kalendar ikonica
kalendar ikonica

Bolonja – Učena, debela, crvena

Zašto Bolonja u Italiji nosi naziv:

učena, debela, crvena!

Saznajte zasto Bolonja nosi naziv: učena, debela, crvena! Bolonja univerzitet, mortadela i crvena fasada. Bolonja putovanje na relaciji Nis Bolonja avionom.

Mnogi italijanski gradovi imaju nadimke koji ih na najbolji način opisuju turistima. Rim je večni grad, Milano je grad mode, Firenca grad umetnosti…
U italijanskoj pokrajini Emilija Romanja, nalazi se grad Bolonja sa tri ovakva nadimka: La dotta, la grassa, la rossa odnosno na našem prevod bi bio: Učena, debela, crvena.

Bolonja - učena debela crvena
Image by manasmanohar from Pixabay

Učena Bolonja

Najstariji aktivni univerzitet na svetu ima svoje sedište u ovom gradu. Tačan datum osnivanja bolonjskog univerziteta ne može se zasigurno potvrditi, ali većina istoričara se slaže da bi to mogla biti 1088. godina.

Po tome, Bolonjski univerzitet ima najduži kontinuirani rad na svetu i najstariji je u zapadnoj Evropi. Tokom srednjeg veka bio je centar evropskog intelektualnog života. Univerzitet u Bolonji pohađali su ili su na njemu svoje znanje prenosili kao profesori, velikani kao što su: Dante Aligijeri, Frančesko Petrarka, Albreht Direr, Karlo Boromeo, Nikola Kopernik, Umberto Eko i mnogi drugi.

U Bolonji je 1732. Laura Basi postala prva žena koja je držala predavanja na nekom univerzitetu u svetu. Trenutno ga čine 11 fakulteta i 33 departmana sa preko 80.000 studenata iz čitavog sveta.

Bolonja univerzitet je i danas tipičan studentski grad u kome studenti čine četvrtinu populacije. U Bolonji je 1999. potpisana deklaracija evropskih ministara obrazovanja, koja predstavlja temelj reformi sistema visokog obrazovanja u Evropi.

Debela Bolonja

Pored istorijske i kulturne, Bolonja je i grad sa izuzetno dugom gastronomskom tradicijom. Stanovnici Bolonje su iskreni hedonisti i za svakog Bolonjeza dobra hrana je prioritet. Špagete bolonjeze, tradicionalni tortellini punjeni mesom ili šunkom posluženi u supi, taljatele, poznati su proizvodi ovog grada.

Tu su i zelene lazanje bolonjeze, rezanci sa bolonjeze sosom i ravioli bolonjeze. Ipak Bolonja je svoj nadimak debela verovatno dobila po jednom proizvodu od mesa koji se originalno spravlja u ovom gradu. To je mortadela.

Debela, okrugla, barena kobasica nastala je upravo u Bolonji a danas je popularna u ishrani širom Evrope. Mortadela se prvi put pominje još u 14-om veku.

Svoje ime je dobila zbog začina mirte, bobica koje su stavljane u kobasice pre nego što je biber postao dostupan evropskom tržištu. Po zakonu evropske unije danas je Bolonjska mortadela proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom.

Crvena Bolonja

Naziv crvena je dobio iz nekoliko razloga. Jedan od razloga je boja fasade većine građevina u starom gradskom jezgru.

Crvena cigla je material koji je korišćen tokom istorije pa zbog toga posetiocima izgleda kao crveni grad. Ovaj grad ima izuzetno očuvano gradsko jezgro koje je pod zaštitom Uneskoa.

Bolonja - crveni grad, Italija - aviokarta.rs
Image by DEZALB from Pixabay

Ova j grad se danas može nazvati i glavni grad sveta po koncentraciji automobilske industrije. Proizvođač motocikala Ducati ima svoje sedište u ovom gradu a nedaleko od grada u mestu Maranelo je sedište proizvođača luksuznih sportskih automobila Ferari.

Ferari i Dukati su se proslavili po svojoj crvenoj boji. U Bolonji je još 1914 osnovana fabrika za proizvodnju luksuznih automobila Maserati, a u selu Sant’Agata Bolonjeze nedaleko od grada se proizvodi još jedan automobil vrhunskih performansi, Lamborgini.

Često se Bolonja naziva crvenom i zbog toga što je jedini veći grad u Italiji gde socijalisti drže vlast neprekidno u poslednjih pedeset godina.

U Bolonji je tokom istorije postojala tradicija gradnje visokih tornjeva od strane imućnih porodica. Oni su se prosto takmičili ko će podići viši i krivlji toranj.

Vremenom su tornjevi postali jedan od simbola grada. Zbog tornjeva koji i danas postoje, Bolonju osim što je učena, debela i crvena možemo nazvati i tornjevita!

Bolonja putovanje – korisni saveti

Avio karte Niš Bolonja su izuzetno tražene, te je potrebno znatno unapred izvršiti rezervaciju i kupovinu, kako bi ste obezbedili i najjeftinije avio karte na ovoj relaciji. Najpovoljnija cena avio karte iz Niša do Bolonje  kreće se i do 35 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Avio kompanija koja organizuje direktan let je „Air Serbia„.  Informacije o javnom gradskom prevozu u Bolonji možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Bolonja – Učena, debela, crvena
Učena Bolonja
Debela Bolonja
Crvena Bolonja

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Bolonja-BEG-BLQ
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Bolonja možete pogledati na linku avio karte Beograd - Bolonja.
Cena avio karte Beograd - Bolonja krece se od 95 EUR


Bolonja (BLQ) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu