avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Barselona


Barselona pozornica za životnu radost!

Srce Barselone kuca u Ramblasu. Od jutra do ponoći skoro svi stanovnici ovog grada se u jednom trenutku zateknu u toj aveniji opkoljenoj platanima. Ona povezuje veliki trg Placa De Katalunija s lukom. Prodavnici ptica,cvećare i prodavnici novina imaju svoje štandove duž 2 km duge i skoro 46 m široke peščane zone.Tu su i kafei , kiosci sa sladoledom barovi u kojima možete da popijete pivo.Bokverica u kojoj se nalazi ogromna ribarnica , otvara se u 5 h ujutru , a uveče pripadnici srednjeg staleža odlaze u veličanstvenu zgradu opere u kojoj su mesta uvek rasprodata uprkos činjenici da gledalište može da primi pet hiljada ljudi da su cene veoma visoke .

Privilegovano postavljena duž severoistočne obale Iberijskog poluostrva i obala Mediterana, Barselona je drugi grad u Španiji, po veličini i broju populacije. To je takođe i glavni grad Katalonije, jedne od 17 autonomnih pokrajina koji sačinjavaju Španiju. Postoje dva glavna jezika u Barseloni: katalonski, kojim se govori u čitavoj Kataloniji, i kastilijanski španski. Grad Barselona ima populaciju od 1.510.000 stanovnika, ali ovaj broj je mnogo veći, ako uključimo i okolna naselja od oko 4.000.000 ljudi.Glavni grad Katalonije je mediteranski grad, ne samo zbog svoje geografske lokacije, već i zbog svoje istorije, tradicije i kulturnih uticaja. Dokumentovana istorija ovog grada datira čak do osnivanja rimskih kolonija u drugom veku pre nove ere. Moderna Barselona je iskusila spektakularan rast i ekonomski preporod na početku industrijalizacije tokom druge polovine 19. veka. Svetski vašar 1888. godine je postao simbol kapaciteta za teški rad koji je predstavljao grad. Kultura i umetnost je cvetala, kako u Barseloni, tako i u čitavoj Kataloniji; raskoš postignut katalonskim modernizmom je danas jedan od njegovih registrovanih patenata.

Barselona je mnogo više od običnog grada, to je kolekcija multietničkog grada. Posetilac, koji nije upoznat sa istorijom grada, može da se iznenadi kad naleti na mnoge primere očuvane gotske istorije u samom centru grada ili čudnim kontrastom između lavirinta uskih ulica i mrežastog oblika Eixample, projekta koji je započet s kraja 19. veka. Sa toliko različitih stvari koje posetilac može da vidi i uradi, nije čudo što su odmori u Barseloni tako popularni. Predivna arhitektura, briljantna španska kuhinja, raskošna kultura i prelepa klima čine Barselonu jedinstvenim gradom. Do Barselone se lako dolazi sa bilo koje tačke u Evropi. Bulevar sastavljen od pet zasebnih ulica nazvan je La Rambla i prepun je živih statua, pantomimičara i trgovaca koji prodaju sve i svašta, od lozova za lutriju do nakita. Ovo je ujedno i centar jednog od većih marketa, Mercat de la Boqueria. Pored njega nalazi se Gran Teatre del Liceu, poznata operska kuća iz 19. veka.

Ako želite da posetite Barselonu, morate pronaći mesto za prenoćište. Imate širok izbor hotela od jedne do pet zvezdica – pored njih, za jeftiniji provod, možete vrlo lako pronaći i mnogo jeftine, a pri tom, i dalje ugodne smeštaje, širom grada. U Barseloni se doručak smatra svetinjom, obavezom koju čak i posetioci moraju da praktikuju. Ručak je u periodu od 14h – 16h, dok večera ne počinje pre 21 čas.

Od noćnog života, ovde se nudi pregršt opcija za sve ukuse. Calle Aribau Calle Muntaner su veoma posećeni barovi. Na kraju Tramvia Blau možete uživati u živim nastupima mnogih plesača koji igraju uz muziku klasičnih autora ili uz pesme popularnih, modernih izvođača. 

U Španiji postoji veliki broj avio-preduzeća od kojih je najpoznatije i najveće državno Iberija Erlajns jedno od najvažnijih u celom svetu .

Medije