avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Prag

Još od srednjeg veka “Zlatni grad“ uživa reputaciju jednog od najlepših gradova na svetu. Tu reputaciju retko ko može osporiti gradu s ovoliko istorijskih građevina.

Galvni grad Republike Češke i politički centar nalazi se u dolini reke Vltave i pruža se na obližnja brda. Prag vekovima predstavlja evropsku prestonicu duhovnog i kulturnog života.

Karlov univerzit- Osnovao ga je Karlo IV i jedan je od najstarijih u Evropi a bio je i prvi univerzitet u nemačkom Svetom rimskom carstvu. Danas se u Pragu nalaze brojni fakultei i akademije kao i veliki broj muzeja. Među njima su i Nacionalna galerija sa zbirkama smeštenim na više lokacija i Nacionalni muzej u impozantnom zdranju Na Trgu svetog Vaclava u centru grada.

U Pragu postoji više do dvadeset pozoršta sa stalnim repertoarima. Kao moderan milionski grad, prag predstavlja ekonomski i trgovački centar Češke. Svetski popularna obeležja grada su gradska četvrt Hadčani iznad leve obale Vltave koja dominira gradom zajedno sa dvorom Praškim hrad, katedralom svetog Vida, kao i Karlovim mostom, izgrađenim u 14. veku.

Karlov most- Na njegovom mestu nekada je stajao prvi kameni most preko Vltave, Juditin most iz 12. veka. Kada ge je reka odnela u jednoj poplavi sagrađen je nov most a sam car je položio kamen temeljac.

Trg svetog Vaclava- Nalazi se u centru novog dela Praga i dug je neverovatnih 750m i širok 60m.

Spada u najveće gradske trgove u Evropi. Nastao je od nekadašnjeg trga na kojem su se prodavali konji i koji je od osnivanja novog dela grada u 14. veku predstavljao njegov centar. a 1848 je preuređen i preimenovan.Ovde se nalaze brojne zgrade koje se odlikuju baroknim fasadama, zgrade rađene u jugend stilu u kom je rađen čuveni hotel Evropa. U njegovo gornjem delu se nalazi zdanje Nacionalnog muzeja, najznačajniji muzej prirodnih nauka. To je raskošni bulevar sa širokim kolovoznom trakama i širokom zelenom površinom u sredini i danas predstavlja najznačajniju ulicu za kupovinu u gradu.

Astronomski sat- Na južnoj strani starogradske opštine na vrhu kule nalazi se čuveni Praški astronomski sat. Na svakih sat vremena otvaraju se vratanca ispod male nastrešnice i pojavljuju se figure dva apostola. Sat ne pokazuje samo vreme već i mesečeve mene, konstelaciju planeta i položaj Sunca. Napravljen je u 15. veku.

Starogradski trg- Na trgu u centru Praškog starog grada nalaze se brojna istorijska zdanja u renesansno m i baroknom stilu, koja su nastala u dalekom srednjem veku. Na trgu su nekada najverovatnije živeli trgovci. Služio je kao pijacai bio veoma važno mesto smešteno u centralnom delu grada i to je ostao i do danas. Na trgu se mogu videti neka važna zdanja kao što su barokna palata Kinski, gotska stambena zgrada “Dom kamenog zvona“, gotska crkva svetog Tina...

Petršin- Pošumljeno brdo nedaleko od centra grada, prostran park s mnoštvom interesantnih znamenitosti. Tu je gradska uspinjača koja posetioce prevozi uz brdo. Na brdu se nalazi barkona katedrala svetog lorenca. Tu se još nalazi i opservatorijum i lavirint od ogledala koji iznutra liči na katedralu. Panoramski toranj na brdu nudi divan pogled na grad a nastao je povodom jubilarne svetske izložbe 1891.godine. dve godine posle izgradnje čuvenog pariskog tornja.

Donji grad (Mala strana), Hradčani- Jeste deo grada koji se nalazi ispod Hradčana na brdu. Šetnja kroz kvart sa brojnim predivnim palatama deluje kao put u drugu epohu. Mala strana, danas gradska četvr bila je dugi niz godina nezavisan grad.Ovde se uvis uzdižu 99m visoki tornjevi katedrale svetog Vida, tu su i brojne palate u kojim asu delom smeštena ministarstva i izložbene prostorije nacionalne galerije. Utvrđenje je nastalo u 9. veku kao kraljevska rezidencija i od tada su ga svi carevi i kraljevi koji su tu živeli stalno proširivali i preuređivali. Po površini važi za najveće utvrđenja na svetu. Danas su rezidencija češkog predsednika. U ogromnom kompleksu nalaze se barokna kraljevska palata, mesto na kom se dogodila čuvena praška defenestracija, više crkava i katedrala svetog Vida.

Katedrala svetog Vida- Monumentalna gotska katedrala podignuta povodom uzdizdnja Pragaod centra biskupije do centra nadbiskupije. U njoj je sahranjeno pet svetaca i veliki broj careva i kraljeva. Kruna kralja Vaclava čuva se u katedrali kao i još jedna dragocen arelikvija: glava svetog Vida.

Medije