avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Frankfurt

Frankfurt na Majni je grad smešten na obalama reke Majne, u saveznoj pokrajini Hesen. Najveći je grad u pokrajini, i ujedno peti po veličini grad u Nemačkoj. Prostire se na površini od 248,3 kvadratna kilometra, a u njemu živi oko 672 000 stanovnika. Frankfurt na Majni je je finansijski, literarni, i kulturni centar Nemačke, i jedan od najbogatijih gradova Evrope.

Na području Frankfurta na Majni preovlaava okeanska klima, sa blagim zimama i toplim letima. Prosečna godišnja temperatura iznosi oko 10, 6 stepeni celzijusa.

Frankfurt na Majni ima veoma dugu istoriju. Prvi put se pominje 794. godine u povelji Karla Velikog. Tadašnji naziv grada bio je Franconofurd. Samo područje bilo je naseljeno još u kameno doba. Tokom vladavine Merovinga ovde se nalazila kraljevska rezidencija, a nakon nestanka Franačke države Frankfurt na Majni postaje jedan od centara Nemačke. Frankfurt je 1220. postao slobodni carski grad, a u njemu su se od 1356. godine zvanično birali rimsko – nemački carevi. Od početka devetnaestog veka Frankfurt na Majni je u više navrata menjao gospodare, da bi nakon Bečkog kongresa 1815. bio potvrđen njegov status slobodnog grada. Tokom revolucije 1848. u Frankfurtu se okupila skupština sa ciljem da izvrši ujedinjenje Nemačke. Iako je taj proces propao, skupština u Frankfurtu je postavila temelje ujedinjenja Nemačke 1871. Krajem devetnaestog veka započela je nagla industrijalizacija Frankfurta, pa je ovo bio jedan od najsnažnijih nemačkih gradova. Tokom Drugog svetskog rata Frankfurt na Majni je teško stradao, gotovo 70 posto grada je u potpunosti srušeno. Nakon rata grad dolazi pod oameričku okupacionu zonu, i tada kreće njegova obnova. Frankfurt na Majni postao je jedan od najznačajnijih centara Nemačke.

Frankfurt na Majni je veoma popularna turistička destinacija, sa brojnim gradskim znamenitostima.

Turističke atrakcije u Frankfurtu na Majni su :

  • Glavni toranj je izgrađen 1999., a stanovništvo grada je smatralo da ovaj objekat čini gradsku panoramu ružnom. Međutim, toranj je ubrzo postao jedna od najvećih atrakcija Frankfurta. Sastoji se od dve visoke zgrade povezane međusobno. Jedna ima oblika kvadrata, i visoka je 170 metara, a druga je okrugla, i visoka 199,5 metara. sa tornja se pruža najlepši pogled na grad, a u platformi se nalazi i restoran.

  • Romerbergje istorijsko srce Frankfurta, a ovde se nalazi zgrada u kojoj je smeštena Gradska kuća još od 1405. godine. Istorijski trg je još u trinaestom veku korišćen kao kao mesto za održavanje sajma. Ceo kompleks sastoji se od trospratnih zgrada na površini od 10 000 kvadratnih metara.

  • Geteova kuća – Frankfurt je grad u kome se rodio najznačajniji nemački pisac Johan Volfgang fon Gete. Originalna kuća u kojoj se Gete rodio srušena je tokom Drugog svetskog rata. Obnovljeno zdanje ispunjeno je originalnim nameštajem, slikama, i knjigama, tako da posetioci mogu da dožive atmosferu starog zdanja.

  • Crkva Svetog Pavla je izgrađena u periodu od 1789. do 1833. godine, i smatra se za rodno mesto nemačke demokratije. Korišćena je za održavanje čuvene frankfurtske skupštine 1848., koja je raspravljala o budućem ujedinjenju i uređenju Nemačke. Danas se najviše koristi za izložbe i manifestacije.

  • Museumsufer se proteže na obali Majne, u samom centru grada. Reč je o nekim od najboljih muzeja u Nemačkoj, koje svakako vredi obići.

  • Prirodnjački muzej Senckenberg je najveći prirodnjački muzej u Nemačkoj. Poseduje hiljade eksponata, od egipatskih mumija do fosila vodozemaca. Jedna od najvećih atrakcija muzeja jesu skeleti dinosaurusa. Svake godine ovaj muzej poseti nekoliko stotina hiljada ljudi.

  • Zeil je pešačka zona u kojoj se nalaze najpoznatije radnje za šoping. Naziva se i „ nemačka Peta avenija “. Tržni centar nudi veliki izbor za šoping, i preporučljiv je za sve ljubitelje kupovine.

  • Palmengarten botanička bašta je osnovana 1868. godine, a poseduje preko 6 000 različitih botaničkih vrsta iz celog sveta. Prostire se na površini od 50 hektara, a posetioce vodi na putovanje kroz hortikulturu, od afričke savane, prašume, do egzotičnog bilja i evropskog cveća.

  • Frankfurt je domaćin čuvenog sajma knjiga, tzv. Frankfurter Buchmesse. Ova manifestacija svake godine okupi veliki broj posetilaca sa svih strana. Ovo je grad beskrajne kulture, ali i dobre zabave. Posetioci mogu da se upute u neki od šoping centara, restorana, kafića, barova, kao i noćnih klubova. Frankfurt nudi odličan provod, zbog čega je sjajna destinacija za nezaboravno putovanje.

Medije