kalendar ikonica
kalendar ikonica

Salzburg putovanje u barokni dragulj Evrope

Letovi za Salzburg

Salzburg putovanje u grad baroka. Palata Mirabel i mnoge druge čine ovaj grad jedinstvenim. Austrija Salzburg vreme koje se pamti uz ukus čuvene Mocart kugle !

Salzburg. Barokni dragulj Evrope. Grad u kome je barok doživeo svoj vrhunac. Njegove palate, crkve, parkovi i fontane čine ga najbolje očuvanim baroknim gradom severno od Alpa. Neki ga zbog kitnjastih fasada doživljavaju i kao grad kiča, ali upravo je barokna arhitektura 17-og i 18-og veka učinila Salzburg jednom od top destinacija srednje Evrope.

Period najintezivnije gradnje vezuje se za vladavinu Prinčeva Nadbiskupa koji su težili da Salzburg i po stilu arhitekture što više približe svojoj verskoj prestonici, Rimu.

Samo jezgro starog grada čini Rezidencijalni trg, sa starom i novom rezidencijom. Ranobarokna Stara Rezidencija predstavlja samo srce grada I mesto odakle su Prinčevi Nadbiskupi upravljali ovim gradom Najlepši deo stare Rezidencije jesu njene unutrašnje prostorije od kojih se ističe Sala karabinjera koju su nadbiskupi koristili kao pozorišnu I banket salu. Nova Rezidencija nastala je početkom 17-og veka voljom nadbiskupa fon Rajtenaua koji je smatrao da je stara postala nedovoljno velika. Krunu nove rezidencije čini mehanički sat “Glockenspiel” koji se nalazi ispod same kupole. Njegovih 35 zvona se oglašava svakog dana u 7, 11, i 18 časova. Tada turisti i znatiželjnici mogu uživati u jednoj od njegovih 40 melodija od kojih se16 pripisuju Mihaelu Hajdnu.

Danas je u ovoj palati smešten muzej grada Salzburga. Centralni deo trga obogaćuje Residenc Fontana koja se smatra jednim od najlepših primera barokne arhitekture u Evropi. Fontana u osnovi započinje statuama frktavih konja. Iznad njih su giganti koji nose bazen sa delfinima, a na samom vrhu je statua boga mora Tritona.

Sa istog trga vidljiva je Salzbuška katedrala, najvažniji primerak crkvene arhitekture grada i još jedan barokni biser. Njena impresivnma fasada prikazuje statue Sv.Vergilija I Sv. Ruperta, biskupa koji su u 8-om veku podigli prvu crkvu na ovom mestu. Uz njih su I statue Sv. Petra i Pavla kojima je današnja crkva posvećena.

Nedaleko od katedrale na univerzitetskom trgu stoji istoimena crkva ili Kollegien kirche. Ova crkva je građena krajem 17-og veka sa ciljem da služi Salzburškom univerzitetu. Svojim grandioznim izgledom i monumentalnošću Univerzitetska crkva prevazilazi i samu Katedralu. Danas je među najlepšim baroknim crkvama u Austriji.

Na svega pedesetak metara dalje, na trgu Herberta fon Karajana podno brda Monsberg, stoji još jedan prefinjeni primerak Salzburškog baroka. To je Konjska Fontana. Arhitekta Johan Bernard Fišer fon Erlah postavio je ovo remek delo nedaleko od mesta gde su bile vladarske štale. Centralnu statuu Konjskog timara u ovalnom bazenu, upotpunjuju freske sa slikama konja u pozadini.

I suprotna, desna obala reke Salzah krije nekoliko baroknih remekdela. Na trgu Hansa Makarta nalazimo crkvu Sv. Trojstva. Ova veličanstvena bogomolja zatvara trg gde je u obližnjoj kući živeo muzički genije Volfgang Amadeus Mocart.

U blizini je i čuvena palata Mirabel. Ova raskošna građevina nastala je početkom 17-og veka i vremenom je postala jednim od simbola grada baroka. Njeni vrtovi danas su svetski poznati a krase ih perfektno uređene cvetne aleje, statue sa tematikom antičko Grčke mitologije i nekoliko fontana.

Najpoznatije svetske arhitekte perioda baroka učestvovali su u izgradnji i ulepšavanju ovog grada. Svi oni doprineli su tome da Salzburg danas s pravom mnogi nazivaju “Rim severa”.

Sve barokne građevine nalaze se na veoma maloj udaljenosti jedna od druge, tako da i posetioci koji u ovom gradu provedu svega nekoliko sati mogu lako da ih obiđu i vrlo brzo shvate zašto Salzburg nosi epitet “Barokni dragulj Evrope”.

Salzburg putovanje - barokni dragulj evrope
Image by Dimitry Anikin from Unplash

Salzburg putovanje – korisni saveti

Najpovoljniji, i svakako najbrži način za Vaše Salzburg putovanje je kupovinom avio karte Beograd Salzburg sa letovima koje obavljaju kompanija Austrian ili Air Serbia. Što se smeštaja tiče, cene u hostelima nisu povoljne, a u hotelima možete naći ponude noćenja po osobi od 20 evra.

Naravno, cenu kreira pored kvaliteta objekta i njegova lokacija. Ukoliko Vam treba pomoć pri odabiru smeštaja, slobodno nam se obratite kako bi smo kreirali ponudu prema Vašim zahtevima za Vaše Salzburg putovanje.

Da biste mogli da isplanirate svoj boravak u Salzburgu, najpre proverite da li će u željenom periodu biti muzički festival. Tada je grad prebukiran, a cene hotela su skuplje nego inače.

S obzirom da se Salzburg nalazi na oko 400m nadmorske visine, na obroncima Alpa, ako niste ljubitelj zime i snega, ne planirajte vaše putovanje posle oktobra i pre aprila.

Ukoliko ipak volite zimu, posetite Salzburg u decembru, kada se organizuje božićni market, jedan od najživopisnijih i najstarijih vašara u čitavoj Evropi. I ne zaboravite da u centru Salzburga u poslastičarnici Furst probate originalne i čuvene Mocart kugle.

Još vas nismo ubedili da posetite Salzburg? Pogledajte onda ovaj snimak i krenite na Salzburg putovanje.

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Salzburg putovanje u barokni dragulj Evrope
Letovi za Salzburg
Salzburg putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Niš - Salzburg-INI-SZG
Više informacije za avio karte na relaciji Niš - Salzburg možete pogledati na linku avio karte Niš - Salzburg.
Cena avio karte Niš - Salzburg krece se od 95 EUR


Salzburg (SZG) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Niš (INI)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu