kalendar ikonica
kalendar ikonica

Cirih putovanje i Ciriški Sveci

Cirih putovanje i Ciriški Sveci

Cirih Svajcarska i njen najveći grad, kome je istorija dodelila 3 sveca. Saznajte ko su bili Ciriški Sveci. Cirih putovanje na relaciji Beograd Cirih avionom, koje će te pamtiti !

Nije neuobičajeno da gradovi širom sveta imaju svoje svece zaštitnike. One kojima posvećuju crkve i spomenike, kojima odaju poštovanje i kojima se mole za pomoć, ako se pojavi kakva nevolja. Najvećem švajcarskom gradu, Cirihu, istorija je podarila tri zaštitnika. Iako su ova tri sveca svoje živote živeli daleko od današnjeg grada, za Cirih ih vezuje stradanje i mučenička smrt. Svo troje su stradali u istom danu. I od istog neprijatelja. Njihova imena su Feliks, Regula i Eksuperantius.

U Cirihu danas postoji na desetine crkava. U starom gradskom jezgru nekoliko. Crkve Grosminster, Vaserkirhe i Frauminster su na malom prostoru. Prvu i treću deli 150 metara i most preko reke Limat, a druga je između njih, na nekadašnjem ostrvu. Sve tri su povezane sa svetim Feliksom, Regulom i Eksuperantiusom.

Priča započinje u trećem veku p.n.e. u Tebi, drevnom ‘’Nebeskom gradu’’ u Egiptu za vreme Rimskog carstva. Tebanska legija, u čijem sastavu su bili Kopti Hrišćani i koja je brojala oko 6600 ljudi, dobila je naređenje da se prebaci u Galiju kako bi ugušili tamošnji ustanak.

Dođoše u Agaunum, u današnji kanton Vale, na jugu Švajcarske i tamo od cara Maksimijana dobiše naređenje da pobiju sve hrišćane. Čitava legija tada stade iza svog zapovednika Mavrikija koji se obrati caru rečima: ‘’Zakletvu smo položili Bogu pre nego što smo je položili Vama. Ne možemo se osloniti na drugu zakletvu ako prekršimo prvu’’. Car tada naredi desetkovanje i biva ubijen svaki deseti vojnik. Ipak legionari ostaše nepokolebljivi. Baciše oružje, mirno čekajući smrt. Na kraju Maksimijan naredi da ih sve pobiju.

Pre egzekucije Mavrikije reče dvojici legionara, Feliksu i Reguli da pobegnu na sever i spas potraže u Turikumu – današnjem Cirihu. Sa njima pođe i sluga Eksuperantius. U Turikumu razepeše šator i počeše se moliti Gospodu. Za njima ubrzo stiže rimska potera. Uhvaćeni su i mučeni. Potom je na malom rečnom ostrvu izvršena egzekucija. Glave su im odsečene. A onda se desilo čudo. Obezglavljeni legionari su ustali, uzeli u ruke svoje glave i krenuli četrdeset koraka uz brdo. Tu na uzvišenju se prvo pomoliše a onda predaše dušu Gospodu. Sami su sebi izabrali mesto za večni počinak.

Priča se posle pet vekova nastavlja. Karlo Veliki, začetnik Svetog rimskog carstva dolazi u grad tokom lova na jelene. Njegov konj se zaustavio na mestu gde se bili grobovi legionara. Karlo je naredio da se na tom mestu podigne crkva i da u njoj budu čuvane mošti mučenika. Tako, po legendi nastaje ciriška crkva Grosminster, danas jedan od simbola grada.

Iako danas postoje sumnje u njenu verodostojnost, priča o Tebanskoj legiji bila je posebno važna tokom Srednjeg veka kada se Hrišćanstvo preko misionara širilo Evropom. Za Cirih je posebno bitna, pa se nekoliko crkava u gradu vezuje za nju. Po najčešćoj verziji, Feliks i Regula su najpre postali zaštitnici grada a krajem Srednjeg veka im je pridodat Eksuperantius.

Zanimljivo je da je posle katedrale Grosminster koja je građena na mestu grobova mučenika, Cirih dobio i crkvu na mestu njihove egzekucije. Udaljena onih četrdeset koraka koje su prešli noseći glave, podignuta je Vodena crkva ili Vaserkirhe. Nekadašnje ostrvo na kom je građena danas je spojeno sa kopnom.

U vreme srednjevekovnih praznika mošti svetaca su iz katedrale Grosminster, preko mosta prenošene u obližnju crkvu Frauminster. Tako je i ova znamenita ciriška crkava postala deo legende o tebanskim mučenicima.

Veruje se da su mošti svetaca oskrnavljene i nestale iz crkve Grosminster u doba reformacije početkom 16-og veka. Taj čin ipak nije umanjio verovanje. Danas gradski pečat Ciriha ima sliku tri mučenika, Feliksa, Regule i Eksuperantiusa sa glavama u rukama a gradske crkve sa freskama i skulpturama čuvaju uspomenu na njih.

Cirih putovanje
David Kotz photography

Cirih putovanje – korisni saveti

Za Cirih putovanje najpovoljnije povratne avio karte Beograd Cirih (ZRH) možete kupiti za samo 130€ sa uključenim ručnim prtljagom od 8kg. U pitanju su letovi sa avio kompanijama „Air Serbia“ i „Swiss Airlines“ i let traje 1h i 50 minuta.

Ukoliko je razlog vaše posete isključivo poslovan, predlažemo da izaberete hotele u blizini međunarodnog aerodroma kao što su hoteli Holiday Inn Express Zürich Airport 4* ili Radisson Blu Hotel Zurich Airport 4*.

Ipak ako je vaša poseta Cirihu motivisana razgledanjam i istraživanjem grada možete se smestiti u blizini centra grada u nekom od hotela Swiss Budget ili Ibis Budget lanaca po nešto povoljnijim cenama.

Za Cirih putovanje, cene i raspoloživost hotela  možete proveriti klikom na svedeći link (ovde).

Javni prevoz u Cirihu je vrlo dobro organizovan tako da se lako možete snaći i obići grad.

U kabini ili na aparatu možete kupiti kartu za javni prevoz koja važi 1h ili ceo dan. Gradsko područje je podeljeno u zone kojima su date brojne oznake. Sam grad i njegov uži centar pripada zoni 110 dok je aerodrom zona 121. Neophodno je da uvek nosite kartu sa sobom, jer su kontrole u prevozu redovne. Na sledećem linku možete pronaći sve informacije vezane za javni prevoz u Cirihu (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Cirih putovanje i Ciriški Sveci
Cirih putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Cirih-BEG-ZRH
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Cirih možete pogledati na linku avio karte Beograd - Cirih.
Cena avio karte Beograd - Cirih krece se od 95 EUR


Cirih (ZRH) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu