avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Madrid

 

Glavni grad Španije, koje je osnovan pre više od 1.000 godina kao mavarsko utvđenje , a pre 500 godina bio središte svetog carstva , danas je moderna i prometna metropola koja ne miruje ni danju ni noću.

Madrid je idealno mesto za ljubitelje noćnog provoda. Tapas barovi s drvenim stolovima i dobre diskoteke , mondenski noćni klubovi i tradicionalni flamenko tablaos nude za svakoga ponešto. Vikendom se noć pretvara u dan , u četiri sata ujutru ulice su prometne kao u saobraćajnom špicu u nekom drugom gradu. Ako želite miran boravak , dođete u vrelom avgustu , kad stanovnici Madrida beže na more. Zime su nekada oštre jer se grad nalazi na Kastiljskoj visoravni, na nadmorskoj visini od 668m . Madrid nije samo geografski središte zemlje, več i politički kao sedište vlade i kraljevska rezidencija. Drugi delovi zemlje ne vole preterano glavni grad, ali je priliv stanovnika ogroman . Stvorilo se ogromno prigradsko područije. Sam Madrid je s 3,3 miliona stanovnika ubedljivo najveci španski gradi treća po veličini evropska metropola.. U najveće i najistaknutije umetničke muzeje na svetu ubraja se Prado sa sjajnom kraljevskom zbirkom slika .

Plaza del Dos de Majo , ovde 24h vlada živost. Prava adresa za tradicionalnu špansku muziku je Kale Guertas . Na prometnom trgu Plaza de Cibeles s raskošnom baroknom fontanomslave se i pobede Real Madrida.

Veliki trg Plaza Major godine 1561 Filip II premestio je dvor u donekle provinciski Madrid smešten u geografskom središtu zemlje . Time je i započeo uspon nekadašnjeg trga s tržnicom u glavni gradski trg, Plaza Major koji se isticao ogromnom dimenzijom (120x94 m) i zatvorenim fasadama kuća.U celom Španskom svetom carstvu postao je uzor za oblikovanje javnih trgova. Sve do 19 veka Veliki trg bio je mesto održavanja dvorskih prijema,narodnih svečanosti i koride, ali i pogubljenja i ozloglašenih suđenja inkvizacije.Danas je najreprezativniji istoriski trg u Madridu omiljeno okupljalište prema kojem se turisti orijentišu u nepreglednom gradskom jezgru .

Španska metropola poznata je po raskošnim trgovima . Savršen primer daje Plaza de Espana S dva upadljiva nebodera iz 50-tih godina prošlog veka.Tu je i spomenik Španskom nacionalnom pesniku Migelu de Sarvantesu (1547-1616 ) podignut 1930. Servantes s visine gleda svoje čuvene junake Don Kihota i Sanča Pansu .Na ovom trgu završava se Gran Via okružena pozorištima i bioskopima , kafeima, restoranima i mnogobrojnim prodavnicama , spada u najlepše promenade u Madridu.

Madrid nije grad lepih crkava. Do 1885 španska prestonica nije bila čak ni sedište biskupije . Nakon toga počela je dugotrajna izgradnja katedrale. Tek 1993 završeno je monumentalno neogotsko sakralno zdanje s neoklasicistickim pročeljem koje je osveštao papa. Godine 2004 povodom venčanja princa Felipea i njegove izabranice Lelicije , umetnik Kiko Argueljo angažovan je da oslika prostor oko oltara. Njegove šarene freske izazvale su negodovanje među konzervativnim stanovnicima Madrida.Ime La Almudena odnosi se na skulpturu Bogorodice koja je prema legendi bila skrivena u 8 veku pred mavarskom najezdom, a pronađena je kao nekim čudomkada su 1085. Hrišćani ponovo osvojili Madrid .U čast Almudene koja je i svetica-zaštotnica Madrida svake godine se 9. Novembra održava svečana procesija.

Najživlje središte Madrida jeste Trg Puerta del Sol, centralni saobraćajni čvor iz kojeg polaze najvažniji putevi u zemlji. Plaketa na južnoj strani označava NULTI KILOMETAR . Ovde se stanovnici Madrida najčešće okupljaju. Za razliku od velikog trga , Kapija sunca –čije se ime odnosi na srednjovekovna gradska vrata –nije nastala kao plansko zdanje , već je bila rezultat naglog nezaustavljivog rasta nove prestonice posle 1561 . Građevine koje su danas obeležje Puerta del Sol nastale su uglavnom u 18 i 19 veku pod Burbonima koji su nakon Habzburgovaca stupili na španski presto. Spomenik Karlu III koji se zalagao za ulepšavanje i modernizaciju prestonice , nalazi se tačno na sredini trga, tipičnog za Madrid po velegradskoj vrevi.

Medije