avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Podorica


 

Podgorica se nalazi na raskrsnici nekoliko značajnih putnih pravaca, koji se slivaju dolinama rijeke Zete, Morače i Cijevne, u kotlini Skadarskog jezera i u blizini Jadranskog mora, u plodnoj ravnici sa povoljnim klimatskim uslovima. Ovaj prostor je još od davnina bio veoma pogodan za formiranje ljudskih naselja, zato su ovdje naselja postojala još u praistorijsko doba. Najstariji ostaci materijalne kulture na ovom području pripadaju mlađem kamenom dobu. Dalji razvoj omogućio je pojavu organizovanog ljudskog naselja koje će preživjeti mnoge događaje.

 Podgorica je grad koji leži na pet rijeka – Morači, Zeti, Ribnici, Cijevni i Sitnici. Baštini tradiciju drevnog rimskog grada Duklje, a izrasla je na temeljima rimskog Birziminiuma (ili Alate) i Ribnice.

Podgorica je jedna od najstarijih naseobina na ovom dijelu Balkana. Velika prirodna bogatstva, izuzetno dobar geostrateški položaj, i plodno zemljište, uslovili su pojavu i razvitak naselja još u ranom periodu praiistorijske dobi. Tokom svoje duge istorije ona je proživjela i preživjela krupne događaje i potrese. Nekoliko puta ime grada je mijenjano: od Birziminijuma i Alate u robovlasničkom poretku, preko predfeudalnog – Ribnica, te feudalnog, našeg i turskog, Podgorica, sve do 1946 kada je ponijela ime Josipa Broza – Tita, tadašnjeg revolcuionara i predsjednika SFRJ i dobila naziv Titograd. 1992 godine Titogradu je vraćeno ime Podgorica, koje i danas nosi.

Kao i najveći dio današnjih balkanskih zemalja, područje na kojem se nalazila Podgorica, bila je naseobina ranih ilirskih plemena. Putem rijetkih antičkih zapisa, naučnici, uz pomoć savremenih arheoloških ispitivanja, danas sklapaju mozaik o ranoj istoriji Podgorice. Iliri, tada plemenski organizovani, i nerijetko u međusobnim sukobima, živjeli su primitivnim životom, u početku baveći se stočarstvom, a nešto kasnije i nekim drugim zanimanjima, poput rudarstva. Pored jednog broja utvrđenih gradova, danas i nazivi nekih naših krajeva, rijeka i planina vode porijeklo upravo od Ilira.

U neprestanom hodu kroz prostor i vrijeme zaboravljamo da zastanemo i oslušnemo šta nam to pričaju i pripovijedaju gradovi u kojima živimo, kroz koje smo uvijek samo u prolazu ili pak oni koje tek planiramo posjetiti. Jedan od gradova koji ima zaista impresivnu istoriju i čiji hod kroz vrijeme je ostavio traga na infrastrukturi, načinu života i strukturi stanovništa je i Podgorica, glavni i najveći grad države Crne Gore. Kroz tu dugu i burnu prošlost Podgorica je preživljela mnoge kataklizme o čemu nam najbolje svjedoči i pet njenih naziva.

Stara dama ponosno je smještena u plodnim ravnicama (bjelopavlićkoj i zetskoj) okružena brdima (Vranjska gora 85 m, Ljubović 101m, Gorica 130 m, Dajbabska gora 172 m, Malo brdo 205 m, Hum 276 m, Vranjina 303 m ...) presječenja tokovima čak pet rijeka: Zete, Sitnice, Ribnice i Cijevne koje otiču Moračom u Skadarsko jezero. Skadarsko jezero, blizina mora, nadmorska visina, reljef, geografska širina, uslovili su submediteransku klimu sa blagim zimama i veoma toplim ljetima. Podgorica se nalazi na nadmorskoj visini od 44 metra iznad mora, na svega stotinjak kilometra od čuvenih primorskih ljetovališta i atraktivnih centara zimskog turizma. Izgradnjom tunela Sozine na Jadransko more stižete za svega pola sata vožnje. Gradi se tolikom brzinom da se gotovo svakodnevno postavljaju temelji novih zdanja, niču kulturne, naučno-obrazovne institucije, moderne saobraćajnice (naročito mostovi), poslovni centri, šetališta, škole, bolnice, spomenici, ugostiteljski i sportski objekti. Sa pravom se može reći da je današnja Podgorica neprikosnoveni administrativni, kulturni, finansijski, trgovački, saobraćajni i uslužni centar države.

Međunarodni aerodrom Podgorica ( TGD )nalazi se u Golubovcima , 12 km od južno od Podgorice .Na aerodromu Podgorica smeštene su tehničke baze Montenegro erlejnsa. Aerodrom je jedan od dva javna aerodroma u Crnoj Gori , drugi je aerodrom Tivat . Kompanija Montenegro erlejns osnovana je 24. Oktobra 1994 godine , ali je prvi avion Foker 28-4000 kupila tek 1996 sa letovima je počela 7 maja 1997 goodine na liniji između Barija i Podgorice.

Medije