompanija koja organizuje direktan let za putovanje u Bolonju je „Air Serbia„.

Sve informacije o javnom gradskom prevozu u Bolonji možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje u Bolonju i njeni tornjevi
Par saveta za putovanje u Bolonju

Saznajte informaciju više
Avio karte Niš - Bolonja-INI-BLQ
Više informacije za avio karte na relaciji Niš - Bolonja možete pogledati na linku avio karte Niš - Bolonja.
Cena avio karte Niš - Bolonja krece se od 95 EUR


Bolonja (BLQ) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Niš (INI)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu