avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Budimpesta

Budimpešta, "kraljica Dunava", grad mnogobrojnih termi i bivša prestonica Ugarskog kraljevstva, predivna je u svako doba godine.

Bilo da je okićena za Božić, rasplesana za Novu godinu ili rascvjetana u proljeće, mjesto je koje se treba vidjeti. To je grad koji njeguje uspomene na svoju istoriju.

Budimpešta je glavni grad Mađarske i glavni politički, industrijski, trgovački i saobraćajni centar zemlje koji ima više od 1,8 miliona stanovnika.

POSTALA JE JEDAN grad koji zauzima obe obale Dunava spajanjem Budima i Obude na desnoj obali, sa Peštom na lijevoj (istočnoj) obali Dunava. Budim i Pešta, dva su grada spojena u jednu cjelinu. Jedan je na uzbrdici, a drugi u nizini.

Mađarska je poznata po odličnoj hrani, a sve češće i po vinima. Tradicionalna mjesta za isprobavanje lokalne gastronomske ponude su čarde, od kojih neke imaju istoriju dugu i po nekoliko vijekova.

BUDIMPEŠTA JE jedan od turistički najrazvijenijih gradova ovog dijela Evrope, a u skladu s tim obiluje smeštajnim kapacitetima.

Rijetko gdje turisti mogu da dobiju luksuz po tako niskim cijenama, kao što mogu u Budimpešti. Hoteli s pet zvjezdica često nude svoje sobe znatno ispod 100 evra po danu, što je teško naći u ostalim evropskim prestonicama.Mnogo je toga što se u Budimpešti treba obići. Posebno je privlačan Ribarski bastion sa koga se pogled prostire na Dunav, mostove, zgradu parlamenta sa Peštom. Kada ga noću preplavi svjetlost, bastion je svijetleći znak.

Crkva Matijas, koja je smještena u centru Naselja utvrđenja, stara je 700 godina. Danas se u crkvi održavaju koncerti na orguljama, recitali i horske svečanosti zbog izuzetne akustičnosti crkve. Unutar crkve nalazi se muzej, kao i mala kolekcija religioznih i juvelirskih vrijednosti.

Gelert brdo nudi veoma lijep panoramski pogled na grad, obuhvatajući i Budim i Peštu kao i Dunav koji se prostire između njih.

Velika sinagoga i Jevrejski muzej smješteni su u okviru Erzebet grada, šarmantnog starog jevrejskog naselja i bivšeg geta. Velika ili Centralna sinagoga je najveća u Evropi i druga po veličini u svijetu, a može da primi oko 3.000 ljudi. Jevrejski festival posjeti mnogo Jevreja koji dolaze iz svih krajeva Mađarske da slave u okviru ovog izvanrednog zdanja.

Lančani most je bio prvi most izgrađen preko Dunava i on je najpoznatiji po svojim statuama lavova. Danas devet mostova spaja Budim sa Peštom, preko rijeke, ali se ovaj most smatra simbolom grada, a fantastično je osvijetljen noću.

oznata istorija Budimpešte počinje sa rimskim gradom pod imenom Aljuincum, osnovanim oko 89. godine nove ere, na mjestu starije keltske naseobine, blizu mjesta gdje je nastala Obuda. Aljuincum je od 106. do kraja 4. vijeka bio glavni grad provincije donje Panonije. Na mjestu današnje Pešte bio je izgrađen grad Contra Aquincum (ili Trans Aquincum).

Oblast su oko 900. godine osvojili Mađari, koji su oko jednog vijeka kasnije osnovali kraljevinu Mađarsku. Kada su je uništili Mongoli, 1241. Pešta je već bila značajno mjesto i brzo je ponovo izgrađena, ali je Budim bio sjedište kraljevskog dvora od 1247. i 1361. je postao glavni grad Mađarske.

Budimpešta je jedini glavni grad koji je ujedno i lečilište. Na područiju grada danas se nalaze 32 banje od toga 9 zvanično priznatih lekovitih banja, koje 123 termalna izvora snabdevanju mineralnom vodom.Podzemna voda iz iz mnogih drugih izvora uliva se u Dunav . Tako grad poseduje najveću mrežu nalažišta mineralne vode u Evropi.

Medije

Više iz ove kategorije Avio karta Beograd Amsterdam »