avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Čikago

Vrhovi solitera na južnoj obali ogromnog  jezera Micigen ponosno se izdižu nad gradom u kom je sve moguce. Cikago je treci grad po velicini, nakon Njujorka i Los Andelesa i najveci grad u unutrašnjosti  SAD. Spada u najvece svetske poslovne i finansijske centre u kom se nalaze sedišta najbogatijih svetskih kompanija.
Odvažne, fascinantno visoke zgrade u Cikagu školski su primer najbolje americke arhitekture. One vas ipak nece zagušiti. Svuda je ostavljeno mnogo prostora za široke avenije s naglašenim trotoarima, za parkove i proširenja na kojima su postavljene skulpture poznatih umetnika. Izmedu visokih zgrada nalaze se i brojne crkve, niže stambene zgrade, pa cak dvospratnic i trospratnice.
U centru grada, kao i u svim drugim delovima Cikaga, sve što je ljudima potrebno za njihove domove, za život, rad i slobodno vreme nalazi se na dohvat ruke. Stanovnici svih rasa daju ovom gradu živost i stavaraju multikulturalnu atmosferu. Muzeji, pozorišta i orkestri svetskog glasa a iznad svega sveprisutni rhytm and blues i džez, ovde su našli plodno tlo.
Prvo stalno naselje je nastalo na mocvarnom ušcu reke Cikago a njegov znacaj kao velikog tranzitnog cvorišta za putnike i robu koji idu sa Zapada i na Zapad, porastao je otvaranjem kanala Ilinois-Micigen i puštanjem u saobracaj prvog dela železnice koja je do Cikaga stigla 1850.godine.
Nakon velikog požara koji je poharao grad 8.oktobra 1871.godine, za nekoliko godina sagraden je potpuno nov Cikago. To je bila prilika da se uvede nova tehnologija. U rad je pušten prvi telefonski sistem a dve godine nakon izuma elektricne sijalice  postavljen je novi sistem ulicne rasvete. Prilikom velike obnove, graditelji su poceli da koriste nezapaljive materijale što je, ne samo sprecilo nove požare vec je napravilo revoluciju u graditeljstvu. Celicne konstrukcije nisu imale ogranicenje u nosivosti kao drvene grede. Za kratko vreme su poceli da nicu neboderi. Decenije koje su usledile su donele burna dešavanja u ekonomiji, politici i kriminalu. Danas, šetnja ulicama grada Cikaga predstavlja doživljaj koji se pamti.
Puno interesantnih kvartova ima u Cikagu. Najpoznatije turisticke atrakcije su Vilis tauer, (Willis Tower, bivši Sears Tower),  Muzej Istorije Cikaga, Muzejski kompleks (Museum Campus) koji cine Muzej Fild,Akvarijum Šed i Planetarijum Edler, Linkoln park, Milenijum park gde se tokom leta  održavaju predstave i koncerti Grant Park Simphony Orchestra i mnoge druge,pozorište Cikago, Godman pozorište, Toranj za vodu…U   Cikagu se održava festival hrane i muzike pod nazivom „Taste of Chicago“.

Medije