avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Diseldorf

Dizeldorf je grad smešten na zapadu Nemačke, u pokrajini Severna Rajna – Vestfalija. Ujedno je i glavni grad ove pokrajine. Prostire se na površini od 217 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 582 000 stanovnika. Dizeldorf je centar nemačke modne industrije, kao i brojnih multinacionalnih korporacija.

Na području Dizedorfa preovladava umereno – kontinentalna klima. Leta su veoma topla, a zime blage bez mnogo padavina.

Istorija Dizeldorfa je veoma duga. Naselje na kome se nalazi grad nastalo je naseljavanjem germanskih plemena tokom sedmog i osmog veka. naselje su osnovali ribari i poljoprivrednici iz rajnske regije. Grad se prvi put pominje 1135. godine, i tada je nosio naziv Dusseldorp. Dizeldorf je od 1186. Došao pod upravu grofova Berg, a od 1280. godine i njihovo sedište. Kada je 1609. godine grofovija Berg postala deo grofovije Pfalz Neuburg, Dizeldorf je postao jedan od najznačajnijih gradova. Tokom osamnaestog veka grad je postao prava umetnička kolonija. Tokom Napoleonovih ratova Dizeldorf je pretrpeo veliku štetu. Tada je ovaj grad postao glavni grad novoosnovanog Velikog vojvodstva Berg. Kasnije je Dizeldorf došao pod vlast Pruske. Industrijalizacijom tokom devetnaestog veka grad je doživeo pravi procvat. Teško je stradao tokom Drugog svetskog rata, ali je veoma brzo obnovljen. Ubrzo je postao jedan od industrijskih i trgovačkih centara Nemačke.

Dizeldorf je popularna turistička destinacija, sa brojnim znamenitostima.

Turističke atrakcije u Dizeldorfu su :

  • Altstadt ( Stari grad ) leži u srcu Dizeldorfa. Ovo je sjajno mesto da se započne sa obilaskom grada. Ulice u starom gradu su kaldrmisane, a nezaobilazne su i stare crkve. Ono po čemu je Altstadt takođe poznat je više 300 diskoteka i barova. Ovaj deo se često naziva „ najduži bar na svetu “. ovo je mesto vrhunske zabave, stoga se nikako ne sme zanemariti.

  • Staro groblje je nesvakidašnja atrakcija Dizeldorfa. Groblje je osnovano tokom devetnaestog veka, a krajem istog veka je i zatvoreno. Ovde su sahranjeni brojni velikani Dizeldorfa, a spomenici spadaju u red vrhunske umetnosti. Različiti stilovi prepliću se grobljem, od baroka, klasicizma, neogotike i je romantizma.

  • Burgplatz je mesto na kome se nekada nalazio moćni dvorac. Izgoreo je 1872. godine, a potpuno srušen 1888. Od kompleksa je ostala samo kula, koja je danas jedan od simbola Dizeldorfa. U njoj se nalazi SchifffahrtMuseum, muzej koji prikazuje 2000 godina plovidbe na Rajni. • Burgplatz je jedan od najlepših trgova posleratne Nemačke.

  • EKO kuća japanske kulture otvorena je 1993. godine. Sastoji se od budističkog hrama, japanske bašte, tradicionalne sobe za čaj, biblioteke i međunarodnog vrtića. Funkcija EKO kuće jeste kulturna razmena između istoka i zapada. Ovo je sjsjno mesto za upoznavanje sa japanskom kulturom i tradicijom

  • Rodna kuća Heiricha Heinea – Heinrich Heine je čuveni nemački pesnik, autor predivne pesme o Lorelei ( Lorelaj ). Ovo je najvađniji nemački pesnik između romantizma i realizma. U prednjem delu kuće nalazi se literarni biro i literarni kafe Schnabelewopski.

  • Kaiserswerth se nalazi u severnom delu Dizeldorfa. Srce ovog dela grada ispunjeno je baroknim kućama iz sedamnaestog i osamnaestog veka. Tu su i ruševine Kraljevske palate Fridriha Barbarose, smeštene na samoj obali Rajne. Palata je originalno iz desetog veka. ono što je danas od nje ostalo izgrađeno je u vreme careva Heinricha III i Fridriha Barbarose. Zidovi su debljine i do 4, 5 metara, a sa njih se pruža veličanstven pogled.

  • Rathaus ( Gradska kuća ) je originalno izgrađena u periodu od 1570. do 1573. godine. Redizajnirana je 1749. po nacrtu Johana Josepha Couvena. Rekonstruisana je od 1958. do 1961. Sastoji se od tri zgrade iz različitih perioda, stare gradske kuće, Wilhelminischer Bau, i Grupello kuće.

  • Palata i park Benrath – Jedna od najlepših bašti iz osamnaestog veka nalazi se u južnom delu Dizeldorfa. Palata i park su građeni od 1756. do 1773. godine, kao rezidencija za Carla Theodora. Palata je pravo umetničko delo kasnog baroka. Ovo je takođe i dom za tri muzeja. Posetioci mogu da prošetaju autentičnim pejzažem iz osamnaestog veka, a takođe mogu i da se odmore u palati.

  • Dizeldorf je grad idealan za upoznavanje sa dugom tradicijom i kulturom Nemačke. Brojne znamenitosti svakoga ostavlaju bez daha. Veliki broj barova, kafića, kao i noćnih klubova upotpuniće nezaboravno uživanje u ovom gradu. Dizeldorf je sjajna destinacija za savršeno putovanje i odmor.

Medije