kalendar ikonica
kalendar ikonica

Kipar putovanje – Larnaka i Manastir Stavrovuni

Kipar putovanje, Larnaka i Manastir Stavrovuni

Kipar putovanje ka jednom od najlepših i najatraktivnijih mesta na Kipru, sadržajem, prirodom, plažama i građevinama ispunjava sve zahteve turista  i glavni je razlog svakodnevnog povećanja broja turista – Larnaka.

Posle petnaestak minuta vožnje autoputem, od Larnake ka Limasolu, uočljivo je račvanje, gde jedan krak puta nastavlja ka severu i gradu Nikoziji. Nastavkom puta na sever sa istočne strane se pojavljuje planina Stavrovuni. Na njenom vrhu, visine 750 metara, stoji istoimeni manastir, čiji nastanak seže u četvrti vek. Danas je Stavrovuni najstariji manastir na Kipru i među najstarijim sačuvanim hrišćanskim bogomoljama u svetu.

U Nikeji je 325. godine održan Prvi vaseljenski sabor. Beše to vreme vladavine cara Konstantina Velikog. Kontantinova majka, carica i potonja svetica Jelena, posle sabora na nagovor sina, polazi na hodočašće u Svetu zemlju.

Ona, po legendi, tamo pronalazi Sveti krst na kom je bio razapet Isus Hrist. Pored toga, pronalazi konop i eksere korišćene prilikom raspeća, kao i krstove na kojima su razapeta dvojica lopova. Carica Jelena zatim kreće nazad, sa ciljem da Sveti krst donese u Carigrad. Ipak, njen brod se najpre zaustavlja na južnoj obali Kipra, verovatno zbog oluje. Jednog jutra, tokom boravka na Kipru, svetica se probudi i ne vide krst pored sebe.

Umesto toga, ugleda jaku svetlost iznad obližnjeg brda. Carica krene ka svetlu i pronađe krst na samom vrhu brda. Krst se nikako nije mogao pomeriti sa tog mesta. Bio je ovo znak da baš tu bude podignuta crkva. Beše to 327. Ili 328. godine. Za blagoslov nove crkve i čitavog ostrva, Jelena.ostavi deo Svetog krsta i druge relikvije.  U godinama sledećim, dođoše monasi i izgradiše kelije. Tako nastade manastir posvećen Svetom krstu.  Dobi naziv kao i planina, Stavrovuni što bi u prevodu značilo planina krsta.

O manastiru ostade zapisano u memoarima ruskog arhimandrita Daniela iz Kijeva. On početkom 12-og veka dolazi na Kipar i u svojim spisima pominje manastir na vrhu brda, posvećen Svetom krstu. Za relikviju kaže da tera zle duhove i pomaže u lečenju od bilo kakve bolesti.

Posle vremena razvoja dođoše i čitavi vekovi stradanja. Između 12.og i 19-og  veka manastir je upamtio period latinske vladavine na ostrvu, proterivanje pravoslavnih monaha kao i prelazak u ruke katolika. Upamtio je vlast turaka osmanlija, brojne pljačke i požare. Nekoliko puta je opusteo i ostajao bez ijednog monaha.

Bolji dani za manastir dolaze krajem 19-og veka kada sa Atosa dolazi starac Dionisios Hristidis a za njim i drugi monasi sa Svete gore. Vreme koje dolazi sa dvadesetim vekom samo je nastavak ponovne uspostave monaškog bratstva i oživljavanja manastira. Na žalost, burna istorija je donela uništenje ranijih građevina, tako da  su današnje uglavnom iz 17-og veka.

I pored velikih stradanja, deo relikvije na kojoj se bazira postojanje manastira sačuvan je do danas. Ulomak Svetog krsta čuva se u velikom srebrnom kućištu..

Manastiru pripada nekoliko metoha u okolini, a glavni se nalazi u podnožju planine. Posvećen je Svetoj Varvari i u prošlosti je bio glavna rezidencija monasima jer u hramu na vrhu brda nije bilo vode. Monasi pristigli sa Svete gore Atonske, doneli su sa sobom važno pravilo,koje se do danas poštuje, da je ženama zabranjen ulazak u manastir. Isto tako, zabranjeno je fotografisanje i snimanje, a od muškaraca koji dolaze, očekuje se da budu pristojno odeveni.

Od centra Larnake manastir Stavrovuni je udaljen 40 km, i predstavlja nezamenjivi deo turističke ponude grada. Za hodočasnike i posetioce dolazak u Stavrovuni predstavlja sjajno iskustvo. Pored istorijskih priča nastalih u doba velikana, potpuno obnovljene crkve i konaka, strogog monaškog života, može se uživati i u okolnom krajoliku. Sa vrha brda pruža se sjajan pogled na brojna sela u podnožju, a nešto dalje i na  slikoviti grad Larnaku, kao i istoimeni zaliv.

 

Kipar putovanje
Image by dimitrisvetsikas1969 from Pixabay

Kipar putovanje – Larnaka, korisni saveti

Kipar Larnaka je treći najveći grad na ostrvu Kipar I jedno od najlepših letovališta. Kipar putovanje uz Beograd Larnaka letove je najpopularnije i najčešće u toku letnje sezone. Najjpovoljnije avio karte Beograd Larnaka se kreću od 99 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom. Ova cena je dostupna kod low cost avio prevoznika ”Wizz Air”. Povoljne avio karte za Kipar Wizz Air kompanijom se mogu ostvariti ukoliko rezervišete avio karte nekoliko meseci pre putovanja.

Larnaka je jedno od najpopularnijih I najatraktivnijih letnjih destinacija na Kipru, I turizam je izuzetno razvijen. Mnogobrojni hoteli sa sjajnom uslugom ispuniće svake potrebe bilo kog putnika, samo je potrebno da izaberete koja lokacija, usluga I hotel Vam najviše odgovaraju. Za Kipar putovanje, na sledećem linku možete pogledati ponudu hotelskog smeštaja u Larnaki (kliknite ovde).

Javni gradski prevoz u Larnaki je sasvim odlično organizovan. Brojne autobuske, vozne linije na raspolaganju su taksi vozila. Na sledećem linku možete pronaći više informacija koje se tiču javnog prevoza u Larnaki (kliknite ovde).

Međunarodni aerodrom u Larnaki  (LCA) je najveći na međunarodni aerodrom Kipru, udaljen svega 8 km od centra Larnake. Sa aerodroma do centra Larnake možete doći autobusom, taksijem ili ukoliko iznajmite auto (rent a car).

Autor: Dejan Damjanov

 

Sadržaj članka:
Kipar putovanje – Larnaka i Manastir Stavrovuni
Kipar putovanje - Larnaka, korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Larnaka-BEG-LCA
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Larnaka možete pogledati na linku avio karte Beograd - Larnaka.
Cena avio karte Beograd - Larnaka krece se od 95 EUR


Larnaka (LCA) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu