avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Mexico city


Jedan od najvecih gradova sveta sa svojih 20-tak miliona stanovnika nalazi se na ogromnom platou koji leži na oko 2,100m nadmorske visine što ga cini apsolutno jedinstvenim u grupi svetskih megalopolisa.
Grad Meksiko se smestio na južnom završetku 60 km duge i 100 km široke Meksicke doline koja se nalazi na prosecno 2.308 m nadmorske visine i s tri strane je okružena brdima, izmedu ostalog sa vulkanima  blizancima Popokatepetl i Izttacihuatl kao i Sierra Nevadom . Zbog takvog položaja je opasnost od smoga neprekidno vrlo velika. Federalni distrikt ima površinu od 1.479 km². Podrucje metropole "Zona Metropolitana de la Ciudad de Mexico", u koju pored glavnog spadaju još i 34 druga grada iz okolice, ima površinu od 4.986 km².
Ovo podrucje koje podseca na zdelu je vec je stoljecima središte zemlje, davno prije nego što je moglo biti i rijeci o nekoj meksickoj naciji. Dolina je nekada bila ispunjena nizom jezera ali su ih Španjolci  uglavnom isušili. Htjeli su smanjiti opasnost od poplava nakon ljetnih kiša, i povecati površinu za naseljavanje. Medutim, teren je u gradu još uvijek mekan pa grad Meksiko tone godišnje oko 25 cm.
Grad Meksiko je podijeljen na 16 gradskih okruga: Alvaro Obregon, Azcapotzalco, Benito Juarez, Coyoacan, Cuajimalpa, Cuauhtemoc, Gustavo A. Madero, Iztacalco, Iztapalapa, Magdalena Contreras, Miguel Hidalgo, Milpa Alta, Tlahuac, Tlalpan, Venustiano, Carranza i Xochimilco.
Sa dugom i fascinantnom istorijom, koja polazi od antickih domacih civilizacija, preko invazija Konkviskadora i kolonijalnih sila, Meksiko Siti ima veliki broj fascinantnih simbola i atrakcija. U centru grada, konstruisan izvan stena antickih palata i hramova, nalazi se ogroman otvoreni prostor Zokalo, trg Meksiko Sitija, kažu da je drugi po velicini u svetu, posle moskovskog Crvenog trga. U La Merkedu cete otkriti najveci i najživlji gradški market, sa velikim prostorom punim uzbudljivih ducana, dok je orgoman prostor Capultepek parka ima Nacionalni muzej antropologije, sa fascinantnom kolekcijom umetnina iz pre-Hispanskog doba. Posetioci Teotihuane ce otkriti najimpresivnije i najmisterioznije arheološko mesto u Meksiku, koje je konstruisano u  antickoj  i davno zaboravljenoj  kulturi. Prostrana prestonica je mesto i za ljubav i za mržnju, sa svim onim što možete da pretpostavite za veliki grad. Ona ima muzeje i galerije svetske klase, znacajne arhitektonske vrednosti i elegantne zgrade, palate i katedrale, otvorene zelene površine i kolonijalne ostatke, istorijske ruine, atraktivne trgove, moderne oblakodere i veliku ekonomsku, kulturnu i politicku važnost. Ona isto tako ima i prenaseljenost, saobracajne gužve, kriminal, nezaposlenost i konstantnu kakofoniju od ljudi i buke.
Bez obzira na njegove probleme i neke nedostatke, Meksiko Siti je magnet za Meksikance i turiste podjednako: moderan, kosmopolitški i stalno rastuci grad je atraktivan na razlicite nacine. I bez obzira na probleme, nebo Meksiko Sitija je uvek vidljivo jasno i vedro i pruža neverovatne zalaske sunca.  El Zokalo U sredini istorijskog centra grada nalazi se ogromna Plaza de la Konstitucion ili Zokalo, drugi po velicini trg na svetu i centar vlade i religije u Meksiko Sitiju. Palata predsednika dominira jednom stranom trga a fantasticne kolonijalne zgrade koje su izgradene na mestu bivše Astek palate, sa prelepim unutrašnjim muralima, pricaju pricu o meksickoj istoriji. Na drugoj strani trga dominira velika Metropoliten katedrala, prikazujuci bogatstvo arhitektonških stilova i zauzima mesto otkrivenog antickog terena Asteka. Ukrašena unutrašnjost sadrži i trezor, kraljevu zastavu i oltar. Sam trg je pun dešavanja i kretanja sa trgovcima, performansama neformalnog tradicionalnog plesa, porodicama, radnicima na pauzi za rucak i prolazecim turistima. Ovo je i mesto za demonstracije, vladine povorke i protesne marševe isto kao i za festivale i javne kulturne dogadaje. Svako vece predsednicka garda u obliku velike ceremonije, spušta nacionalnu zastavu sa centralnog postolja. I na kraju, trg konstantno  vrvi  od neobicno zelenih Volkcvagen taksija.

Medije