kalendar ikonica
kalendar ikonica

Putovanje u Kopenhagen i priča o Maloj sireni

Putovanje u Kopenhagen i Mala sirena

Vodimo Vas na bajkovito putovanje u Kopenhagen..Živela je u morskim dubinama kao ćerka gospodara svih mora. Odrekla se svog izgleda i divnog glasa, zbog ljubavi koju je tražila, ali je nije pronašla. Razočarana, vratila se moru, da zauvek peva svoju tužnu pesmu. Ovako ukratko izgleda priča o Maloj sireni u bajci Hansa Kristijana Andersena.

Mala sirena iz Kopenhagena prošla je malo drugačiji put. Od piva, preko opere do izuzetne atrakcije i simbola grada. Ideja je došla od Karla Jakobsena, sina osnivača pivare Karlsberg i vizionara koji je maloj lokalnoj pivari otvorio vrata globalnog poslovanja.  Karl 1909. u Kraljevskom pozorištu u Kopenhagenu, prisustvuje baletu rađenom po Andersenovoj bajci. Oduševljen onim što je doživeo, poziva skulptora Edvarda Eriksena i predlaže mu da uradi statuu posvećenu Maloj sireni. Eriksen četiri godine radi na delu, za koga teško da je mogao pretpostaviti koliku će popularnost doživeti. Dana 23. avgusta 1913. skulptura visine svega 1,25 metara biva postavljena na stenu, uz morsku obalu, nedaleko od šetališta Langelinie.

Za izradu spomenika izabrana je bronza. Tokom rada na skulpturi Eriksen je imao modele u liku dve žene. Prva je bila balerina Elen Prisi. Ona je u pomenutom baletu igrala ulogu male sirene i ova uloga donela joj je životnu slavu. Zahvaljujući ideji pivara Jakobsena, da po njoj urade statuu, ostvarila je i vanvremensku slavu. Skulptura je dobila njeno lice, ali ne i telo, jer se Elen usprotivila ideji autora da pozira gola. Telo je sireni pozajmila supruga skulptora, Eline Eriksen.

Izbor lokacije za spomenik, kao i izraz lica, oslikan tugom i čežnjom jasno je povezuju sa Andersonovom junakinjom iz bajke. Svakog dana iz dubine izlazi na stenu, a onda setnim pogledom ka obali isčekuje svog princa.

Mala sirena svoje mesto dobija u skladu sa planom za uređenje parkova i javnih površina, koje je trebalo ukrasiti skulpturama klasičnih i istorijskih prikaza. Šetalište Langelinie uz koje se nalazi sirena, ispočetka je bila staza koja okružuje tvrđavu Kastelet, a onda su zajedno prešli put od vojnog područja, preko parka za buržoaziju, do jednog od najuređenijih mesta u gradu. Tvrđava Kastelet iz 17-og veka, danas pripada grupi najbolje očuvanih u severnoj Evropi. Kao deo komleksa tu je istoimeni, Langelinie park, marina za mala plovila i mnoštvo skulptura i spomenika. I statua Male sirene kao kruna. Ovde je i pristanište sa koga započinju krstarenja većine turističkih brodova.

Ideja da stoji na mestu gde je besplatan pristup, donela je Maloj sireni brojna oštećenja i skrnavljenja. Dešavalo se da je žitelji Kopenhagena zateknu bez glave ili bez ruke, obojenu ili prekrivenu grafitima. Verovatno je ovo jedan od razloga da naslednici vajara Eriksena čuvaju originalnu statuu, na tajnom mestu, a javnosti je izložena samo zakonita kopija.

Sirena je 2010. godine imala zanimljivu ulogu turiste – ambasadora. Napustila je Kopenhagen, da bi bila deo Svetske izložbe održane u Šangaju. Tamo je šest meseci krasila bazen sa vodom iz Kopenhagena i na najbolji način predstavljala Dansku.

Danas, iako je već uveliko proslavila svoj stoti rođendan, sirena se nije mnogo promenila. I dalje sedi na svojoj steni i isčekuje. Manje prinčeve, a više turiste i znatiželjnike. Ustvari mnogo više turista, koji u želji da dođu do dobre fotografije i snimka često ne biraju način za to. U ovom slučaju razumljivo i očekivano, jer Mala sirena je u vremenu sadašnjem postala jedna od najpopularnijih znamenitosti Kopenhagena i verovatno najčešće fotografisana atrakcija u Danskoj.

Putovanje u Kopenhagen
Image by enriquelopezgarre from Pixabay

Par saveta za putovanje u Kopenhagen

Najpovoljnija cena avio karte za Kopenhagen Danska na relaciji  Beograd Kopenhagen kreće se do 115 €. Avio karte Beograd Kopenhagen možete rezervisati potpuno besplatno popunavanjem forme na vrhu strane.

Putovanje u Kopenhagen, prestonicu Kraljevine Danske, će učiniti da uživate punim plućima u ovom magičnom gradu. U Kopenhagen avionom stižete direktnom avio linijom naše avio kompanije „Air Serbia“.

Javni prevoz u Danskoj prestonici fenomenalno fukcioniše i organizacija je na visokom nivou. Više informacija o prevozu u gradu Kopenhagen, možete pogledati na sledećem linku (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Putovanje u Kopenhagen i priča o Maloj sireni
Par saveta za putovanje u Kopenhagen

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Kopenhagen-BEG-CPH
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Kopenhagen možete pogledati na linku avio karte Beograd - Kopenhagen.
Cena avio karte Beograd - Kopenhagen krece se od 95 EUR


Kopenhagen (CPH) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu