kalendar ikonica
kalendar ikonica

Memingen i Ribarski dan

Memingen, Ribarski dan – Fišertag u Memingenu

Vodimo Vas na Memingen putovanje i značajni događaj- Fišertag u Memingenu ili Riblji dan. Nesvakidašnje iskustvo na relaciji Beograd Memingen već sa Memingen aerodroma uz jedinstvene priče o ovoj manifestaciji.

Festivalski dani jesu vreme koje se dugo i nestrpljivo isčekuje, nekad jednu a neretko i više godina.  Žitelji gradova gde festivali predstavljaju tradiciju i čine kulturnu i turističku ponudu mesta, imaju posebnu obavezu da se  tih dana pokažu u najboljem izdanju. Ako je ta tradicija duga nekoliko vekova, onda festivalski dani postaju deo života svakog stanovnika, od deteta do starca.

U nemačkom gradiću Memingenu, na jugozapadu Bavarske, potreba i želja za uređenjem životnog prostora pretvorila se u značajan događaj, u manifestaciju kojoj svake godine prisustvuje oko 40.000 ljudi. Naziv manifestacije je Ribarski dan ili Fišertag.

Počeci sežu u kasni Srednji vek. Reka Iler, desna pritoka Dunava, tekla je nekoliko kilometara od ovog grada. Žiteljima je bio potreban tok kroz gradsko jezgro.  Najviše zanatlijama: kožarima, mlinarima, bačvarima, mesarima i drugim. Obzirom da je u blizini osim reke postojalo još nekoliko rečica i potoka nije bilo teško prokopati kanale i preusmeriti njihove tokove. Nastaje gradska rečica ili potok Meminger ah.

Godine 1465. žitelji ovog grada bili su svesni da je potok zagađen i da je nužno očistiti ga prethodnim isušivanjem. Ideja je bila logična, da najpre izlove svu ribu. Ponovili su to sledeće godine, pa sledeće ponovo. Spontano nastaje manifestacija po kojoj je ovaj gradić danas prepoznatljiv. Dugo vremena ovaj događaj bio je samo potreba za prilagođavanjem prostora za rad. A onda su ribari iz ovog gradića 1900. godine osnovali udruženje Fišerverajn Memingen. Od tada ovo udruženje stoji iza organizacije festivala.

Festival je evoluirao vremenom. Danas je do detalja isplaniran. Održava se treće subote u julu. Pripreme traju danima, a sam događaj započinje u petak, u šest popodne. Tada se zvanično najavljuje početak festivala i započinje parada učesnika koji odlaze do gradskog trga Šranenplac, gde je centar okupljanja. Na trgu je fontana sa statuom memingenskog ribara. Potom sledi veselje i opuštanje u gradskim pivnicama. Glavni događaj započinje u šest ujutro, proverom ribolovačkih dozvola, a već u sedam svi su ponovo na trgu. U 07:50 svi  ribari su na svojim mestima, pored gradskog potoka. U 08:00 uskaču u vodu sa samo jednim ciljem – uhvatiti barem jednu pastrmku.

Pravila su jasna – mogu ribariti samo muškarci sa prebivalištem u  Memingenu. Bude ih 1200 svake godine. Dubina potoka ne prelazi visinu kolena a ribari u vodu ulaze potpuno odeveni. Koriste isključivo mrežu na štapu i svaku ulovljenu ribu nose do obale gde ih obično čeka žena, čija je uloga – nosač kante sa vodom. Na kraju se na trgu merenjem utvrđuje ko je uhvatio najtežu ribu i on se proglašava kraljem ribara. U njegovu čast se potom održava Ribarsko veče uz pesmu i veselje do kasnih sati. Titulu sa ponosom nosi do sledeće godine. Festival upotpunjuju prateća dešavanja kao što je Ribarsko pozorište, osmišljavanje i pevanje ribarskih pesama, pijaca zanatskih proizvoda i odevanje u tradicionalne nošnje.

Ribarsko društvo Memingena od 1980. godine veoma uspešno organizuje još jedan festival, čiji se koreni pojavljuju krajem 19-og veka. Zove se Valenštajn festival, po Vrhovnom komandantu carskih trupa iz Tridesetogodišnjeg rata 1618–1648. Održava se svake četiri godine, a posle događaja iz 2016. i okupljanja 150,000 posetilaca, proglašen je za najveći istorijski festival u Evropi. Traje čitavu sedmicu, a započinje takođe u leto,  po završetku ribarskog dana.

Memingen se na poseban način zahvaljuje grofu Valenštajnu za zaštitu tokom njegovog boravka u gradu 1630. godine. Učestvuje preko 4000 žitelja Memingena, svi u slikovitim nošnjama, obučeni kao strelci, kopljanici, musketari, sluge, prosjaci, žongleri, putujući trgovci… Isti broj kostima kao i 1500 komada raznog oružja izrađuje se i priprema samo za tu priliku.

Ribarski dan, Valenštajn festival kao i Dečji festival čine Memingen izuzetnom turističkom destinacijom, a leto u ovom gradu, vreme koje se nestrpljivo isčekuje.

 

Memingen i Ribarski dan

Memingen putovanje – korisni saveti

Najjeftiniji način da dođete u Memingen je da kupite avio kartu iz Beograda ili Niša. Najjeftinije avio karte Beograd Memingen se kreću od 49 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom. Ova cena je dostupna kod nacionalnog avio prevoznika ”Wizz Air”.

Gradski prevoz je fantastičan, nećete imati potrebe da koristite taksi. Dosta linija radi i noću, tako da ne morate da brinete ukoliko ostanete do kasnih večernjih sati u obilaženju grada. Preporučujemo vam da kupite turističku kartu koja važi za sve tipove javnog prevoza. Više o informacijama o javnom prevozu možete saznati na sledećem linku (kliknite ovde).

U Memingenu možete naći mesta kako u hostelima u centru grada, tako i u nekom od brojnih hotela. Ukoliko Vam treba pomoć pri odabiru smeštaja, slobodno nam se obratite kako bi smo kreirali ponudu prema Vašim zahtevima.

Zum wohl Prost!

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Memingen i Ribarski dan
Memingen putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Memingen-BEG-FMM
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Memingen možete pogledati na linku avio karte Beograd - Memingen.
Cena avio karte Beograd - Memingen krece se od 95 EUR


Memingen (FMM) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu