kalendar ikonica
kalendar ikonica

Istanbul putovanje i devojačka kula na Bosforu

Istanbul putovanje i Devojačka kula na Bosforu

Kako je nastala Devojačka kula u sred Bosfora? Ako želite u Istanbul vreme je da saznate za ovu priču. Istanbul putovanje na relaciji Beograd Istanbul avionom.

Godine iza nas donele su pravu ekspanziju turskih filmova i serija. Ono što je zajedničko ljubavnom, akcionom, istorijskom ili bilo kom drugom žanru turskih ostvarenja jeste lokacija na kojoj se odvija radnja.

Ta lokacija je moćni i neponovljivi Istanbul, grad nad gradovima. Sa Istanbulom i sa Bosforom svaki film, svaka scena i svaki kadar dobijaju potpuno novu dimenziju.

U moru veličanstvenih građevina i prizora koji se mogu videti, izdvaja se slika kule sa barjakom, na malenom ostrvu, u sred Bosfora, između Evrope i Azije. To je Devojačka kula ili devičina kula, ili kako je Turci zovu, Kz kulesi. Značaj i posebnu privlačnost Devojačke kule odredili su brojni mitovi i legende koje su do danas o njoj ispričani.

Priča o nastanku i nazivu kule vraća nas u period Istočnog rimskog carstva, znanog i kao Vizantijska imperija i doba kada je ovaj grad nazivan Konstantinopolis. Neimenovani vizantijski car imao je ćerku kojoj je želeo da obezbedi vrhunske učitelje i najbolje moguće obrazovanje.

Ipak, jedan od učitelja je ubrzo izašao pred cara sa strašnim proročanstvom. Proročanstvo je nagoveštavalo smrt njegove voljene kćeri, i to na dan kada bude navršila osamnaest godina. Ogorčeni i uplašeni car, rešio je da na sve načine pokuša da spreči ispunjenje proročanstva.

Naredio je podizanje male tvrđave sa kulom, na ostrvu, u vodama Bosfora, nedaleko od azijske obale. Ne mnogo pre osamnaestog rođendana, poslao je princezu tamo, čvrsto verujući da nijedna zmija ne može preko vode doći do ostrva i do njegove mezimice. I zaista, nije stigla preko vode.

Kad osvanu dan princezinog rođendana, car zabrani svima na dvoru da idu do ostrva i odluči da sam odnese hranu i poklone ćerki. Sa gomilom drugih stvari poneo je i korpu punu najukusnijeg voća. Na žalost njegovu, baš u toj korpi skrila se zmija koja u datom trenutku ujede princezu i ova umre.

Proročanstvo se ipak nije moglo izbeći. Car naredi da se princeza sahrani u metalnom kovčegu na jednom od visokih zidova crkve Svete Sofije. Bojao se da će zmije pojesti njeno telo pod zemljom. Ono što ostade posle princeze jeste naziv za kulu, na ostrvu gde je provela poslednje dane svoga života.

Devojačka kula je, upravo kroz mitove i priče, mnogo puta tokom postojanja menjala svoju namenu. Bila je grobnica, odbrambena tvrđava, pa svetionik. Bila je i carinarnica ali i mesto za karantin tokom raznih epidemija.

Jedna drugačija priča, sa sličnim epilogom, govori da je ostrvo pripadalo hramu posvećenom boginji Afroditi. Beše to doba mnogo pre onog sa vizantijskim carevima, vreme kada se verovalo u bogove sa Olimpa. Službovala je u hramu monahinja po imenu Hero.

Često je gledala ljude koji su se boginji Afroditi molili tražeći i čekajući ljubav. Obzirom da je i sama želela isto, zaljubi se u jednog od njih. Zvao se Leander. Hero i Leander počeše da se viđaju tako što je on svake večeri plivao do kule da bi bio sa njom, a sa jutrom plivao nazad do obale.

Jedne olujne večeri, kada su mu talasi Bosfora ionako otežavali posao, ljubomorni sveštenik pogasi sva svetla u kuli. Ne mogavši da nađe put do kule, Leander se izgubi a potom i udavi u nemirnoj vodi. Mnogi izvori Devojačku kulu, zbog ove priče, označavaju kao Leanderov toranj.

Danas je Devojačka kula objekat od izuzetnog značaja za grad. Nudi prelepi restoran i vidikovac do kojih je najlakše doći čamcem iz Uskudara. Zbog položaja, izgleda i svega ispričanog, ovo mesto potpuno opravdava naziv – Biser Bosfora.

Istanbul putovanje i Devojačka kula
Image by bulent_photography from Pixabay

Istanbul putovanje – korisni saveti

Najpovoljnije avio karte Beograd Istanbul se kreću od 99 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg.

Avio kompanije koje saobraćaju na letu Beograd Istanbul su naša nacionalna avio-kompanija „Air Serbia“, kao i nacionalna tuska avio kompanija „Turkish Airlines“.

Let iz Beograda do Istanbula traje oko 1 sat i 50 minuta, u pitanju je direktan let.

Za Istanbul putovanje Vam preporučujemo uvek da birate hotele u centru grada, u kvartovima Aksaraj, Laleli, Taksim ili Sultanahmet. Minimalna kategorizacija 4*.

Našu sjajnu ponudu za smeštaj u Istanbulu možete pogledati na sledećem linku (kliknite ovde).

Kako funkcioniše, mape prevoza, cene karata i sve druge informacije oko javnog prevoza u Istanbulu, možete dobiti jednostavnim klikom na sledeći link: (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Istanbul putovanje i devojačka kula na Bosforu
Istanbul putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Istanbul-BEG-IST
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Istanbul možete pogledati na linku avio karte Beograd - Istanbul.
Cena avio karte Beograd - Istanbul krece se od 95 EUR


Istanbul (IST) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu