kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje Budimpešta, Dunavski korzo

Putovanje Budimpešta i njen nalepši deo – Dunavski korzo

Dunavski korzo u Budimpešti je najlepše šetalište koje spaja Izabelin i Lančani most. Za putovanje Budimpesta, Beograd Budimpesta avion LOT-a leti direktno.

Obale reka oduvek su bila idealna mesta za podizanja gradova. Veliki gradovi koji leže na obalama reka imaju posebnu lepotu. Jedan od tih gradova je Budimpešta na Dunavu. Vode ove moćne reke nisu više plave i lepe kao u prošlosti kada su o Dunavu spevane brojne pesme.

Ipak Budimpeštanske obale uređenije su nego ikad. Svakako najlepši deo je šetalište koje se pruža između Elizabetinog i Lančanog mosta. Najveći deo šetališta nosi simboličan naziv „Dunavski korzo“.

Duna korzo (Dunavski korzo), kako ga Mađari nazivaju, omiljeno je mesto onima koji u samom centru mlionskog grada žele uživati u prijatnoj šetnji okruženi drvoredima i cvetnim alejama. Sa šetališta se pruža pogled na Dunav i velelepne građevine na Budimskoj obali.

Budimska tvrđava sa Kraljevskom palatom, Matijina crkva, brdo Gelert i tvrđava Citadela samo su deo impresivne panorame. Korzo započinje na trgu poznatog mađarskog pesnika Petefi Šandora. Južni deo je poznat po nekoliko ekskluzivnih hotela i restorana. Na severnom delu korzoa je trg Vigado sa istoimenom palatom.

Koncertna dvorana Vigado više od 160 godina krasi ovaj deo dunavske obale. Radosna kuća Vigado, kako je Peštanci zovu, mesto je održavanja velikih muzičkih i dramskih svečanosti, koncerata i balova. U raskošnoj koncertnoj dvorani nastupali su najpoznatiji kompozitori 19-og i 20-og veka: Vagner, List, Brams, Bartok, Debisi…

Severno od trga Vigado, na gvozdenoj ogradi, stoji jedan od spomenika simbola čitave promenade. To je statua Male princeze. Bronzani kip devojčice, visine svega 50 cm, napravio je arhitekta Laslo Marton 1972 godine.

Inspiraciju za ovo delo Marton je dobio posmatrajući svoju petogodišnju ćerku Eviku dok je plesala. Ona je nosila krunu i kostim, napravljene od očevih novina a plašt joj je bio bade mantil.

Za Martona je ćerkina igra bila velika inspiracija i kada je dobio poziv od gradske uprave nije imao dilemu kakvu statuu će napraviti. Jedina dilema za njega je bila izabrati dobru lokaciju. Izabrao je jednu od najboljih.

Statua Male princeze postaje omiljena kod žitelja i ubrzo se za nju vezuju brojne priče i legende. Jedna od najpoznatijih govori o maloj devojčici iz predgrađa Budimpešte koja je svakog dana dolazila na dunavski korzo kako bi prodavala cveće. Jednom prilikom korzoom je prošetao princ, koji je kao turista došao u grad.

Videvši devojčicu sažalio se i odlučio da kupi svo njeno cveće. Razdragana devojčica osmehnula se princu i poručila mu „Volela bih da ponovo dođete, gospodine“ na šta ju je princ pomilovao po kosi i radosno odgovorio „Hoću mala princezo, doći ću ponovo“. Princ je otišao a mala princeza ostala srećna što je naišao pravi kupac.

Posle nekoliko godina princ je ponovo došao u Budimpeštu. Setio se obećanja datog Maloj princezi i nakratko prekinuo svoje obaveze kako bi ga ispunio.

Ali kada je došao do mesta uz dunavsku obalu, gde je pre nekoliko godina kupio cveće, video je samo bronzanu statuu na ogradi. Devojčice više nije bilo. Statua ga je neodoljivo potsećala na devojčicu sa kojom se tako srdačno rastao.

Tada je prišao statui i pomilovao je po kosi izgovarajući rečenicu. „Hoću, doći ču opet Mala princezo“.

Zahvaljujući ovoj interesantnoj legendi Mala princeza postaje izuzetno popularna kod turista koji dolaze da bi se fotografisali. Njenoj popularnosti svedoči i deo statue koji je potpuno izbledeo od dodirivanja.

Mnogima ova priča posluži kao idealan razlog da sebi daju obećanje da će ponovo doći ovde i uživati u lepotama Budimpešte.

Putovanje Budimpešta, Dunavski korzo
Imaga by drazen_bajer from Pixabay

Putovanje Budimpešta – korisni saveti

Avio karte Beograd Budimpešta su izuzetno tražene, te je potrebno znatno unapred izvršiti rezervaciju i kupovinu, kako bi ste obezbedili i najjeftinije avio karte Beograd Budimpešta.

Ponudu hotela u Budimpešti i avio karte za Budimpeštu možete pogledati i na linku (kliknite ovde).

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Budimpešta iznosi 99 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Avio kompanija koja organizuje direktan let je „LOT“ i let traje oko 40 minuta.

Za putovanje Budimpešta sve informacije o javnom gradskom prevozu u Budimpešti možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

 

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje Budimpešta, Dunavski korzo
Putovanje Budimpešta i njen nalepši deo - Dunavski korzo
Putovanje Budimpešta - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Budimpešta-BEG-BUD
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Budimpešta možete pogledati na linku avio karte Beograd - Budimpešta.
Cena avio karte Beograd - Budimpešta krece se od 95 EUR


Budimpešta (BUD) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu