avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Sankt Peterburg

Jedan od najlepših svetskih gradova, Sankt Peterburg, je smešten u Rusiji, na obaliBaltičkog mora i poseduje sve što je potrebno za nezaboravno putovanje i iskustvo: visoku umetnost, raskošnu arhitekturu, divlji noćni život, izuzetnu istoriju i bogatu kulturnu tradiciju, koja je inspirisala i proizvela neke od najvećih dela književnosti, muzike i vizuelne umetnosti modernog doba. To je četvrta po veličini metropola u Evropi, a jedinstvena je po svom geopolitičkom, intelektualnom, ekonomskom, kulturnom i istorijskom značaju. Sankt Peterburg je predivna i fascinantna destinacija za odmor i jedan je od najintrigantnijih i istorijski značajnih gradova u Evropi.

Sankt Peterburg, grad careva, veličanstveni grad koji je izgrađen kao spomenik. Prošlo je manje od tri veka otkako je Petar Veliki počeo da gradi svoj veliki grad na Finskom zalivu, a gotovo je nemoguće pojmiti da svi ti veliki, kristalni trgovi i palate, ne sežu u daleku prošlost. Sve ovo, naravno, čini Sankt Peterburg istorijski izazovnijim nego bilo koje drugo mesto u Rusiji. Od svog rođenja, Sankt Peterburg je grad mitova i misterije. Teško da možete da pronađete tako mlad grad koji je toliko zamotan u uzbudljive priče, začuđujuće mitove i misteriozne legende. Jedinstvena istorija grada se ne ogleda samo u brojnim glasinama i još uvek živi u sudbini ljudi posmatranoj kroz stare portrete.

Kao i svaki drugi veliki grad, Sankt Peterburg će ispričati svoju priču svakom zainteresovanom prolazniku. Izuzetne ličnosti iz kulture i istorije - vojni lideri, dvorani, carevi i knezovi, umetnici i pesnici, pisci i putnici su živeli i prolazili ovuda. Dođite ovde da obožavate tuSevernu Veneciju Petra Velikog i njegove veličanstvene ćerke Elizabete I. Ovaj grad ruskog carstva je mesto gde su Lomonosov, Derzhavin, Puškin, Gogolj i Dostojevskimaterijalizovali svoje ideje. Upoznajte istoriju Sankt Peterburga, misteriozne Bele noći, tvrđave Petra i Pavla...

Niz ostrva, smeštenih preko puta ušća reke Neva, su jedno od obeležja grada. Trenutni broj ostrva, iako su sabrani krajem 19. veka, iznosi 101. Mnoga od njih su odvojena jedan od drugog uskim kanalima ili rekama i povezani su sa 342 gradska mosta. Neka ostrva su jasno odvojena od ostatka Sankt Peterburga, sa svojstvenim karakterom ili jedinstvenom istorijskom funkcijom koja ih čini od posebnog interesa za posetioce. Od većih ostrva tu su VasilevskyKrestovskyYelaginKamenny Aptekarsky Ostrov.

Sankt Peterburg, kulturni centar globalnog značaja, je u periodu od tri veka akulmulirao ogromne kulturne potencijale. Za sve ovo vreme, grad je bio pravi biser svetske kulture. Umetnici i arhitekte su ostavili trajni trag u kulturnoj istoriji Rusije, sa svojim svetski poznatim arhitektonskim izvedbama u Sankt Peterburgu. Tu je kompleks tvrđave Sv. Petra i Pavla,Lavra Aleksandra Nevskog, manastirSmoljni, rt na Vasilevsky ostrvu sa zgradama Birzha Dvanaest kolegijuma, trg Dvortsovaya gde se nalazi Zimski dvorac, svod generalštaba i Aleksandrov stubBronzani jahač, Katedrala Sv. Isaka, Ermitaž gde se nalazi jedna od najvećih kolekcija umetničkih dela na svetu, i još mnogo spomenika i zgrad

Ruska metropola ima blizu 250 muzeja, 18 muzeja književnosti, 44 muzeja, 5 zaštićenih narodnih muzeja, 39 muzeja istorije, 24 lokalne istorije i etnografije, 4.000 zaštićenih spomenika istorije i kulture... UNESCO je označio 2.400 zgrada u gradu za arhitektonske spomenike.

Grad danas poseduje 40 različitih pozorišta. Marijski teatar je jedna od najčuvenijih operskih kuća u svetu. U njemu radi i Balet KirovAleksandrinski teatar je osnovan 1756. godine, po nalogu carice Jelisavete I.  Sankt Peterburg je jedno od najznačajnijih mesta u kome se razvila baletska umetnost. Sergej Djagiljev, Marijus Petipa, Vaclav Nižinski, Matilda Marija Kšesinskaja i Ana Pavlova su posebno zaslužni za ovaj razvoj. Ovde se nalazi, verovatno, najpoznatija baletska škola na svetu - Baletska akademija Vaganova.

U gradu se nalazi više značajnih biblioteka. Saltikov-Ščedrinova biblioteka, nastala 1795. godine, danas je deo Nacionalne biblioteke Rusije. Ona je sa 30 miliona dela druga najveća biblioteka Rusije, posle Državne biblioteke Rusije u Moskvi. Biblioteka Ruske akademije nauka iz 1714. godine poseduje 17 miliona knjiga. Puškinova biblioteka je sa 5.000 dela značajno manja, ali sadrži vrednu kolekciju dela iz privatne kolekcije velikog pisca.

Sankt Peterburg, veličanstveni grad koji odiše umetnošću, poezijom, istorijom i savremenim životom, u poslednjih nekoliko godina je obnovio svoju ulogu široko otvorenog prolaza od Rusije ka ostatku sveta.

Medije