avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Dablin

 

Irska prestonica je poznata po svojim pabovima,viskiju, pivu, uličnim sviračima i piscima.

Dablin je glavni, a ujedno i najveći grad Republike Irske, kao i čitavog ostrva. Nalazi se na samom istoku države, naslonjen na obalu mora. Dablin zauzima površinu od 114, 99 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 525 000 stanovnika. Glavni grad Irske je ekonomski, kulturni, i politički centar države, i jedan od najrazvijenijih gradova Evrope.

Na odručju Dablina preovladava umereno – kontinentalna klima, sa jakim uticajem atlanske klime koja preovladava na većini ostrva. Na blage zime utiče Golfska struja, tako da se temperature u tom periodu kreću oko 6 stepeni celzijusa.

Prostor Dablina bio je naseljen u antičkom periodu. Pod imenom Dubh – linn, ili Crno jezerce, pominje se 291. godine. Grad su sredinom devetog veka osnovali Danci, a njih su 1171. godine zamenili Englezi. U više navrata Irci su bezuspešno pokušavali da oteraju Engleze, i on je u njihovim rukama ostao sve do 1921. godine. Tada je, nakon čuvene irske revolucije, Dablin konačno postao centar novoosnovane Irske.

Danas je Dablin jedan od 30 najvažnijih gradova sveta, i sjajna turistička destinacija.

Turističke atrakcije u Dablinu su :

  • Dvorac Dablina podignut je 1204. godine po naredbi tadašnjeg kralja Džona. Record Tower je jedan od najočuvanijh delova kompleksa, a potiče iz trinaestog veka. Tu je i Chapel Royal iz devetnaestog veka. Većina današnjeg dvorca izgrađena je tokom osamnaestog veka.

  • Muzej pisaca poseduje prva izdanja kjiga, pisma brojnih pisaca, kao što su Swift, Sheridan, Shaw, Yeats i drugi. Muzej je smešten u predivnom gregorijanskom zdanju.

  • Katedrala Hristove crkve osnovana je 1172. godine od strane Richarda de Clare, grofa Pembrokea. Najzanimljivi delovi crkve su „ kosi zid Dablina “ na severnom delu, koji je od 1562. godine, nakon što se srušio krov, nagnut za 46 cm, zatim mumificirani mačka i miš nađeni u cevi orgulja, kao i srce Svetog Lovre, zaštitnika Dablina.

  • Nacionalna galerija Irske poseduje impresivnu kolekciju od oko 2 500 slika, akvarela, crteža, otisaka i skulptura. Od 2002. godine u okviru muzeja postoji i novo Milenijumsko krilo.

  • Nacionalni muzej Irske se ponosi bogatom kolekcijom irskih antikviteta, koji datiraju od 7000. godine pre nove ere, pa sve do danas. Tu su Ardagški pehar i Tara broš iz osmog veka, kao i Congški krst iz dvanaestog veka.

  • Trinity College je jedan od najpoznatijih obrazovnih centara na svetu. Osnovan je 1592. godine, a njegovi učenici bili su Jonathan Swift, Bram Stoker ( tvorac vampira Drakule ), Oscar Wilde, Samuel Beckett i drugi. Glavna atrakcija univerziteta je Book of Kells iz 800. godine.

  • Glavna pošta je mesto gde se dogodio đuveni Uskršnji ustanak 1916. godine, kada su Irci bezuspešno pokušali da se oslobode britanske vlasti.

  • U Dablinu se poizvodi jedno od najpoznatijih piva na svetu, Guinness, više puta proglašavano i za najbolje na svetu. Trgovi grada ispunjeni su uličnim zabavljačima, kao i brojnim radnjama za suvenire. Posetioci mogu da se upute i u neki od mnogih irskih pabova, u kojima je atmosfera svetski pozanta. Tu su i restorani, u kojma se mogu probati neka od lokalnih jela. Dablin je grad kulture, istorije, ali i zabave i uživanja. Zbog toga je ovaj šarmantni grad sjajna destinacija za savršen provod.

Medije