avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Melburn


Zemljoradnici, stocari i kopaci zlata bili su medu naraštajima koji su osnivali Melburn, drugi po velicini grad u Australiji i veciti rival Sidneja. Sudeci prema njihovoj istoriji, ta dva obalna grada mogli bismo da nazovemo sestrinskim, pri cemu je Melburn mladi iako izgleda stariji.
Petnaest godina nakon dolaska prvoh doseljenika u Sidnej, 1802. godine, engleski zemljoposednici naselili su se 700km južnije u zaliv Filips bej, na mestu nekadašnjeg Melburna. Nekadašnji grad kopaca zlata danas ima oko tri i po miliona stanovnika, a njegove starije cetvrti podsecaju na viktorijanski  i edvardijanski stil gradnje u Londonuu xix i na pocrtku xx veka, iako se sve više i više isticu novi visoki soliteri. U nastojanju da se stvori tradicija mesta koje je nije imalo, melburn je uvezao rezidenciju guvernera pokrajine Viktorija, direktno iz Engleske i tu ponovo sagradio njegovu kucu, kamen po kamen.Kuca poznata pod nazivom ,,La Trobez Kotidž,, danas je otvorena za posetioce. Takode iz britanske grofovije Jorkšir preko mora je do Melburna prevezena roditeljska kuca slavnog moreplovca Džejmsa Kuka koja danas ukrašava parkiralište kao kuca Kapetana Kuka.
I druge kulture su ostavile trag u Melburnu. Došljaci iz Kine su obogatili grad živopisnom Kineskom cetvrti i hramom  sagradenim 1856. Godine. Mala Italija je cetvrt sa mnogo picerija,poslasticarnica i restorana sa specijalitetima od testenina. Na podrucju Ricmond živi tako velika grcka zajednica da ovu oblast smatraju trecim povelicini grckim gradom . Tu je i mali Sajgon gde preovladuju vijetnamske prodavnice,restorani i barovi. Takvi snažni uticaji razlicitih naroda Melburnu daju živost idopadljivost. Centar grada je pešacka zona s mnogim arkadama ispod kojih su prodavnica, a tu su i veliki trgovi i brojne oblasti prekrivene zelenilom-pravi primer napredne urbane kulture.
 Na Siti skveru osvežavajuce ukrasne fontene prskaju vodu, akrobate i pantomimicari izvode svoje tacke a mnoštvo razlicitih nacionalnosti uživa u kafanama i na terasama restorana. Šarmu ovog grada doprinose i tramvaji koji su skoro u potpunosti izumrli u Zapadnoj Evropi, a ovde posoje i lepa moderna kola ali i ona stara rasklimana s tvrdim drvenim sedištima i stalnom promajom, i najcešce su obojeni u zeleno. Radovi australijskih slikara, ukljucujuci i Aboridžine i pripadnike Hajdelberška škola, izloženi su u galeriji Viktorijan Arts centar. Medu muzejskim blagom nalaze se stari avioni, preparirani cudesni trkacki konj Far Lap i jedrenjek Poli Vudsajd sagraden u Belfastu u Irskoj 1885.godine.
Melburn je veliki industrijski i trgovacki centar. Mnoge australijske i multinacionalne kompanije posluju tamo - jedna trecina najvecih kompanija u Australiji je smešteno u Melburnu. Najveci aerodrom Australije nalazi se u Melburnu. U gradu postoji 7 univerziteta. Veci deo auto industrije proizvodi u Melburnu ukljucujuci Holden, Ford i Tojotu.
U martu svake godine u Melburnu se održava popularni festival Mamba,kada se organizuju ulicne parade, takmicenja, muzicke i pozorišne predstave. Rec  ,,mamba,, dolazi iz aboridžinskog jezika a znaci “Dodite i zabavite se!” Ali domoroci su doslovno nestali sa ulica ovog grada. Bolesti i alcohol koje su doneli  belci desetkovali su populaciju Aboridžina. Oni su u Australiju došli još pre 40.000 godina na splavovima ili preko danas potopljene prevlake i bili su pravi vladari ovog kontinenta.
 

Medije