kalendar ikonica
kalendar ikonica

Dresden putovanje – Yenidze džamija

Dresden putovanje – Yenidze džamija koja to nikad nije bila

Yenidze Dzamija je simbol grada Drezden. Dresden putovanje Vam otkriva zašto ona nije nikad bila dzamija. Nemačka Drezden na relaciji Beograd Drezden avionom.

Uređena obala reka Labe, terasa koju nazivaju “balkon Evrope”, zgrada pozorišta, velelepna barokna palata, protestantska i katolička crkva. Prepoznatljiva slika gradskog jezgra Dresdena, prestonice Nemačke države Saksonije. Nedaleko od ovog prizora stoji građevina, potpuno drugačija, specifična, unikatna. Izgledom neodoljivo potseća na džamiju.

To je nekadašnja fabrika cigareta, danas poslovno – trgovinski objekat.

Zgrada Yenidze sa svojom kulom visine 62 metra jedan je od arhitektonskih simbola grada na Labi. Svoj interesantan naziv duguje istoimenom naselju koje je nekad pripadalo velikoj Otomanskoj imperiji. Danas je ovo naselje deo oblasti Trakija u Grčkoj nedaleko od grada Ksanti.

Sve je počelo još krajem 19-og veka angažovanjem preduzetnika po imenu Hugo Zietz. On je u to vreme bio poznati proizvođač cigareta od duvana koji je uvozio iz Otomanskog carstva, upravo iz mesta Yenidze.

Došao je na ideju da u Dresdenu podigne fabriku u koju će dopremati duvan, a potom proizvoditi cigarete. Izabrao je idealno mesto za fabriku. Uz samu prugu, nedaleko od železničke stanice i u blizini reke Labe. Svakako je računao na sve opcije vezane za transport duvana.

Arhitekta ove neuobičajene građevine bio je Martin Hammitzsch. Jedini problem za arhitektu bio je tadašnji zakon koji je u centru grada zabranjivao podizanje fabrika, odnosno objekata koji se lako mogu identifikovati kao fabrika. On je zbog toga, zajedno sa Hugom Zeitzom, osmislio objekat u obliku džamije.

Tako bi ispunili zakonsku normu a ujedno, zgrada bi bila izvrsna reklama za njegovu proizvodnju. Nastala je fabrika u orijentalnom stilu sa velikom staklenom kupolom i visokim minaretom. Uzor za gradnju fabrike bila mu je džamija Kair Bak u Kairu. Yenidze je bila jedna od prvih monumentalnih građevina u Nemačkoj napravljena od armiranog betona.

Završena je za svega dve godine između 1907 i 1909. Žitelji su je odmah nazvali “džamija duvana”.

Arhitekta fabrike, Martin Hemič, imao je veoma uzbudljiv život. Najpre je zbog gradnje ove kontraverzne fabrike bio isključen iz komore arhitekata. Mnogi su u to vreme smatrali da gradnja ovakvog zdanja nije primerena mestu gde je podignuto. Nekoliko godina pre Drugog Sv. rata, Hemič je oženio polu – sestru Adolfa Hitlera.

Od svog osnivanja 1909., fabrika duvana Yenidze je uspešno poslovala. Već posle 15 godina postaje deo velike kompanije Remtsma, koja njom upravlja sledećih nekoliko decenija. Yenidze je bila jedinstvena zbog sistema organizacije gde se čitav proizvodni proces odvijao u jednoj zgradi. U deset spratova fabrike bila je smeštena kompletna proizvodnja i kancelarije zaposlenih.

Sirovi duvan je čuvan u podrumu gde je potom pripreman za proizvodnju. Na prvom spratu su se proizvodile etikete i markice za pakovanje. Drugi i treći sprat bili su rezervisani za ručno valjane cigarete a četvrti za masovnu mašinsku proizvodnju.

Interesantno je da je prostor ispod staklene kupole bio predviđen za odmor i rekreaciju radnika. U vreme najvećeg procvata proizvodnje ovde je radilo više od 1500 zaposlenih. A onda, zbog sve manje potražnje za cigaretama i strožijih zakona koji su obuhvatili ovu oblast, fabrika Yenidze je 1991. prodata privatnim investitorima koji su je pretvorili u poslovni objekat.

Iako se cigarete odavno ne proizvode u fabrici Yenidze, ona je ostala jedan od simbola grada Dresdena. Simbola koji je i pored svoje različitosti saživeo sa okolnim ambijentom.

Danas je bivša fabrika poznata kao dom brojnih poslovnih kompanija ali i po restoranu koji se nalazi na jednom od gornjih spratova. Restoran ima veliku pivsku baštu i lep pogled na staro gradsko jezgro Dresdena.

U budućnosti je planirano otvaranje muzeja koji bi bio posvećen Drezdenskoj duvanskoj industriji.

Dresden putovanje
Image by andreasmetallerreni from Pixabay

Dresden putovanje – korisni saveti

Ukoliko želite na Dresden putovanje i upoznate ovaj grad sa svojim kulturnim sadržajima i njegovu okolinu planirajte Dresden putovanje barem nekoliko nedelja ranije.

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Dresden (DRS) kreće se i do 165 €, podrazumevajući povratni let, Ovo Dresden putovanje avionom je sa jednim presedanjem u Minhenu ili Frankfurtu, sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Za Dresden putovanje avionom, prevoznik je nemačka avio kompanija „Lufthansa„.

Za Dresden putovanje, letove iz Dresdena ka svim destinacijama u našoj zemlji ili zemljama u okruženju, cene avio karata i sve informacije možete pogledati na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Dresden putovanje – Yenidze džamija
Dresden putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Dresden-BEG-DRS
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Dresden možete pogledati na linku avio karte Beograd - Dresden.
Cena avio karte Beograd - Dresden krece se od 95 EUR


Dresden (DRS) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu