avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Dubai


U emiratu Dubai autoputevi su potpuno ravni, a na njima je vrelo kao da ste u pecnici. Na istocnoj strani ovu zemlju okružuju planine sazdane od golih stena, a na jugu se prostiru beskrajne pešcane dine. Ovuda prolazi put koji vodi od pustinje do Persijskog zaliva. Na severozapadu kroz svetlucavu izmaglicu možete da vidite neobicne obrise delova piramidalne ili školjkaste gradeine ili možda cak Kulu vavilonsku. Možda je to samo fatamorgana?
Kada joj pridete bliže, utvrdicete da je halucinacija na horizontu sazdana od celika, stakla i betona. Desetine hiljada radnika iz inostranstva sagradili su stotine modernih gradevina na obali emirata dugoj oko 70 km. Medu njima su dvostruki tornjevi nalik na burad, piramidalni trgovacki hramovi, divovske poslovne zgradei visoki hoteli sa ovalnim fasadama koje svojim izgledom podsecaju na jedra.
Na plakatima piše: „ Naš grad postaje sve bolji“. Dubai je jedna od država koje su udružene u Ujedinjene arapske Emirate. Veliki je kao jedan i po Luksemburg a njime vlada porodica Al Maktoum, koja želi da ga pretvori u najmoderniji grad na svetu.  Sa svojom zgradom Svetskog trgovinskog centra, Dubai je postao jedan od najvažnijih trgovackih centara u ovoj regiji, a ima i najkonkurentniji  aerodrom i nejvecu veštacku luku za kontejnerski pomorski saobracaj.
Ovaj razvoj iz snova zapoceo je otkricem  nafte u moru. Nakon uspešnog pocetka vadenja nafte na morskim platformama, Dubai se preko noci pridružio klubu zemalja koje imaju naftu. Svakodnevno se u ovoj regiji iz zemlje izvadi 1.500,000-2.000,000 barela, a u državnu kasu neprestano se slivaju naftni dolari.
Deo bogatstva vladar šeik Rašid bin Zajed al Maktoum podelio je  1990.godine s clanovima svog plemena, a to je 180.000 prvobitnih stanovnika Dubaia. Niko od tih potomaka beduina ne mora da gaji kamile, ribu, da roni u potrazima za biserima niti da ucestvuje u krijumcarenju da bi zaradio za život. Svi žive u luksuznim vilama i voze bar merceds 600.
 Šeik se zabrinuo zbog izveštaja koje su mu poslali inženjeri, a prema kojima bi naftna polja mogla da budu iscrpljena u bliskoj buducnosti, možda vec 2025.godine. Da bi nastavilo da se zaraduje od ove Alahove blagodati, uloženi su milioni dolara u velike projekte koji ce doneti veliku dobit kada u Dubaiju presuši i poslednja kap nafte.
U gradu Dubaiju sudaraju se dva doba. Oblast oko luke nekada je bila arapsko naselje koje se prostiralo na obe obale male uvale koja zadire 12km u kopno. Arapski trgovacki brodovi malo su se izmenili od srednjeg veka, a nekoliko njih još je povezano uz mol.  U gradu ima i orijentalnih pijaca(sukova) i starijih delova, kao što je Bastakija s kucama s tornjevima, koje imaju ukrašene krovove kroz koje svež vazduh prolazi u odaje u kojima se živi.  A ve se to nalazi na tek nekoliko stotina metara od poslovnog centra i visokih banaka s klimatizacijom te mermerom ukrašenih hramova potrošackog društva. Podignuti su u veoma neobicnom stilu koji ponekad podseca na drevni Egipat, ponekad na secesiju a ponekad je potpuno futuristicki.
I turizam je doživeo veliki uzlet. Bogati mogu da uživaju u izuzetno modernom terminalu za brodove za krstarenje a zimi na medunarodni  aerodrom slece reka bledih zapadnjaka koji potom odlaze u marinu. Više od dve stotine luksuznih hotela nudi sobe i apartmane velicine od 45 do 520 kvadratnih metara. Medu svim tim vrhunskim hotelima posebno se istice Burdž Al-Arab, hotel sa sedam zvezdica, visok 321 metar u obliku nedutih jedara. Oni koji se odluce za eko-turizam mogu da odsednu u beduinskom kampu Al-Maha medu dinama. Hotel Jumiera, koji izgledom podseca na morski talas, takode nudi sjajan pogled.
Najnovije dostignuce turisticke arhitekture još se gradi. Pet hiljada radnika iz Indije izlilo je osam miliona kubnih metara kamenja i peska u Zaliv da bi napravili ostrvo koje ce imati marinu za jahte, restorane i ekskluzivni smeštaj. Prodaje se oko hiljadu vila i tri hiljade apartmana na ovom ostrvu koje je sagradeno u moru i to po cenama vecim od 500.000 evra.
 Dubai je kao turisticka destinacija postao pravi fenomen i ceo svet je ostavio u šoku. Mnoga popularna turisticka mesta pokušavala su godinama da steknu reputaciju i izgrade potrebnu infrastrukturu kako bi privukla turiste, a turizam u Dubaiu rascvetao se u vrlo kratkom vremenskom periodu, zahvaljujuci nekim pametnim potezima tamnošnje vlade.
Dubai ima i jednu od najlepših plaža Džumeira (Jumeirah) koja ima neke fantasticne resorte poput Burj Al Arab. Svi hoteli na plažama su izuzetno visokog kvaliteta i nude sjajnu uslugu. Dubai zatvoreno skijalište, safari pustinja, snoubording na pešcanim dinama, golf i naravno tu je i šoping, koji je ovde jedinstveno iskustvo. Najviše posetilaca ima izmedu oktobra i aprila jer je vreme tada najprijatnije.
Atrakcije u Dubaiu:
Zlatni suk (Dubai Gold Souk)
Dubai je odavno poznat kao „grad zlata“, uprkos cinjenici da je vecina ovog plemenitog metala uvezena iz Azije i susednih zemalja. Dubai je osloboden taksi na zlato, pa je zato raj za njegove ljubitelje. Predstavlja centar trgovine nakitom na Bliskom istoku. Štaviše, ovde je zlato najjeftinije na svetu.
Globalno selo (Global Village Dubai)
Locirano u Dubailendu, Globalno selo jeste najveci projekat za odmor, turizam i zabavu na svetu. Ovo je prva kulturna i šoping destinacija u regionu, gde se mogu sresti pomešane razne kulture, umetnosti, pozorišta i kuhinja sa celog sveta.

Put Šeika Zajeda (Sheikh Zayed Road)
Upecatljiva nova zgrada sedišta Etisalata nalazi se u blizini Trgovinskog centra Dubaija, na kružnom toku pored puta Šeika Zajeda. Ne postoji impresivniji deo Dubaia od ovog puta koji ostavlja bez daha novopridošle turiste svojim izvrsnim dizajnom. Neke od najimpresivnijih gradevina jesu Kule Emirata (the Emirates Towers) gde su smeštene kancelarije i hotel.


Umetnicke galerije u Dubaiu
Umetnicka scena u Dubaiu, i uopšte Ujedinjenim Arapskim Emiratima, znacajno je poboljšana tokom vremena, pa umetnicke galerije u Dubaiju postaju poznate širom sveta. Umetnici iz razlicitih oblasti Bliskog istoka i raznih delova sveta izlažu svoja umetnicka dela ovde.

Pustinjski safari (Desert Safari)
Velicanstvenost i harmoniju pustinje možete osetiti u uzbudljivom poludnevnom, celodnevnom ili cak nocnom safariju. Ovi akcioni-paket izleti obuhvataju prolazak kroz razne topografije, od pešcane pustinje, do planina uz jahanje kamila, posetu farmama koza i izolovanim selima.
Gradska tura i avanturisticki safari (Dubai City Tours and Adventure Safaries)
Gradska vodena tura ulicama Dubaija pružice vam uvid u drevnu arapsku kulturu i naslede pomešano sa modernim kosmopolitskim nacinom života. Poseticete veliku Džumeria džamiju (Jumeirah Mosque), zatim cete proci pored šeikove palate na putu pored plaže. Iskusicete uzbudljivu vožnju Abrom (Abra), vodenim taksijem koji predstavlja veoma popularan lokalni vid transporta. Na ovaj nacin možete stici do suka zacina ili suka gde se prodaje zlato.

Džumeira plaža (Jumeirah Beach)
Dubai je blagosloven predivnom obalom i gradska vrelina cini idealan izgovor da dan provedete na plaži. Glavne plaže se nalaze duž Jumeira puta. Aktivnosti na plaži ukljucuju ronjenje, gnjuranje, džet skiing i pecanje, a postoji veliki broj radnji gde oprema može da se iznajmi.

Skijanje u Dubaiju
Postoji 5 staza razlicite težine, visine i nagiba. Najduža je 400 m, sa padom od 60 m. Postoje manji nagibi za pocetnike, kao i crne staze za iskusnije.

Parkovi u Dubaiju
Imaju reputaciju jednih od najboljih na svetu. Postoje zabavni parkovi, kao i oni za rekreaciju i vrtovi za odmaranje. Svi predstavljaju izvrsno okruženje za beg od vreve gradskog života.

Hotelski kompleksi na plaži (Beach Resorts in Dubai)
Predstavljaju neverovatan spoj zdanja od mermera i stakla sa prelepim vrtovima koji vode do privatnih plaža. Okruženje je vrlo luksuzno, a beli pesak i toplo more pružaju poseban ugodaj.

Spa kompleksi (Spa Resorts in Dubai)
Nudeci nekoliko najekskluzivnijih butika na svetu, pored super-luksuznih hotela, zlatnih plaža i uzbudljivog nocnog života, duty-free zona u Dubaiju je raj za kupoholicare. Spa kompleksi nude nešto sasvim drugacije, uglavnom namenjeno elitnoj klijenteli.

Delfinarijum (Dubai Dolphinarium)
Cilj Dubaija da bude razlicit iskazuje se kroz stvaranje drugacijih formi ekonomskog bogatstva, odvojenih od primarnih naftnih izvora. Iz tog razloga je napravljen i delfinarijum, kako bi obezbedio zabavu, edukaciju i lepe prizore za strane posetioce.

Muzej Dubaija (Dubai Museum)
Obuhvata arheološke predmete, kao što su grncarija, metalni i kameni artefakti, kamene gravure, i skeleti pronadeni tokom iskopavanja na ovom podrucju. Neki su stari i do 4000 godina.
Divlji vodeni tematski park (Wild Widi Water Theme Park)
On je mokar i divlji, najdivljiji park ikad! Prostire se na 12 hektara ciste zabave sa 23 adrenalinske vožnje i atrakcijama koje preklinju za još. Smešten je izmedu Burj Al Araba i Jumeirah Beach hotela, na samo 20-ak minuta vožnje od centra grada.
Zemlja Cuda tematski park (Wonderland Theme Park)
Ogromni centar smešten u zatvorenom, sa preko 100 vožnji, igrica, i još mnogo toga. Ovde postoji i mesto za mame i tate gde mogu da popiju kafu ili pojedu ukusni obrok u jednom od kafea koji se nalaze u centru.

Um Al Kajvejn (Umm Al Quwain)
Kažu da je Um Al Kajvejn najbolje mesto na svetu za obožavaoce zvuka talasa i mira. Plovidba mirnim vodama lagune nudi najbolji provod ove vrste u Emiratima.
Ras Al Hajma (Ras Al Khaimah)
Lociran na severnom kraju UAE, na obali Persijskog zaliva, Ras Al Khaimah emirat zahvata podrucje od 43 km. Predivne lagune i pešcane plaže nadovezuju se na planinsku granicu sa Omanom.
Fudžejra emirat (Fujairah)
Jedan od 7 emirata, takode je vrlo popularna turisticka destinacija. Jedini je smešten na istocnoj strani UAE, u Omanskom zalivu.
Dubai nekako hoce da bude sve. I da bude cuven kao grad zlata i grad teniskih turnira i da ga krasi najviša gradevina na svetu, i da njegove konjicke trke budu najpoznatije, i da ima najvece man made island,on bi sve! Grad koji ne prestaje da iznenaduje, koji u isto vreme može sve i grad gde sve mora da bude naj!

Medije