avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Oslo

Glavni i rezidencijalni grad Kraljevine Norveške , ujedno kulturni i privredni centar zemlje, pruža svojim žiteljima ( 500.00 ) visoki životni standard , ali gostima bogatu ponudu različitih sadržaja.

Smeštena između plavetnila istoimenog fjorda i šumovitih brda Oslomarka , metropola već na prvi pogled ostavlja bez daha. Ovde se ljudi bave sportom , najradije u parku Frogner .Veliko broj studenata brine se za mladalačku atmosveru hiljadugodišnjeg grada , čije je srednjovekovno utvrđenje izgorelo 1624 . do temelja u velikom požaru. Danski kralj, koji je tada bio podčinjen Norvežanima ponovo je podigao Oslo, ali pod nazivom Kristijanija . Tek nakon proglašenja nezavisnosti grad je povratio svoj prvobitni naziv. Istoriskih spomenika nema mnogo, ali vam za uzvrat norveški grad nudu pregršt interesantnih muzeja. Svoj muzej imaju vikinški brodovi i legendarni polarni brod Fram čuveni slikar Edvard Munk i skijaške discioline. Veliki nacionalni muzej bavi se umetnošću , arhitekturom i dizajnom. U muzeju na otvorenom mozete se diviti staroj Norveškoj. Oslo je najlepši između maja i septembra , kada su dani dugi a temperature prijatne .

Na istočnoj strani fjorda Oslo , na jednom poluostrvu nalazi se renesansna tvrđava Akeršus koja datira iz perioda oko 1300.godine. Ogroman kompleks S glavnim i sporednim zgradama i parkom spada u najposećenije znamenitosti grada. U kripti crkve u zamku nalazi se kraljevska grobnica. Za vreme nemačke okupacije , drugi svetski rat i otpor Norvežana podsećaju spomenik norveškim patriotama , kao i muzej domaćeg fronta, koji je smešten u zgradi u okviru tvrđave , koja je pod zaštitom Uneska .

Vigelandov park pkluptura predstavlja pravu atrakciju norveškog glavnog grada kako za domace tako i za turiste.kojim je Gustav Vigeland najznačajniji norveški skluptor , sam sebi podigao spomenik. Ove figure modelovane u naturalističkom stilu , neobičnog muzeja na otvorenom nastale su najvećim delom od 1924 do 1943.godine . Sam Vigeland izvršiop je grupisanje skluptura. 58 bronzanih skluptura nalazi se na mostu koji vodi ka granitnom obelisku visine 17m. Ovaj monolit načinjen je od ljudskih tela u kamenu,i okružen je monimentalnim figurama . Vigelandov park deo je Frogner parka najvećeg parka u Oslu u kom se još nalazi stadion,teniski tereni, otvoreni bazen. Ovaj ogromni park 300ha s mnoštvo skrovitih kutaka, romantičnih staza za šetnju , drvoredima i livadama izgradjen je u 19 veku oko istoriskog poseda Frogner i otvoren je za javnost 1904.godine

U muzeju Vikinških brodova mogu se videti najočuvaniji vikinški brodovi na svetu ( iz 9 veka ) i dragocene iskopine ,uzbudljiva je i dokumentacija arheologa koji su se u potrazi za vikinškim naseljem uputili u Vinland .

Medije