kalendar ikonica
kalendar ikonica

Banja Luka putovanje, Džamija Ferhad – paše Sokolovića

Banja Luka putovanje, Džamija Ferhad – paše Sokolovića

Da ljudi promene veru, iz kojeg god razloga to bilo, nije retka pojava u istoriji. Da onaj čiji su preci uzeli drugog boga, podigne bogomolju kao zadužbinu, bilo je i toga. Da novac za gradnju bude dobijen iz otkupa za zarobljenika, toga je već ređe bilo. Kada priču o takvoj bogomolji obavije nekakva legenda, onda je zasigurno reč o velikom i značajnom zdanju. Takve su građevine uvek simboli mesta u kojima se nalaze.

Banja Luka je danas najveći grad Republike Srpske. Banja Luka putovanje će Vam otkriti vekovima unazad različite kulture.
U to vreme Banja Luka  je bila grad u kome je svaka  kultura i svaka epoha, dala ovom gradu neku znanost ili ostavila neku zaostavštinu u vidu istorijskih objekata. U moru takvih objekata ističe se jedan. Veliki je i značajan i postao je jednim od simbola grada. A priča o njemu obavijena je pravom legendom. Džamija Ferhad – paše Sokolovića ili samo Ferhadija.

Ferhad-paša potiče iz znamenite familije Sokolović, iz istoimenog sela nadomak Rudog, danas u Republici Srpskoj. Iz iste familije koja je dala velikog vezira Osmanske imperije, Mehmed-pašu i patrijarha obnovljene Pećke patrijaršije Makarija. Godine 1580 biva osnovan Bosanski ejalat, a Ferhad.-paša postade prvi beglerbeg. Sedište ejalata ili pašaluka biva Banja Luka, grad za koji Ferhad-paša ostade vezan do kraja života. U njegovo vreme grade se mostovi, akvadukti, tvrđave, hamami, karavan-saraji, bezistani… Džamija Ferhad koje je paša odredio  za mesto gde će počivati, koju kao zadužbinu završi 1579. Ferhadija odmah postade simbol grada i sa prekidima kada je oštećena i rušena, ostade do danas.

Banja Luka putovanje, Džamija Ferhad – paše Sokolovića
Autor Samirzahirovic – Wikipedia

Banja Luka putovanje će Vam otkriti jednu od prvih zanimljivih priča koja govori o vremenu pre izgradnje džamije. Ferhad-paša se u septembru 1575. u bici kod Budaškog, sukobio sa vojskom Habzburške monarhije. Knez Herbart VIII von Auersperg koji je predvodio Habzburšku vojsku, biva ubijen, a njegov sin Engelberg zarobljen. Na pobedničkom maršu u Istanbulu Ferhat –paša je nosio Herbartovu glavu kao trofej, nabijenu na koplje. Familija Auersperg je potom isplatila veliku otkupninu za Herbartovu glavu i oslobađanje njegovog sina. Od dobijenog novca Ferhad-paša gradi džamiju Ferhadiju.

Do danas se ne zna ko je bio glavni arhitekta džamije, iako se veruje da je u pitanju učenik velikog mimara Sinana. Prazninu je vremenom popunila legenda.  Najpoznatija legenda pominje tri neimara koji su radili na Ferhadiji. Ferhad-paša je od njih tražio da sagrade džamiju kakve u ovom delu sveta do tad nije bilo. Neimari obavljaše ono što je od njih traženo i uskoro stigoše do samog kraja.  Na pašino pitanje: ‘’Da li bi mogli napraviti lepšu džamiju?’’, odgovoriše da bi mogli, ali za više novca. Iako prezadovoljan izgledom, vladar ne žele dozvoliti da neki drugi grad dobije sličnu lepotu. Stoga je rešio da ih pogubi po završetku gradnje. Uplašeni za živote, neimari odlučiše da pobegnu. Dole nisu mogli silaziti, pa zato napraviše krila i vinuše se sa minareta. Ipak, krila im ne izdržaše dugo, pa tako sva trojica ubrzo padoše na tlo. Na tri različite strane.
Legenda kaže da je neimar po imenu Petar, pao na brdo koje po njemu dobi ime Petrićevac. Neimar Pavle pade nešto zapadnije, a taj kraj dobi ime Pavlovac. Treći neimar, neznanog imena, pade na suprotnu, desnu obalu reke Vrbas. Prilikom pada, on polomi rebro, pa po tome čitav kraj ponese naziv Rebrovac.

Petrićevac, Pavlovac i Rebrovac danas su delovi grada koji sećaju na vreme kada je nastajala jedna od najvećih gradskih znamenitosti. Iako Ferhadija nestade u ratu 1993. godine, biva obnovljena u autentičnom izgledu i na istom mestu i svečano otvorena 2016. Njeno mesto je tu, u gradskom jezgru, svega stotinu metara od još jedne gradske  znamenitosti, tvrđave Kastel.

Vise informacija za Džamiju Ferhad, možete pogledati na strani Wikipedia – Ferhat-pašina džamija

Ukoliko želite Banja Luka putovanje na relaciji Beograd Banja Luka ili da saznate više o ovom predivnom gradu, posetite našu stranicu, gde možete u par klikova rezervisati Vaše Banja Luka putovanje.

Sadržaj članka:
Banja Luka putovanje, Džamija Ferhad – paše Sokolovića
Banja Luka putovanje, Džamija Ferhad - paše Sokolovića

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Banja Luka-BEG-BNX
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Banja Luka možete pogledati na linku avio karte Beograd - Banja Luka.
Cena avio karte Beograd - Banja Luka krece se od 95 EUR


Banja Luka (BNX) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu