avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Philadelphia


PHILADELPHIA –PRESTONICA MURALA –
Kad bi zidovi mogli da govore, murali u Filadelfiji bi ispricali mnoge životne i živopisne price.
Kada planirate putovanje u SAD, Filadelfija vam uglavnom ne pada na pamet kao grad koji obavezno morate posetiti. Medutim, iznenadili biste se cinjenicom da Fili ima zaista mnogo toga da ponudi, a pravi dragulj krije se u cinjenici da je ovaj grad svetska prestonica murala.
Ako se spremate da obidete Filadelfiju, imajte na umu da je kljuc razumevanja Filadelfije cinjenica da ona uopšte nije grad, bar ne u klasicnom smislu te reci. Fili je, kažu oni koji u njemu žive, skupina više gradica koji se medusobno dosta razlikuju. Zato je valjda i nazivaju „The City of Neighborhoods“, koji kao da žive u razlicitim svetovima. Bez upuštanja u tacnost ove tvrdnje, jedno je sigurno: Fili je grad kontrasta, i to savršeno isprepletenih.
Ime grada zapravo je grckog porekla i „Grad bratske ljubavi“, kako bi glasio bukvalan prevod, jedan je od etnicki najmešovitijih gradova u SAD, u kome su svoje zajednice osnovali Italijani, Irci, Istocnoevropljani, Azijati i Afroamerkanci. Osim toga, Fili je grad svetskih atrakcija, bogate istorije i kulture, dobre hrane i šopinga, ali i umetnosti. Osnovan je davne 1682. godine na ortogonalnom sistemu ulica, koji je prvi put primenjen upravo ovde i odatle je osvojio mnoge delove sveta
Ovaj grad je nekadašnja prestonica SAD-a, u njemu je potpisana i prvi put javno procitana Deklaracija nezavisnosti. Na taj dogadaj i dan danas podseca jedan od najjacih americkih simbola slobode postavljen u centru grada, naprslo Zvono slobode. U Filadelfiji su se tako zbile dve velike revolucije: Americka i šoping revolucija. Za razliku od Njujorka u kome se placa posebna Njujorška taksa, Filadelfija je raj za kupoholicare i nudi fantasticno americko iskustvo dobre kupovine.
Ipak, ono što ovaj grad definitivno najviše izdvaja od mora drugih, jesu njegovi fantasticni murali. Zidovi širom grada oslikani su impozantnim motivima, od kojih svaki ima svoju pricu. Naime, oni nisu nasumicno šarani, vec svaki mural predstavlja obližnju trgovinu ili neku autenticnu pricu kraja u kome se nalazi.
Obavezno posetite Liberty Bell – jedan od najznacajnijih americkih simbola slobode  Philadelphia Museum of Art – stepenice na kojima je Rocky trijumfovao. Muzej ima i neverovatnu stalnu kolekciju ukljucujuci radova Renoir-a, Van Gogh-a, Cezanna itd., kao i impresivan vidikovac • Independence Hall – mesto gde su stvoreni i potpisani Ustav i Povelja nezavisnosti  The Franklin Institute – Muzej nauke, osnovan u cast rodenog Benžamina Frenklina, rodenog u Filadelfiji  Fairmount Park – najveci park na svetu.

Medije