avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Rio de Jeneiro

 


Najpoznatiji, drugi najveći grad Brazila je Rio de Žaneiro, koji se nalazi u istoimenoj saveznoj državi.

Rio je grad fudbala, karnevala, bosa nove, favela, rajskih plaža... Prva pomisao na taj grad su Kopakabana, Ipanema, kostimirane devojske koje tokom karnevala igraju na ulicama... Ono što je Ajfelov toranj za Pariz ili Big Ben za London, to je statua Isusa za Rio na brdu Korkovadu. Tu su i brdo Šećerna glava sa žičarom koja ide do njegovog vrha, zatim Sambodrom, mesto gde se održava glavna karnevalska parada, kao i stadion Marakana, jedan od najvećih u svetu. Karneval i proslava Nove godine su među najznačajnijim događajima za stanovništvo, ali i magnet za turiste. Karneval pokazuje svo kulturno bogatstvo i raznolikost Brazila. 

Rio je tipičan brazilski grad u pogledu velikih razlika između bogatih i siromašnih. Iako je u pitanju jedan od najvećih svetskih gradova, značajan procenat populacije živi u siromaštvu. Ono je najizraženije u favelama, ekonomskim, socijalnim i političkim marginama grada. Asocijacija na ova predgrađa su kriminal, narko bande, siromaštvo. Rio je drugi grad Brazila po visini bruto nacionalnog proizvoda, ispred njega je samo Sao Paulo. 

Rio ima tipičnu tropsku klimu sa visokim temperaturama i vlažnošću tokom čitave godine. Letnje vrućine dostižu i više od 40°C. Ipak, veliki broj vodenih površina i blizina brda i planina čine leto u Riju podnošljivim. Padavine su česte, naročito u letnjim mesecima, kada su moguće i oluje, ali ne i tropski cikloni. 

Treća po broju stanovnika i ekonomiji, Rio de Žaneiro je 24. država po veličini teritorije u Brazilu i najpoznatija je po svom najvećem i glavnom gradu. Nalazi se na jugoistoku Brazilu i, uz Baiju i Maranjao, ima najdužu i najpopularniju obalu. 

Obala je duga 635 kilometara i čine je zalivi Guanabara, Sepetiba i Ilha Grande. Neki delovi su pravi raj za ronioce sa svom svojom vegetacijom, lagunama, uvalama i tropskim biljem. Većina teritorije sastoji se od visoravni koje prelaze u planine više od 1.000 metara koje razdvajaju Rio od Sao Paula. 
Tropske šume nekada su pokrivale veći deo države Rio de Žaneiro, čak 90 odsto. Situacija se znatno promenila poslednjih godina. Zbog urbanizacije i plantaža (kafe i šećerne trske) šume su posečene. Preostale su uglavnom na planinama. 
Najveći udeo u bruto domaćem proizvodu ima industrija (51,6%), sledi uslužni sektor (47,8%) i poljoprivreda svega 0,6%.
Fudbal je, naravno, najpopularniji sport u Rio de Žaneiru, gradu pet velikih brazilskih klubova – Vasko da Game, Botafoga, Fluminensea, Flamenga i Amerike. 
U statutu kluba označen kao „sportska, rekreativna, obrazovna i filantropska organizacija za javnu upotrebu“, Vasko da Gama osnovan je pre nešto više od veka. Osnovali su ga Portugalci, a i danas je portugalska zajednica u Brazilu naklonjena ovom klubu. Četiri puta bio je prvak Brazila, a 2000. osvojio je titulu na klupskom šampionatu sveta. 
Botafogo, poznat i kao ‘Usamljena zvezda’, klub je iz predgrađa Rija. Ima dve titule nacionalnog šampiona. Dom fudbalera Fluminensea je Marakana, jedan od najpoznatijih stadiona na svetu. Kao i Vasko, i klub iz Larenžeireša osvojio je tri titule brazilskog šampiona. 
I Flamengo svoje utakmice igra najčešće na Marakani jer je njegov stadion Gavea malog kapaciteta. Jedan je od najtrofejnijih brazilskih klubova sa šest titula nacionalnog šampiona i tri kupa. 

 

Medije