kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Bratislavu i krunisanje kralja

Putovanje u Bratislavu i krunisanje kralja

Istropolis, Posonium, Brezalauspurc, Prešburg, Požonji, Prešporok. Sve su ovo nazivi koje je kroz istoriju imao glavni grad Slovačke, Bratislava. I nisu svi pobrojani. Grad je upamtio velike ljude. i značajne događaje. Jedan događaj se tradicionalno obeležava i danas.

Godine 1536. Turci Osmanlije zauzimaju staru ugarsku prestonicu Sekešfehervar, gde je do tada krunisano 43 ugarska vladara. Sedište države se izmešta na sever, u grad koji Mađari nazivaju Požonji.  Dva su razloga ovog izbora. Prvi, Požonji je dobro utvrđeni grad na brdu, čiji prilaz štiti Dunav, a drugi je blizina carskog grada Beča. Tako Požonji postaje sedište ugarskih kraljeva, biskupa, plemstva… Do tada mali grad na Dunavu, doživljava ubrzani procvat.

Posle nepune tri decenije, tačnije 1563. u Požonju, za ugarskog kralja, biva krunisan Maksimilijan II Habzburg. Sa njim započinje period tokom koga je u ovom gradu krunisano osamnaest vladara, deset muškaraca i osam žena. Sedam žena bile su supruge tadašnjih kraljeva, a jedna je krunisana kao istinski vladar. Ona je, naravno, Marija Terezija, ugarska kraljica i austrijska carica. Period krunisanja završio se 1830. sa Ferdinandom petim, kada prinadležnosti prelaze u Budim. Ipak ova sjajna svetkovina nije pala u zaborav.

Ako se danas prošetate Venturskom, Sedlarskom ili drugim ulicama u starom gradu pod nogama videćete male mesingane krune. Na svakih par metara po jednu. One ukazuju na put kojim su hodili vladari sa svojom svitom, tokom procesije, koja je bila deo ceremonije krunisanja. Poslednje dve decenije, ceremonija krunisanja ugarskih vladara postala je deo festivalske turističke ponude Bratislave. Svake godine, krajem juna, ulice Bratislave šarene su od slikovitih kostima. Tu su vitezovi, sveštenici, trubaduri..

I jedna osoba sa krunom. Po unapred predviđenom, višegodišnjem planu, svake godine se  svečano obeležava krunisanje jednog od pomenutih osamnaest kraljeva ili kraljica. Festival traje po nekoliko dana, a osim krunisanja i procesije ulicama grada, uključuje i sajam starih zanata, festival vina i viteške borbe. Organizatori vode računa o istorijskim činjenicama. Da bi slika bila što vernija, glumci nose kostime iz perioda krunisanja. Dani festivala  uvek uključuju 25. jun. Simbolika je u datumu krunisanja Marije Terezije – 25. juna 1741.

Ceremonija kreće sa brda, iz Bratislavskog zamka. Budući kralj se, sa svitom, spušta do katedrale Svetog Martina. Tu, u najznačajnijoj crkvi, od biskupa Estergoma biva krunisan, krunom Svetog Ištvana. Uz krunu, vladar dobija mač, žezlo, kuglu i ogrtač. Povorka potom nastavlja, od katedrale, kroz četiri ulice, do Glavnog trga. Dolaze do Franjevačke crkve, gde kralj ima obavezu da imenuje vitezove, koji će biti u njegovoj službi.

Posle toga nastavljaju do Mihalske kapije, na severnoj strani starog grada. Mihalska je danas jedina sačuvana srednjevekovna gradska kapija. Kroz kapiju vladar izlazi i uverava okupljeni narod da će grad zadržati kraljevske privilegije. Svečana povorka na kraju odlazi do južnog dela grada, pored Dunava. Tamo je pripremljeno krunidbeno brdo.  Od zemlje koja je prethodno donešena sa četiri strane kraljevine, napravljena je humka. Kralj uzima svoj mač i zabada ga u sve četiri stane humke uz zakletvu da će čuvati i životom braniti svoje kraljevstvo. Zakletva predstavlja završni čin krunisanja, a potom slede sati veselja uz velike količine vina i pečene volove.

Skoro dva veka prošlo je od poslednjeg krunisanja, a duh starog vremena još uvek živi u Bratislavi. Živi zahvaljujući tome, što su svi oni objekti, koji čuvaju duh tog vremena i dalje tu, gde su i pre bili. Neki od njih čak izgledaju lepše i svečanije nego onda. Bratislavska tvrđava, katedrala Svetog Martina, Mihalska kapija, Franjevačka crkva. Sve je i dalje na svom mestu. Sa toliko sačuvanih građevina, mnogo je lakše da i ljudi u sećanjima ožive.

Putovanje u Bratislavu

Putovanje u Bratislavu – korisni saveti

Najpovoljnija cena avio karte Nis Bratislava iznosi 17 € za povratno putovanje u Bratislavu sa uključenim ručnim prtljagom, podrazumevajući let sa low cost avio kompanijom „Ryanair„.

Za Vaš smestaj Bratislava nudi veliki izbor kvalitetnih hotela, a preporučujemo da poput avio karte Nis Bratislava, i Vaš smeštaj obezbedite znatno pre planiranog putovanja, jer ćete samo u tom slučaju i dobiti najjeftiniju cenu hotela. Ukoliko Vam treba pomoć oko odabira hotela slobodno nam se obratite kako bi smo kreirali ponudu prema Vašim zahtevima.

Za putovanje u Bratislavu, zanimljivosti o gradu, šta videti i posetiti u Bratislavi, možete pogledati na sledećem linku (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje u Bratislavu i krunisanje kralja
Putovanje u Bratislavu
Putovanje u Bratislavu - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Niš - Bratislava-INI-BTS
Više informacije za avio karte na relaciji Niš - Bratislava možete pogledati na linku avio karte Niš - Bratislava.
Cena avio karte Niš - Bratislava krece se od 95 EUR


Bratislava (BTS) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Niš (INI)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu