avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Rim

Italijanska prestonica poznata je kao „ Večni grad “. Nenadmašno obilje umetničkih i arhitektonskih spomenika svedoći o dugoj istoriji.Ipak Rim ne počiva na prošlosti nego je vrlo savremen i živ grad. Večni grad kao prestonica Imperiuma Romanuma , nekadašnja glava sveta ( Caput Mundi ) danas je s 2,7 miliona stanovnika najveći grad preestonice Republike Italije i njen kulturni centar. Rim je odprilike 20 km udaljen od obale Tirenskog mora i leži na reci Tibet. Prvo gradsko područije s 22 unutrašnje i 35 spoljašnjih gradskih četvrti i 6 predgrađa obuhvata čak 90km2 .

Sedam Rimskih brežuljaka – Aventin ,Kapitol , Celijan , Palatin, Vimunal, Kvirinal i Eskvilin ( poređani po visini ) na kojima se i oko kojih se razvijao grad više od dva i po milenijuma – legendarni su otkad ga je Romul utemeljio 21. Aprila 753.godine pre n.e. Slavni antički spomenici nalaze se uglavnom na levoj obali Tibra . Na desnoj obali reke smeštena je nezavisna država Vatikan,koje ne pripada Rimu . i stara, danas mondenska gradska četvrt Trastevere .Preko puta nje nalazi se Tibarsko ostrvo,koje je još u antičko doba imalo strateški znaćaj.

Svi putevi vode u Rim” . Ova antička izreka zaista je tačna.Rimljani su, naime bili strastveni graditelji puteva . Bile su im neophodne dobre saobraćajnice kako bi upravljali svojim ogromnnim carstvom. Najslavniji od rimskih državnih puteva koji su vodili u sve delove imperije jeste Via Apia.Riljani su ovaj put koristili i kao „ groblje „ jer su pogrebi u gradu bili bili strogo zabranjeni.

Sveti broj sedam presudan je u mitu o sedam brežuljaka na kojima je sagrađen Rim. Očigledano je da su prvi stanovnici davali prednost položajima na uzvišenjima , a ne močvarnim ravnicama. Na visini je vazduh bio svežiji i zdraviji. Kapitol i Palatin ubrajaju se klasične utemeljiteljske brežuljke. Arheološki nalazi na Platinu upućuju na vreme oko 1000.g.pre n.e Odavde je potekla antička svetska sila. Glavni hram posvećen Jupiteru stajao je na susednom Kapitolu još u 6. Veku pre n.e. Najveću pažnju privlači konjanički kip cara Marka Aurelija , ali to je samo replika. Original ( 2 vek pre n.e ) može se videti u Kapitolskim muzejima.

U Rimu još treba obići : Largo Argentina , živopisan trg u staroj antičkoj četvrti Pinja . Upravo, u ovom prilično skromnom okruženju nalaze se najvažnije iskopine iz doba Rimske republike .Iskopine se mogu videti sa svih strana ali se ne može po nima hodati .

U neposrednom susedstvu Apolonovog hrama (5. I 1. Veka pre n.e.) između Kapitola i Tibra uzdiže se Marčelovo pozorište ( 17 godina pre n.e.) koje je Agust posvetio svom preminulom najdražem nećaku. 30m visok amfiteatar smatra se uzorom za kasniji Koloseum.Ovde je bilo mesta za 15.000 gledalaca,pa je i bilo najveće rimsko pozorište.

Vrhunac svakog putovanja u Rim jeste šetnja Forumom Romanumom koji je vekovima bio srce antičkog grada, njegovo političko,versko i ekonomsko središte.Nalazi se u dolini između Kapitola i Palatina i posato je uzor za sve forume u gradovima Rimskog carstva. Ovde posebno vredi videti Trajanov stub (107 godine pre n.e. ) na velelepnom Trajanovom forumu.

Sasvim je očekivano da su najveću kupolu starog sveta,čudo antičke arhitekture , podigli upravo Rimljani, ti genialni graditelji i konstruktori. Panteon je hram posvećen SVIM BOGOVIMA . Smatra se najbolje očuvanom građevinom.

Anđeoska tvrđava – malo je građevina koje imaju tako burnu istoriju kao što je ima ova ( Kastel sant Anđelo ) Sagrađena je izvan Rima kao mauzolej u doba cara Hadrijana . Bila je Papina riznica i zatvor. Danas je u njoj muzej koji valja posetiti, ima fantastičan pogled ka svim pravcima.

Fontana Di Trevi iz 18 veka je legendarna a ovekovečena je i na filmu.Nijedan posetilac ne sme propustiti igru vode na kamenim figurama.

Kampo de Fjori – usled starog grada , na zavoju Tibra ,nalazi se jedan od najšarenijih i najpopularnijih trgova grada. Kampo De Fjori je pre podne pijaca cveća i raznih namirnica a uveče mesto gde se ljudi okupljaju radi izlaska.

Španske stepenice –najpoznatije od mnogih Rimskih stepenica nesumljivo su Skalinata di Trinita dei Monti koje od 1726. Vode sa Španskog trga na brežuljak. Nezaobilazna znamenitost za svakog posetioca Rima .

Većina Rimljana slaže se da je Pjaca Navona najlepši trg u gradu, a možda i u svetu.Ispred otmene barokne kulise nalazi se mnoštvo kafea , deviza je „VIDETI I BITI VIĐEN “.

Ako i vi želite da se uverite u sve lepote Rima, budte viđeni obiđite ga !

Medije