kalendar ikonica
kalendar ikonica

Izmir i Sahat kula

Izmir i Sahat kula

Svako vreme donosilo je razvoj, a svaki narod ostavljao je iza sebe spomenike da se spoje u kulturnu sliku. Stotine naroda kroz bogatu istoriju. Vreme dugo osamdeset vekova. Danas je slika široka i komleksna. Danas je turski grad Izmir znan kao biser Egeja.

Kulturnu i turističku sliku ovog grada čine plaze u Izmiru koje su peščane, bogato nasleđe, tradicionalna kuhinja, skulpture i spomenici. Jedan somenik je prva slika grada. Slika ovog spomenika je na zvaničnom grbu opštine Izmir. Sat kula, na trgu Konak, uz obalu mora.

Iako grad živi osamhiljada godina, trebalo je samo stotinak, da Sahat kula postane glavna znamenitost ovog tromilionskog grada. Počelo je od ideje. I želje da se udovolji vladaru. Početkom dvadesetog veka Izmir je deo imperije na zalasku, moćnog Osmanskog carstva. Na tronu je sultan Abdul Hamid II, tridesetčetvrti u nizu iz Osmanove dinastije. Godina 1901. jeste jubilarna, dvadeset peta, u njegovoj dugoj vladavini.

Širom imperije organizuju se obavezne proslave da se obeleži značajan jubilej. Ipak, mnogi žele i nešto više od proslava, nešto po čemu će buduće generacije znati za ovaj događaj. Tadašnji guverner Izmira Kamil paša, posle konsultacija sa načelnicima opštine i mornarice, donosi odluku da se izgradi kula sa satom i fontanom. Izabrano je mesto uz obalu, na trgu Konak a nedaleko od još jednog istorijskog zdanja, Žute kasarne. Kasarna je ne mnogo kasnije, polovinom dvadesetog veka otišla u istoriju.

Za graditelja kule izabran je izmirski arhitekta francuskog porekla, Rajmond Šarl Pere. On je osmislio kulu sa osmougaonom osnovom, visine 25 metara. Osnova kule rađena je u mermeru a ostali delovi od klesanog kamena. Kamen za gradnju donošen je sa nekoliko strana, deo iz antičkog Efesa, što doprinosi različitim nijansama boja. Stil gradnje je orjentalni a kula sa može podeliti na četiri sprata ili nivoa koji se sužavaju ka vrhu. Prepoznatljivi sat krasi sam vrh trećeg sprata i postoje zapisi da je u Izmir stigao iz Nemačke, kao poklon kajzera Vilhelma II.

Četiri strane kule, krase četiri šadrvana ili fontane pod kupolama sa prilazom u vidu tri stepenika. Ukrase na zidovima činili su prikazi sultanove tugre, ali su uklonjeni posle proglašenja republike.  Zajedno sa kulom, arhitekta je konstruisao bazen sa 25 slavina koje su simbolično predstavljale godine sultanove vladavine. Danas je bazen, kao i kasarna, samo deo prošlosti.

Početak dvadesetog veka, vreme je kada su kule sa satom bile veoma popularne. U mnogim gradovima Osmanske imperije građene su slične, ali je izmirska Sat kula postala najpoznatija od svih.

Iako je većina žitelja i turista doživljava kao izuzetnu atrakciju, izmirska Sahat kula pamti i dane stradanja i skrnavljenja, od strane prirodnih katastrofa i neodgovornih ljudi. Godine 1974. oštećena je tokom razornog zamljotresa, a 2016-te, u vreme pokušaja vojnog puča u Turskoj ukraden je sat sa tornja. Ispostavilo sa da ga je ukrao jedan tinejdžer tokom trajanja nemira. Zanimljivo je da je sat zbog oštećenja u zemljotresu prestao da radi i da je posle popravke radio bez prestanka 40 godina, pre nego što je ukraden.

U jesen 2019-te završena je sanacija i sat je zauzeo svoje staro mesto, na radost svih koji žele da provode trenutke u senci kule. I na sreću svih turista, kojima fotografisanje ispred simbola grada ostaje prva želja kod obilaska Izmira.

Danas se u Muzeju palate Topkapi, u Istanbulu, nalazi srebrni model izmirske Sat kule. Izradio ga je istanbulski draguljar Zinguli Usta po nacrtu arhitekte Perea.

 

Izmir
Image from Tripadvisor

Par saveta za putovanje u Izmir

Za putovanje u Izmir Turska, avio karte na relaciji Beograd Izmir su najviše tražene u toku letnje sezone,  i najpovoljnija cena avio karte iznosi 149 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg i svim aerodromskim taksama. Let se odvija sa jednim presedanjem, u Istanbulu. Radi se o avio kompaniji „Turkish Airlines„.

Što se tiče hotelskog smeštaja, ponuda je na zavidnom nivou. Predlažemo Vam da izaberete hotel sa 3 ili 4* . Nakon kupovine avio karte,  ukoliko ste zainteresovani, dostavićemo Vam ponudu hotelskog smeštaja, shodno Vašim uslovima i željama.

Za vožnju autobusima, trajektima koji su deo gradskog prevoza, ili metroom, u Izmiru možete kupiti “Kentkart” – gradsku kartu koja u sebi ima kredit za do 5 vožnji i koju morate očitati na automatu unutar vozila. Za više informacija o javnom prevozu pogledajte na sledećem linku (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Izmir i Sahat kula
Par saveta za putovanje u Izmir

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Izmir-BEG-ADB
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Izmir možete pogledati na linku avio karte Beograd - Izmir.
Cena avio karte Beograd - Izmir krece se od 95 EUR


Izmir (ADB) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu