avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd San Francisko

 

- GRAD PARKOVA
Na zapadnoj strani Sjedinjenih Americkih Država, na obali Pacifika leži grad koji je otvoren za sve ljude i razlicite stilove života, a njegova opuštenost cini ga nezaboravnim. Taj grad koji je po mnogima meka za umjetnike je San Francisko.
Cetvrti najveci grad u Kaliforniji i dvanaesti u SAD-u.Arhitektura grada na neobican nacin spaja najbolje od americkog i evropskog stila, a u nekim njegovim ulicama ako vam pogled ne ide u visine imate osjecaj da se nalazite u nekom evropskom gradu, dok se pogled iznad simpaticnih dvospratnica zaustavlja na ogromnim neboderima karakteristicnim za SAD. San Francisko je jedan od najskupljih gradova u SAD, ali i bez obzira na to on predstavlja jedno od omiljenih mjesta za život. Bez obzira na to kakav vam je stil života, u tom gradu cete svakodnevno naci nešto što je interesantno, a jedini uslov da se uklopite jeste da budete liberalni, po mogucnosti jako, jer je Kalifornija uopšte jedno od najliberalnijih dijelova velikog prostranstva koje obuhvata Amerika, a San Francisko je najliberalniji od liberalnih.

NAJPREPOZNATLjIVIJI SIMBOL  grada je svakako most Golden Gejt  koji  svojom elegancijom, lepotom i bojom cini ovaj grad još posebnijim. Iako je crvene boje, ovaj naziv duguje zlatnom zalivu u kojem se nalazi. Gigantska celicna struktura izgradena je 1930. godine i od tada spaja grad sa drugom stranom zaliva. Zanimljivo je da taj viseci most dužine 2.860 metara svake godine farbaju.  Grad ima i mnogo kulturnih znamenitosti, od kojih se izdvaja zgrada Opere.
TRAMVAJI SU JOŠ JEDNA posebnost ovog grada, a mogu  se videti u samom centru. Pušteni su u saobracaj 1870. godine, jer su tadašnji  tramvaji vuceni konjskom zapregom, cesto doživljavali nezgode zbog strmih brežuljaka San Franciska. Vožnja tramvajem, koje nazivaju jedinim pokretnim istorijskim spomenikom u SAD je jedinstven osjecaj u ovoj zemlji, gdje su automobil i metro omiljena prevozna sredstva.
Oni koji se odluce na vožnju ovim simpaticnim prevoznim sredstvom, imace priliku da iz daljine vide Alkatraz  - poznati zatvor, koji je u prošlosti bio "dom" brojnih americkih kriminalaca od kojih je najpoznatiji Al Kapone. Danas su ostrvo na kojem se nalazi Alkatraz i sam zatvor samo još jedna turisticka atrakcija, koju posecuje više od 100.000 turista godišnje.
PARK GOLDEN GEJT treci je najposeceniji park u SAD i veliki rekreacioni i kulturni centar. Tamo su smeštena i nedavno obnovljena dva svetski poznata muzeja - Akademija umjetnosti Kalifornije i De Džoung muzej. Zgrade muzeja su izvanredno arhitektonski dizajnirane, a izložbe se mijenjaju tokom cijele godine.
Land's End je jedan od najzanimljivijih parkova koji nudi uživanje u sirovoj prirodi. Ispunjen je stazama i stenovitim plažama koje obuhvataju gradske obale i nudi panoramske poglede na Tihi okean i Golden Gejt.
SAN FRANCISKO brojni turisti posjecuju i zbog odlicnog nocnog provoda. Raznoliki restorani mesto su gde se može probati kalifornijska kuhinja, koja je spoj lokalnih recepata i azijskog nacina pripreme.
U gradu ima mnogo nebodera, od kojih je najpoznatiji Transamerika piramida - neboder u obliku piramide. Art Deko Koit toranj dizajniran je kao mlaznica vatrogasnog creva, u cast vatrogascima koji su služili u potresu 1906. godine. Unutrašnjost ove posebne znamenitosti obogacena je freskama dok vidikovac na vrhu pruža jedan od najboljih pogleda na grad.

Medije

Više iz ove kategorije « Avio karta Beograd Santo Domingo