avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Bratislava

 

Dugo se činilo da Bratislava leži u senci velikih metropola kao što su Beč, Budimpešta i Prag. Bratislava je , međutim, bila središte svetskih i duhovnih vođa, kraljevi su ovde krunsani a istorija pisana.

Grad se nalazi na levoj obali Dunava u podnožju Malih Karpata, u oblasti u kojoj su vekovima živeli ljudi različitite nacionalnosti, pre svega Slovaci, Mađari i Nemci.

Političko je i kulturno središte Slovačke, univerzitetski grad, važna luka i trgovački grad s raznovrsnom industrijom.

Stari grad je bogat istorijskim građevinama iz različitih epoha od srednjeg veka pa nadalje. Upadljiv je veliki broj baroknih palata i fontana, koje se mogu videti u Starom gradu. Slikom grada dominiraju tvrđava Bratislava, na uzvišenju iznad grada i “ Novi most preko Dunava“.

Zamak Bratislava- na brdima iznad grada na ovom mestu se još u 10. veku nalazilo utvrđenje. Vremenom je utvrđenje stalno dograđivano, dok konačno u 18. veku nije dobilo današnji izgled. U požaru iz 1811. ceo kompleks je izgoreo, posle čega je skoro vek i po bio ruina iznad grada. Obnovom je restauriran po ugledu na prvobitan izled. Danas se u muzeju nalazi više odeljaka Nacionalnog muzeja a ponekad zgradu koristi i Nacionalni savet , slovački parlament, u svečane i slične svrhe.

Katedrala svetog Martina, Novi dunavski most- Katedrala izgrađena u 14. veku ubraja se u najznačajnije građevine u Bratislavi. Bila je mesto krunisanja kraljeva habzburške monarhije Ugarske. Marija Terezija je ovde krunisana za kraljicu.Kula katedrale je najviša u gradu a u blizini se nalazi Županijski trg.

Most je dg više od 430m a na ovoj jedinstvenoj nosećoj konstrukciji na vrtoglavoj visini asimetrično postavljenog visećeg mosta, nalazi se restoran, koji spolja liči na leteći tanjir. Zbog izgradnje novog mosta neki delovi starog grada su srušeni.

Gradska većnica- Gradski trg ne predstavlja samo užurbano, centralno mesto u Starom gradu na kome se uredno održavaju kulturni događaji, već i mesto važnoi zdanja i gradskih palata. Ovde se nalazi palata mađarske, aristokratske porodice Esterhazi , porodice magnata, u kojoj se danas nalazi francuska ambasada.

Na trgu se nalazi velika renesnsna fontana Maksimilijanova ili Rolandova fontana. Figura na centralnom, bogato ukrašenom stubu izaziva nedoumicu oko nziva fontane: figura može da predstavlja kako donatora fontane Maksimilijana tako o legendarnog viteza Rolanda, zaštitnika grada. N drugom kraju trga nalazi se i Stara opština koja privlači pažnju zakošenm krovom od crvenog crepa, šarenim krovnim prozorima i visokom satnom kulom.

Nadbiskupska palata- Klasična palata u kojoj je sa napoleonskom Francuskom potpisan Požunski mirovni sporazum, izgrađena je na zahtev nadbiskupa Jozefa Batijanija. Danas je ovde smeštena gradska Galerija umetnosti.

Medije