avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Beč

 

Beč, nekadašnji carski grad, danas predstavlja glani grad i istovremeno jednu od devet saveznih država Republike Austrije. Sa 1,6 miliona stanovnika on je ujedno i najveći grad u zemlji. Moderan Beč prostire se s obe strane Dunava, čiji je tok u više navrata ukroćivan i ispravljan- Novi Dunav. Stari grad na čijem su se području, prema istorijskim spisima, još u antičko doba nalazile naseobine, nalazi se jugozapadno od današnjeg glavnog toka reke, na manjem kanalu Dunava. Ovaj kanal je u srednjem veku predstavljao prvobitno korito reke. Još u vreme pre Austrougarske monarhije, Beč je bio jedno od političkih i društvenih centara Evrope. Ovaj značaj je grad zedržao i posle Drugog svetskog rata, jer je Beč, zahvaljujući ustavom garantovanoj neutralnosti Austrije, sedište mnogobrojnih međunarodnih organizacija. Tu se između ostalih, nalaze sedišta Ujedinjenih nacija,Organizacije zemalja izvoznica nafte i Međunarodne agencije za nuklearnu energiju.

Stari carski grad Beč, poseduje obilje istorijkih spomenika i umetničkog blaga iz različitih epoha.

Poznat kao prestonica muzike, grad u kome su stvarali Mocart,Betoven i drugi svetski kompozitori, Beč i danas neguje kulturu klasične muzike, balova i opereta, što posebno privlači veliki broj zaljubljenika u muziku. Među brojnim atrakcijama posebno mesto zauzima Bečka opera, Šenbrun, Hofburg, katedrala Sv. Stefana, barokna palata Belvedere, Albertina, Prater, Kvart muzeja, Karlov trg, mnoštvo galerija, muzeja(preko sto), i pozorišta. Jedna od najpzantijih gradskih avenija je Ring koja okružuje samo istorijsko jezgro grada i uz koju su smeštene mnoge reprezentativne građevine i parkovi, takođe važne turističke atrakcije(Parlament, Dvorsko pozorište,Univerzitet, Berza).

Katedrala Sv. Stefana- Na mestu nekadašnje katedrale, pznatoj po kuli visokoj 136 m, nekada se u 12. i 13. veku nalazila romanička crkva koja je početkom 14. veka srušena kako bi se napravilo novo gotsko zdanje. U ovoj katedrali se nalazi i grobnica cara Fridriha III.

Carska palata Hofburg i Trg Heldenplac- Bečki Hofburg vekovima je bio centar jedne od najmoćnijih monarhija u Evropi. Ovde je živela i odavde je vladala dinastija Habzburgovaca. Svaki vladar je proširivao rezidenciju prem asvojim zamislima sve dok ona nije dobila svoj konačni izgled- s 2.600 prostorija i 19 unutrašnjih dvorišta. Danas je Hofburg sedište saveznog predsednika.

Palata Belvedere- Barokna palata koja sa vrtom koji meri više od pola kilometra i ima dve glavne zgrade Grnji i Donji Belvedere. Izgrađena je po nalogu princa Eugena Savojskog, koji nije postao popularan jer nije bio najveštiji vojni strateg svog vremena, već je svoj ugled izgradio kao veliki mecena umetnosti i nauke. U ovoj palati potpisan je austrijski državni sporazum, čime je nastala moderna austrijska država. Danas se u njoj nalazi značajna umetnička kolekcija.

Zamak Šenbrun- Nekadašnja letnja rezidencija austrijske carske porodice nalazi se u prostranom parku u zapadnom delu Beča. Od 1996 godine i zamak Šenbrun i šenbrunski park nalaze se na Uneskovoj listi Svetske kulturne baštine. U ovom parku se nalazi i najstarjiji zoološki vrt na svetu osnovan 1752. godine.

Zgrada Hundertvaser- Neverovatna stambena zgrada u trećem bicirku, landštrase, dobila je ime po umetniku koji ju je projektovao,Hundervaseru,značajnom slikaru i grafičaru na koga je bečka secesija imala značajan uticaj. Ona predstavlja primer njegovog goncepta pragmatične ekologije u smislu življenja sa prirodom. Oštrih ivica skoro i da nema,podovi namerno stoje u istoj ravni, fasada je neravnomerna, a na travnatim površinam ispred zgrade posađeno je cveće i žbunje.U prizemlju se nalaze kafe- galerija i market.

Prater- Bečki prater je zapravo prostran park u trećem biciku između Dunava i Dunavskog kanala.Zabavni park sa čuvenom panoramskom vrteškom visokom 64m na kojus enajčešće pomisli kada se pomene ime parka. Ovaj zabavni park jedno je od omiljenih mesta za odleske sa porodicom i uživanje u slobodnom vermenu u Beču.

Burgteatar- Neosporno jedno od najznačajnijih pozorišta sa ovog područja. Ko je ovde bio angažovan kao režiser ili glumac još tada je smatran za prestužnog umetnika svoje vrste. Osnovala ga je Marija Terezija 174 godine a car Jozef ga je proglasio nacionalnim pozorištem.Nekada su se predstave izvodile u carskoj, balskoj dvorani, koja je preuređena u pozorište. Freske Gustava Klimta ukrašavaju tavanice stepeništa, od kojih su Carske stepenice bile rezervisane isključivo za cara.

Muzejski kvart- Moderan muzejski kompleks nastao je na širokom prostoru nekadašnjih štala austrijskog cara,tj. ergele austrijskog cara. Najupadljivija građevina je pravogaona zgrada Muzeja moderne umetnosti (Mumok), sa fasadom od sivih kamenih ploča.

Karlov trg i Karlova katedrala- Karlov trg je jedan od centralnih saobraćajnih čvorova u Beču. Različitr statue ukrašavaju veliki trg koji je delimično uređen poput parka. Pažnju privlači stara ulazna hala nekadašnje gradske železničke stanice i neizbežna Karlova katedrala sa impesivnim plastikama Henrija Mura odmah ispred nje.

Ovo su samo neka od mnogobrojnih istorijskih i kulturnih odličja Beča, i toliko ih ima, da ako nameravate da se kratko zadržite u ovom prelepom gradu, znajte, nećete moći sve da ih obiđete i vidite, već ćete se sa sigurnošću iznova vraćati u ovaj grad kako biste ih doživeli.  

Medije