kalendar ikonica
kalendar ikonica

Gondola u Veneciji

Gondola kao simbol Venecije

Iskoristite last minut Venecija letova i posetite čuveni karneval u Veneciji. Putovanje Venecija i njen simbol venecijanska gondola pružiće Vam sjajno iskustvo.

Venecija. Velika prirodna laguna Jadranskog mora. U sred lagune mnoštvo malih peščanih ostrva, gusto naseljenih i izgrađenih tokom istorije. Između ostrva je blizu dvesta manjih i većih kanala premošćenih sa preko četiri stotine mostova.

Gondola kao prevozbo sredstvo

U Veneciji nema automobila, ni autobusa, a ni tramvaja. Jedina prevozna sredstva u ovom gradu su brodovi i čamci. Jedna vrsta plovila tokom istorije je postala toliko popularna, da ga danas nazivaju simbolom Venecije. Čuvena venecijanska gondola.

Gondola istorija

Priča o gondoli započela je u 11-om veku iako postoji mišljenje da su se koristile i ranije. Narod koji se nastanio na ostrvima u venecijanskoj laguni prilagodio se novom staništu gradnjom brojnih plovila kako bi sebi olakšao život.

Obzirom da su vode kanala između ostrva duboke u proseku svega 6-7 metara i da se na dnu često nakupi velika količina mulja, bilo je neophodno koristiti lako plovilo sa malim gazom. Tako su nastale gondole. Najranije gondole bile su veće nego današnje i imale su dvanaest vesala. Vremenom se njihova veličina smanjivala ali su postajale više ukrašene.

Bogati pripadnici aristokratije utrkivali su se ko će više “nakititi” svoju gondolu. Farbali su ih drečavim i upadljivim bojama kako bi privlačile pažnju drugih ljudi. Da bi uredili ovo pomalo haotično stanje Mletačke vlasti su krajem Srednjeg veka doneli zakon po kojem sve gondole u gradu moraju biti obojene u crnu boju. Jedini ukrasi koji se dozvoljavaju od tada nalaze se na pramcu i repu kao i figure morskih konjica na bočnim stranama.

Izgradnja gondola

Gradnja gondola nije jednostavan posao. Danas se njime bave samo zanatlije koji su ovaj zanat naučili od svojih predaka. Nihov rad je izuzetno cenjen i dobro plaćen. Za gradnju gondola koristi se osam različitih vrsta drveta: hrast, jela, brest, orah, višnja, limun, ariš i mahagoni. Svaka gondola sastavljena je od 280 delova i ako biste je želeli kupiti to bi vas koštalo 20.000 eura.

Gondole su danas po pravilu duge oko 11 metara i široke 1,6 metara. Leva strana gondola je uvek šira od desne, za nekih 25 cm, da bi se održala ravnoteža jer na desnoj strani stoji gondolijer. Svaka gondola pravi se namenski za jednog ili dva gondolijera koji će njom upravljati. Gondolijeri kao i gondole, moraju se držati propisanog izgleda pa su tako danas skoro svi jednako odeveni. Uske crne pantalone sa šarenim pojasom, plavo- bela prugasta majica i slamnati šešir sa trakom, uobičajena je odeća venecijanskog gondolijera.

Osim gondolijera koji njima upravljaju, gondole mogu prevoziti najviše šest do osam putnika koji su smešteni na drvenim klupama, obloženim plišanim sedištima. Neke gondole imaju zatvorene kabine koje putnike mogu zaštititi od vremenskih uslova ili sakriti od znatiželjnih pogleda.

Iako među mnogim turistima postoji verovanje da se gondolijeri svojim veslom ustvari samo odguruju o dno lagune i tako upravljaju, istina je drugačija. Vode lagune su ipak preduboke za ovakvu aktivnost, tako da oni ipak samo veslaju.

Par informacija o Gondoli

Gondola je tokom istorije koristila stanovnicima Venecije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i bilo ih je 14.000 u gradu. Danas ih je mnogo manje, svega 450 i koriste ih najviše turisti. Plovidba gondolom jedna je od najvećih turističkih atrakcija u gradu na vodi. Najčešća maršuta jeste plovidba čitavom dužinom kanala Grande, tokom koje će vas gondolijer upoznati sa najprivlačnijim zdanjima pored kojih prolazite. Ovaj svojevrsni doživljaj košta oko 75 eura.

Postoji, naravno i mogućnost da vam gondolijer priušti i malo romantike, pogotovo ako su putnici zaljubljeni ili mladi bračni parovi. Tada će vam gondolijer zapevati i neku romantičnu pesmu, što će svakako uticati na kompletan doživljaj kao i na krajnju cenu.

Putovanje Venecija gondole
Image by bogitw from Pixabay

Putovanje Venecija – korisni saveti

Avio karte za Veneciju

Ukoliko želite da upoznate Veneciju sa svojim kulturnim sadržajima, njegovu okolinu ili da posetite čuveni karneval u Veneciji planirajte putovanje u Veneciju barem nekoliko nedelja ranije.

Cena avio karte za Veneciju

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Venecija (VCE) kreće se i do 119 €, podrazumevajući povratni let, sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg i aerodromskim taksama.

Direktan let za Veneciju

Na avionskoj liniji Beograd Venecija saobraća naša nacionalna avio kompanija „Air Serbia“ i to nekoliko puta nedeljno, sa direktnim letom.

Letovi za putovanje Venecija ka svim destinacijama u našoj zemlji ili zemljama u okruženju, cene avio karata i sve informacije možete pogledati na sledećem sajtu (kliknite ovde).

Sve informacije o javnom gradskom prevozu u Veneciji možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

 

Sadržaj članka:
Gondola u Veneciji
Gondola kao simbol Venecije
Gondola kao prevozbo sredstvo
Gondola istorija
Izgradnja gondola
Par informacija o Gondoli
Putovanje Venecija - korisni saveti
Avio karte za Veneciju
Cena avio karte za Veneciju
Direktan let za Veneciju

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Venecija-BEG-VCE
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Venecija možete pogledati na linku avio karte Beograd - Venecija.
Cena avio karte Beograd - Venecija krece se od 95 EUR


Venecija (VCE) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu