avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Peking

 U istocnoj Aziji lezi jedna ogromna zemlja od 9,6 miliona km². Prostire se od visina Qinghai-a (Tibetska visoravan) na zapadu, do beskrajnog Pacifickog okeana na istoku. Ovo je Kina, kuca 56 razlicitih etnickih grupacija i kolevka kineske kulture.
 Peking je politcko i kulturolosko srce Kine. Njegova bogata istorija se ogleda u spektakularnim palatama, parkovima i hramovima, a danas je to jedna veoma ziva, internacionalna prestonica koja hrli ka buducnosti brzinom koje je zapanjujuca. Zahvaljujuci ekonomiji, koja jaca iz dana u dan, horizonzt je zaklonjen oblakoderima, vozila zakrcuju puteve i stambena naselja. To je gusto naseljena teritorija ciji se sadrzaj poigrava sa onim starim i onim novim, prilagodjava se u sudaru sa prosloscu i zahtevima metropole.
Peking je grad protivrecnosti- naspram ogromnih osvetljenih avenija stoje uske i male ulice (houtong), dok futuristicke gradjevine od titanijuma i stakla bacaju svoju senku na stare palate i gradjevine. Populacija grada je raznolika, a iznosi oko 14 miliona ljudi koji su vredni, radni, marljivi i prijateljski nastrojeni. Pored ljudi, istorijskih znamenitosti i dinamike grada. Peking nudi jednu od najukusnijih kuhinja sveta, najmodernije soping centre i nocni zivot od kojeg zastaje dah. Svi koji su ga posetili kazu da je to nezaboravno iskustvo i da se bar jednom mora otici tamo.
Istorija cele Kine, kaoi Pekinga, neverovatno je interesantna, zanimljiva i puna obrta. Njena istorija je veoma duga, i, ma koliko zelim, nemoguce je sve ukratko ispricati i opisati, tako da su sledeci dogadjaji izdvojeni, ali ne mogu reci da sam ih izdvojila po vaznosti jer smatram da su i neki neomenuti dogadjaji podjednako bitni od ovih pomenutiH.    Najranija poznata istorija nas vraca na period od oko pre 500 000.godina kada je severna Kineska ravnica (na kojoj se Peking danas nalazi) bila prekrivena polutropskim sumama i bila istackana jezerima. Pri istrazivanjima 1929. godine u pecini sela blizu Pekinga (Zhoukoudian), otkriveno je da su ovo podrucje naseljavali preci danasnjeg coveka koji je znao da koristi vatru i orudje od kamena. To su bili ostaci kostiju Homo erectusa stari izmedju 230 000 i 235 000 godina i nazvani su- Pekinski covek. Na pomenutom prostoru je pre 27 000 godina ziveo i Homo sapiens.
Peking se nalazi na gornjem vrhu Severnokineske ravnice. Na severu, severozapadu i zapadu je okruzen planinama koje stite  i poljoprivredne useve od pustinjskih stepa.Na planinskim vencima, Donglin i Xishan,nalazi se najvisa tacka grada koja iznosi  2 303m. Postoji vise reka koje proticu kroz Peking, medju kojima su Yongding i Chaobai koje su deo Hai recnog sistema i teku u pravcu juga. U Pekingu se takodje nalazi i severni deo Velikog kineskog kanala- Miyun rezervoar (na reci Chaobai) je glavni izvor snabdevanjem vode.
U Pekingu zagadjenje vazduha je u proseku pet puta vece od dozvoljenog po standardima za bezbednost Svetske zdravstvene organizacije. Istrazivanja pokazuju da veliki deo zagadjenja dolazi iz gradova i provincija u okruzenju. Veliko zagadjene je rezultat smoga koji se lako siri.
    Za vreme letnjih Olimpijskih igara (2008), zagadjenje je smanjeno zahvaljujuci shemi koje je, izmedju ostalog podrazumevala obustavaljenje radova na gradilistima, privremeno zatvaranje fabrika (cak i onih oko Pekinga), smanjenje motornog saobracaja, a apelovano je na gradjane da koriste javni prevoz. Dvadeset procenata energije koja je koriscena za potrebe olimpijskih igara, crpljena je iz izvora koji su obnovljivi. Pekinska vlada je zelela da se ove mere primenjuju i posle Olimpijskih igara, medjutim shema je svedena na to da vlasnici automobila  moraju jednom nedeljno da koriste javni prevoz, a takodje su povecane takse pri parkiranju automobila. U poslednje tri godine u cilju poboljsanja zivotne sredine, prosirene su zelene povrsine- zasadjeno je na stotine hiljada drveca.Prasina iz pustinja na severu i severozapadu Kine u vidu pescanih oluja  zagadjuju grad pa su se dosetili da vestacki izazivaju padavine kako bi se smanjilo zagadjenje koje oluja donese. U aprilu 2002. god. je samo jedna pescana oluja spustila na Peking skoro 50 000.
 Peking je u citavoj svojoj istoriji privlacio trgovce, ucenjake, umetnike...Svi koji su doprineli diverzitetu koja se ispoljava i u kulturi. Ovo je kultura protivrecnosti, gradjena je i od dela Kineza i od dela nacionalnih manjina. Takodje, u borbi su se nasli moderni intelektualci, nasuprot stare doktrine- Konfucijanizma zbog cega je u grad doslo mnogo mislilaca i intelektualaca tog vremena zbog cega su sve vrste umetnosti cvetale, a kao rezultat, danas u Pekingu postoji mnostvo muzeja, galerija, pozorista..
Mandarinska kuhinja je lokalni stil kuvanja u Pekingu. Najpoznatije jelo je Pekinska patka koje je veoma prestizno i skupo jelo. Fuling Jiabing je tzv. kineska grickalica- lici na palacinku sa posebnim prelivom. Veoma su poznate i pekinske cajdzinice u kojima se sluze najrazlicitije vrste cajeva od kojih se za neke, inace veoma skupe, kaze da mogu da lece bolesti. Uz caj se sluze i grickalice, a neretko je da se izvode predstave, komisni dijalozi, skecevi... u kojima uzivaju ne samo Kinezi, nego i veliki broj turista koji obilaze cajdzinice.
Praznik proleca je kineska Nova godina. Obicaji koji se u ovo vreme praktikuju nisu samo moljenje bogu za srecu i zdravlje vec, svi koji su pridosli u Peking uzivaju u ulicnim karnevalima, predstavama, pesmi i igri, akrobatama... neki igraju i igre na srecu i tako zele da provere kakva im je novogodisnja sreca.
Peking vec ima dva aerodroma koji su dostigli maksimum u pogledu broja opsluživanja aviona i putnika. Pekinški aerodrom zvanicno je preuzeo londonskom Hitrou titulu druge najfrekventnije vazdušne luke u svetu, što je još jedan dokaz brzog kineskog privrednog napretka i širenja kapaciteta njene civilne avijacije. Aerodrom, koji vec važi za najveci na svetu.
JOŠ MNOGO TOGA LEPOG, ZANIMLJIVOG MOŽETE VIDETI, CUTU U OVOM STVARNO NEVEROVARTNOM GRADU . POSETITE GA .

Medije