avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Skoplje

Skoplje je glavni I najveći grad republike Makedonije. Skoplje se nalazi u skopskoj dolini na obali reke Vardar u severo – zapadnom delu zemlje na nadmorskoj visini od 255 metara. Prema poslednjem popisu u Skoplju živi oko 700 000 stanovnika.

Grad ima odličan geografski polažaj I nalazi na raskrnici puteva, saobraćnom mrežom povezan je sa svim regionalnim centrima. Od Kumanova je udaljen 39 km, Veleža 50 km, Prištine 78 km, Sofije 224 km, Soluna 230 km, Niša 219 km, Tirane 321 km.

Skoplje je glavni idustrijski, ekonomski, kulturni I politički centar Makedonije. Grad je poznat po metalnoj, hemijskoj, tekstilnoj industriji kao I brojnim štamparijama. Industrijski razvoj Skoplja praćen je razvojem trgovinskog I bankarskog sektora, a poseban akcenat stavlja se na razvoj kulture I sporta.

Posle drugog svedskog rata, grad je doživeo industrijski procvat, što je prekinuto razornim zemljotresom 1963 godine kada je stradao veći deo grada I brojni kulturno istorijski spomenici, crkve džamije.

Danas je Skoplje moderan grad sa širokim spektrom kulturne baštine.

Vinston Čerčil pokazuje znak pobede sa krova Ministarstva spoljnih poslova. Aleksandar Veliki upire moćnim mačem sa vrha ogromne fontane koja “svira” klasičnu muziku. Njegov otac Filip II stoji na visokom mermernom pijadestalu podignute pesnice okružen stambenim zgradama u socijalističkom stilu i smećem. 

Sve te grandiozne građevine, spomenici, fontane i mostovi – neke završene, neke ne – kite centar prestonice Makedonije kao deo vladinog projekta pod nazivom – Skoplje 2014. 

Jedna od najvećih urbanističkih avantura u Evropi već je kritikovana od strane mnogih Makedonaca koji projekat opisuju kao kič s ciljem da se odvrati pažnja javnosti sa problema u kojima se država nalazi – poput uništene ekonomije i nezaposlenosti koja ovde iznosi oko 30 odsto. 

Projekat koji je počeo 2008. naročito je kritikovan zbog njegove cene – budući da neke od 20 novih građevina i više od 40 spomenika koštaju od 80 do 500 miliona evra u zavisnosti od zvaničnih i nezvaničnih procena. 

Takođe, lokalno stanovništvo tvrdi da je novac mogao biti mudrije iskorišten na izgradnju novih stambenih zgrada, fabrika ili puteva, ali određen broj njih misli da je projekat stvar nacionalnog ponosa.Nije trebalo da izgrade tako mnogo spomenika u tako kratkom periodu”, tvrdi Dimitrije Markozanski, slikar. 

Jedan od glavnih simbola projekta je Porta Macedonia, trijumfalni luk smešten u blizini Makedonskog trga. 

Ova 21 metar visoka konstrukcija simboliše dugu borbu za nezavisnost Makedonije (zemlja je postala nezavisna od Jugoslavije 1991.) a 32 reljefa na njemu oslikavaju događaje iz ranije istorije i borbi. 

Među mnogim monumentalnim građevinama koje su i dalje u fazi izgradnje na obalama reke Vardar su novi arheološki muzej, sedište finansijske policije i zgrada Ministarstva komunikacija – sve u različitim neoklasičnim i baroknim stilovima. 

Nova zgrada Ministarstva spoljnih poslova ima nekoliko statua pokojnih zvaničnika uz ivicu krova uključujući i Čerčila i američkih predsednika Džordža Vašingtona i Abrahama Linkolna. 

Dva pešačka mosta, svega desetak metara udaljena jedan od drugog, nedavno su završena. 

Jedan od njih Most umetnosti, krasi 29 bronzanih skulptura poznatih slikara, pisaca, kompozitora i muzičara. 

Osim Aleksandra Velikog, njegovog oca i majke, u Skoplju možete pronaći i statuu Majke Tereze, pokojne dobitnice Nobelove nagrade, koja je rođena u makedonskoj prestonici.

 

Medije