kalendar ikonica
kalendar ikonica

Budimpešta putovanje, veličanstveni trg, Trg Heroja

Budimpešta putovanje – Trg Heroja, Hosok tere

Trg Heroja u Budimpešti je simbol istorije mađarskog naroda. Ako je Vaš izbor Budimpesta vreme je da saznate više uz Budimpešta putovanje i Budimpesta smestaj.

Krajem 19-og veka, tačno 1896 godine u Mađarskoj je obeležavan veliki jubilej. Hiljadu godina od doseljavanja na prostor panonske nizije. Čitava država postaje veliko gradilište a posebno prestonica, Budimpešta. Grade se palate, mostovi i crkve, uređuju parkovi.

U to vreme nastaje potpuno novi, veličanstveni trg na kome je simbolično predstavljena čitava istorija mađarskog naroda. Trg Heroja ili Hosok tere.

Cilj gradnje ovakvog, velelepnog monumenta bila je želja da se na jednom mestu predstave najvažnije istorjske ličnosti mađarskog naroda. Gradnja je trajala pune 32 godine, do 1928. Na projektu su radili arhitekta Albert Šikendan i vajar Đerđ Zala. Kada je završen postaje jedan od najsvečanijih trgova na svetu, Prilaskom trgu pogledi posetilaca najpre se zaustave na visokom spomeniku u središtu trga.

Na 36 metara visokom obelisku stoji statua krilatog anđela, zaštitnika Mađarske. Obelisk sa anđelom je odmah pošto je podignut dobio grand prix nagradu na izložbi u Parizu. U podnožju ga okružuju statue sedam konjanika. Predstavljaju sedam ugarskih vezera odnosno plemenskih vođa pod uružjem i u nošnjama iz devetog veka. Oni su predvodili svoja plemena tokom doseljavanja u Panoniju.

Na čelu je knez Arpad, vrhovni vođa, koga istorija pamti kao rodonačelnika prve vladarske dinastije u Mađarskoj. Dinastije koja je po njemu dobila ime Arpadhazi.

U pozadini trga je polukružna kolonada iz dva dela. Predstavlja tok mađarske istorije kroz vekove. Autor je želeo da predstavi istoriju naroda od 896 do 1896 godine, a prekid u sredini odnosi se na 150 godina pod otomanskom vladavinom. Mađari taj period smatraju tamnim delom svoje istorije. Oba niza kolonada obogaćena su sa po sedam značajnih ličnosti mađarske istorije.

Interesantno je da se ispod svake statue nalazi po jedna reljefna tabla na kojoj je simbolično prikazana najveća zasluga prikazane ličnosti Između stubova su statue Svetog Stefana (Szent Istvan) prvog krunisanog kralja Mađerske, koji je na tabli prikazan kako dobija krunu od papskog emisara.

Zatim su tu Ladislav I, Koloman, Andraš II, Bela IV, Robert Karolj, Lajoš I Anžujski. Drugi deo niza započinje sa Janošem Hunjadijem, zatim njegov sin Matija Hunjadi Korvin. Prvobitno su na mestu poslednjih pet bile statue Habzurških vladara, ali su posle Drugog sv. rata zamenjene. Na njihova mesta došli su Ištvan Bočkai, Gabor Betlen, Imre Tokolji, Ferenc Rakoci i Lajoš Košut. I gornji nivo obe kolonade obogaćen je skulpturama. Po dve na obe.

Niz započinje na levoj strani statua koja simbolizuje rad i dobar život a desno su ratne kočije. Kočijaš drži zmiju umesto biča. One simbolizuju sposobnost mađarskog naroda da se odupre neprijatelju. Desna kolonada započinje prikazom kočija mira, gde se vidi maslinova grana u ruci kočijaša. Niz se završava statuom na krajnjoj desnoj strani koja simboliše nauku i umetnost.

Posle Drugog svetskog rata kompleks na Trgu Heroja je dobio još jedan deo. To je spomenik neznanom junaku koji se nalazi ispred centralnog obeliska. Danas je ovaj proctor mesto najsvečanijih susreta na državnom nivou i mesto svečanog polaganja venaca od strane visokih zvaničnika.

Trg heroja sa bočnih strana dodiruju dva izuzetno značajna muzeja. Arhitektonski su oba izvedena u stilu antičkih hramova sa korintskim stubovima. Levo je Muzej lepih umetnosti a desno Palata umetnosti. Sa trga započinje najlepša budimpeštanska ulica, Andraši avenija.

Trg heroja je jedno od najposećenijih mesta u mađarskoj prestonici a razlog tome delimično leži i u izuzetnoj lokaciji. Deo je uređenog i sadržajima bogatog gradskog parka u kome se nalaze još zoološki vrt, zabavni park, hotel sa termalnim kupalištem, veštačko jezero koje se zimi pretvara u klizalište i tvrđava Vajdahunjad.

Budimpešta putovanje, veličanstveni trg Trg Heroja

Budimpešta putovanje – korisni saveti

Budimpešta putovanje avionom uz Avio karte Beograd Budimpešta su izuzetno tražene, te je potrebno znatno unapred izvršiti rezervaciju i kupovinu, kako bi ste obezbedili i najjeftinije avio karte Beograd Budimpešta.

Ponudu hotela za Budimpešta putovanje i avio karte za Budimpeštu možete pogledati i na linku (kliknite ovde).

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Budimpešta iznosi 99 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Avio kompanija koja organizuje direktan let za Budimpešta putovanje avionom je „LOT“ i let traje oko 40 minuta.

Budimpešta putovanje i sve informacije o javnom gradskom prevozu u Budimpešti možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Budimpešta putovanje, veličanstveni trg, Trg Heroja
Budimpešta putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Budimpešta-BEG-BUD
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Budimpešta možete pogledati na linku avio karte Beograd - Budimpešta.
Cena avio karte Beograd - Budimpešta krece se od 95 EUR


Budimpešta (BUD) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu