avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Kairo


Da biste se vratili 5.000 godina unazad, nije vam potreban vremeplov, dovoljno je da posetite Egipat, ili njegov glavni grad Kairo. Otkrićete bajkoviti svet faraona, a u brojnim muzejima videti ostatke drevne civilizacije.

Samo će treperava vrelina da vas podseti na to da se nalazite u blizina pustinje. Na prvi pogled Kairo izgleda kao moderan,zapadnjački grad. Blistavi soliteri obrubljuju obalu Nila uz koju raste raskošno bilje. Lavirint ulica, autoputeva , mostova i nadvožnjaka prekriva čitav grad. Ali iza tih kocaka od betona i stakla stoje bezbrojni minerati kupole, žđamija i poneki crkveni toranj, kao i zeleni parkovi i avenije u kojima se odražava more kuća .

Kairo je velegrad živih suprotnosti. Smatra se da ima 7 miliona stanovnika, ali oko 15 ili 18 miliona stanovnika živi u tom gradu u kom se prepliću staro i novo, istok i zapad , islam i hrišćanstvo .Kamen temeljac za osnivanje Kaira bio je mali vojni tabor Al Fustat koji su ovde 641.godine uspostavile arapske formacije. One su donele i Islam do Nila.

Najnaseljeniji afrički grad, trinaesta prestonica po veličini na svetu, kulturni centar arapskog sveta, obavezna odrednica na turističkim mapama svih zaljubljenika u antiku i njena kolosalna dostignuća – sve je to Kairo, metropola na obalama Nila. Sagrađen na obalama Nila, u severnom delu Egipta, Kairo je grad burne istorije čiju veličinu i drevnost i danas upečatljivo reprezentuje, bez obzira na moderan duh i sveprožimajuće dodire različitih kultura. Hod po lavirintima grada koji objedinjuje drevno i moderno, istorijsko i savremeno, olakšavaju brojne džamije koje su nekada služile kao orijentiri, a većina današnjih posetilaca odlučuje se da panoramu Kaira doživi baš sa vode, vožnjom po „reci života“ koja razdvaja istočni i zapadni deo grada. Najstariji deo grada je upravo na istočnoj strani reke. Njegov izgled svedoči o vremenu pre modernizacije. Ispunjen je uskim prolazima i stazama, i, kao takav, čuva sećanje na minule epohe i vekove tokom kojih je rastao i širio se. Njegova lepota je u njegovoj autentičnosti, u odsustvu bilo kakvog plana prilikom njegovog stvaranja što je i danas vidljivo. Modernu imaginaciju, zaljubljenu u prošlo i egzotično, ovaj deo Kaira, posebno privlači.

Najstariji deo grada, poznat i po imenu „stari Kairo“, čuva sećanje na period između napuštanja paganizma i faraonskih kultova i prodora islama. Tada je Egipat bio najvećim delom hrišćanska zemlja, a glavni grad je bila Aleksandrija. Jedina građevina koja je postojala na ovom prostoru, koji ubrzo postaje jezgro budućeg megalopolisa, bila je Rimska tvrđava. Kada je arapski vojskovođa Amr ibn-ul As, 640.godine pokorio Egipat, u blizini ovog utvrđenja počeće da gradi prestonicu. Tada su udareni temelji el Kahire – Pobedničkog grada. Istočni deo prestonice značajan je i zbog koptskih četvrti, kao i velelepnih crkava koje su gradili egipatski hrišćani. Istorijski podaci navode da je zapadni deo građen po uzoru na Pariz za vreme vladavine Ismaila Veličanstvenog. Ovaj vladar, koji se školovao u Francuskoj, započeo je temeljnu transformaciju grada u kojem se čitavih pet vekova ništa nije menjalo. Zahvaljujući njegovim poduhvatima, današnje gradsko jezgro je dobilo novi izgled, a dominantne stilske karakteristike su upravo reminiscencije na evropsku arhitekturu 19.veka. Centralnu tačku čini trg Oslobođenja na kojem se nalazi i Egipatski muzej sa svojom impozantnom riznicom neprocenjivih eksponata koje uvode u svet faraonskih dinastija, u vekovnu tajnu Tutankamona, u same početke umetnosti. Paleta kralja Nermera, koja datira iz 3100. godine pre nove ere je po mnogo čemu najstarije umetničko delo koje poznajemo. Ona je najstarija sačuvana slika jedne istorijske ličnosti identifikovane po imenu, a stil palete već sadrži sve bitne karakteristike egipatske umetnosti kasnijih perioda.

Kada je o zapadnom delu grada reč, pogled će svakog posetioca neminovno vući ka Zamleku, koji je poznat kao svojevrsni „kairski Menhetn“, sedištu ambasada, međunarodnih kompanija kao i nove Opere čije kupole predstavljaju važan i upečatljiv motiv panorame grada. Kairo je mostovima povezan sa ostrvima Gezira i Roda, na kojima se nalaze brojne zgrade vlade, a mostom se takođe stiže i do Gize, predgrađa na čijem platou se nalaze Mikerinova, Kefrenova i Keopsova piramida. Ovi spoemnici, koje svake godine obiđe desetine hiljada turista u potrazi za ličnim doživljajem „čuda“ i vanserijskog poduhvata jedne drevne civilizacije, bili su deo prostrane grobljanske četvrti sa hramovima i drugim zgradama. Plato je zapravo služio kao pozornica verskih svečanosti, kako navode istoričari umetnosti, za vreme faraonovog života, a i posle njega. Moderna imaginacija, o čijoj je zaljubljenosti u ovaj deo sveta već bilo reči, sklona je da piramide doživi kao usamljene građevine usred pustinje, ali činjenica je da su one bile deo šireg kompleksa. Razvoj piramida dostigao je vrhunac za vreme četvrte dinastije, a sve tri piramide (Keopsova je jedino svetsko čudo starog sveta koje je sačuvano do naših dana) imale su oblogu od obrađenog kamena čiji se ostaci danas mogu primetiti samo na vrhu središnje, Kefrenove piramide. Poduhvati ovakvih, kolosalnih razmera označavaju vrhunsku tačku faraonske moći. Sfinga, isklesana u steni, visine skoro 20 metara, upečatljivo je otelovljenje božanskog carstva. Veličanstvenost ovih spomenika uliva strahopoštovanje. Duh Orijenta vlada kairskom Citadelom, koja je sedam vekova bila dom islamskih vladara Egipta.

Međunarodni aerodrom Kairo je najprometniji aerodrom u Egiptu i primarni centar za EgyptAir-a.Nalazi se 15 km severoistolčno od grada . Ima četiri piste i teretni terminal .

Medije