kalendar ikonica
kalendar ikonica

Malta Putovanje i Sveti apostol Pavle

Malta putovanje i Sveti apostol Pavle

Mitovi i legende predstavljaju važan segment i pozitivno utiču na razvoj turizma, pogotovo kad se vezuju za značajne ili slavne ličnosti. Sa preko 7000 godina istorije, Malta je, kao malo koja druga destinacija, poznata po ovakvim pričama. Ostrvo Malta, Gozo i preostala ostrva arhipelaga, mesta su gde se mitovi rađaju. I teško da će ikada biti zaboravljeni.

Kada zbog uvođenja neznabošca u jevrejski hram biva proteran iz Jerusalima, apostol Pavle pod budnim okom rimskih vojnika nastavlja svoju misiju. Posle Cesareje, Likije i Kipra, put ga 60-te godine vodi ka Rimu. Na tom putu neplanirano stiže do Melite, današnje Malte. Tamo, blizu obale malteških ostrva, zbog oluje doživljava brodolom. Sa preživelim članovima posade Pavle izlazi na kopno, gde sreće malteške domoroce. Ovi su, da bi pomogli brodolomnicima zapalili vatru. Dok je sakupljao drva, zmija ugrize apostola Pavla za ruku. Za domoroce je ovo bio rđav znak. Znajući da je zmija smrtonosna, pomisliše kako je reč o zlom čoveku koji je spašen iz brodoloma, a ipak je ubrzo dočekao svoj kraj.

Na njihovo iznenađenje, apostol samo odbaci zmiju u vatru i nastavi kao da se ništa nije desilo. Domoroci odmah promeniše mišljenje i proglasiše ga svetim čovekom. Sa ovim događajem zažive i priča, da na Malti od tad više nema otrovnih zmija. Neretko se može čuti i urbana legenda, kako zmijski otrov nije nestao, nego je samo našao drugo mesto. Na jezicima malteških žena.

U doba ovih zbivanja na ostrvu je postojao drevni grad Melita, na čijem mestu se danas nalaze naselja Mdina kao tvrđava i Rabat kao nekadašnje predgrađe. Izvan zidina Melite postojalo je staro feničansko groblje sa katakombama, gde je apostol živeo i molio se, dok je čekao da nastavi put ka Rimu.

U Delima apostolskim, opisuje se da je Svetog Pavla  primio upravitelj ostrva po imenu Publije. Sveti Pavle je molitvom izlečio Publijevog oca, obolelog od groznice. Potom su mnogi bolesni došli apostolu i svi bili izlečeni. Posle ovoga, stanovnici počeše redom prihvatati hrišćanstvo, a Publije postade prvi episkop Malte. Ostade zapisano, da kada posle tri meseca podigoše jedra i krenuše ka Rimu, apostola Pavla i njegove saputnike ispratiše sa ostrva sa poklonima i uz velike počasti. Na mestu gde je Publije sreo Sv. Pavla, u XII veku je podignuta crkva, današnja Katedrala Sv.Pavla u Mdini. Katedrala je sedište Rimokatoličke nadbiskupije na Malti. Prema verovanju katedrala stoji na mestu nekadašnje Publijeve palate.

Rabat i Mdina gradovi su koji danas žive sa imenom apostola Pavla. Ispod ovih naselja, proteže se čitav lavirint podzemnih katakombi. Deo je otvoren za javnost i može se posetiti kao turistička atrakcija. Najpoznatije su svakako katakombe i pećina Svetog Pavla u Rabatu. Na osnovu verovanja da je apostol živeo baš u toj pećini, vremenom je iznad nje u Rabatu sazidana istoimena crkva koja se danas može obići zajedno sa pećinom. Ubrzo su nastale priče o čudesnom i lekovitom svojstvu kamena sa pećinskih zidova. Mnogi su posetioci u prošlosti uzimali komade kamenja i nosili ih sa sobom kao uspomenu, ali je pećina ostajala nepromenjena, kao da ništa nije dirano.

Danas se na severoistočnom delu ostrva, u skladu sa pričom o brodolomu, nalazi Sveti Pavle zaliv. Nedaleko od obale je malo, nenaseljeno ostrvo a južno od njega i sprud. Sva tri lokaliteta imaju isti naziv. Ostrvo je toliko malo da se tokom plime pretvara u dva. Na najvišem delu ostrva je i statua posvećena Sv. Pavlu. Vidljiva je izdaleka, a putnicima koji stižu sa severa, još pre iskrcavanja, govori o apostolu i svecu koji je hrišćanstvu otvorio vrata Malteških ostrva.

Malta

Malta putovanje – korisni saveti

Malta nije samo jedno ostrvo, već grupa od tri ostrva u Mediteranu. Od ova tri ostrva, dva su naseljena, a ta dva su Ostrvo Malta, i Gozo, najveće ostrvo. Nenaseljeno ostrvo zove se Komino.

Zanimljiva i burna istorija ostrva, praćena jednim od najboljih plaža u Evropi i bogatim noćnim životom, učinili su od Malte jedno od najinteresantnijih turističkih destinacija za odmor u Evropi u posljednjih nekoliko godina.

Najjeftinije avio karte Beograd Malta se kreće od 62 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom. Ova cena je dostupna kod low cost avio prevoznika ”Wizz Air”. Ukoliko je Vaš izbor Malta vreme je da rezervišite Vaše avio karte.

Postoje raznorazne aplikacije, sajtovi, fejsbuk stranice gde se možete pronaći odgovarajući smeštaj, ali nakon rezervisanja avio karte Beograd Malta, na Vaš zahtev dostavićemo najpovoljniju ponudu hotelskog smeštaja na Vaš mejl.

Za Malta putovanje, kao najbolja mesta za traženje smeštaja su Sliema, St Julian’s i Mellieha, dok najveći deo naših ljudi koji ode na Maltu, odseda u Buggibi. Više informacija za Malta putovanje i ponuda smeštaju na Malti možete pronaći na sledećem linku (kliknite ovde).

Transport na Malti je odlično organizovan. Ranije su imali karakteristične žute autobuse, a nedavno su ih zamenili novim, zelenim. Autobuska karta za sedam dana košta 20-ak €. Na ostrvu možete rentirati auto, koristiti taksi ili voziti se autobusom. Autobusom veoma jednostavno i lako se možete prevesti do bilo kog željenog mesta.

Mobilne aplikacije su veoma korisne te Vam za Malta putovanje predlažemo nekoliko koje možete koristiti dok ste na Malti a to su: Maps.me, EasyWay, Kayak, Pinterest, Tripadvisor…

Sve informacije o javnom gradskom prevozu na Malti možete dobiti klikom na ovaj link (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Malta Putovanje i Sveti apostol Pavle
Malta putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Malta-BEG-MLA
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Malta možete pogledati na linku avio karte Beograd - Malta.
Cena avio karte Beograd - Malta krece se od 95 EUR


Malta (MLA) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu