avio karte aviokarte 
                          by Fantast Tourist , since 2005
 

IATA Logo   

Avio karta Beograd Tel Aviv

 

Danas je Tel Aviv jedan od najvažnijih mediteranskih centara, uzbudljiv, moderan grad nadaleko poznat po svom opuštenom životnom stilu, zabavi i za region posebnom čudu — toleranciji. 

„Malo Iran, malo Kalifornija“, jedna je od definicija koja vam padne na pamet kada Tel Aviv prvi put vidite po danu. S jedne strane nepregledna peščana plaža, biciklisti, surferi, moderni hoteli, fancyrestorani u kojima možete da se častite divnim sveže isceđenim sokovima od grejpfruta ili pak mezeom sastavljenim od najboljih humusa i tahanija koje ste probali u životu. Samo koju ulicu dalje prošetaćete širokim bulevarima koje krase „fucnute“ zgrade s prodavnicama brze hrane i dragstorima koje obavezno drže iseljenici iz bivšeg Sovjetskog Saveza; možete i da razgledate radnje sa kičastim venčanicama ili neobičnim kabalističkim instrumentarijumom u izlozima. Prošetaćete obavezno i čuvenim „belim gradom“, najvećim arhitektonskim modernističkim kompleksom na svetu (oko 3.000 zgrada), koji su od sredine tridesetih pa do početka pedesetih sagradili prebezi iz nacističke Nemačke po ukidanju institucija koje su promovisale modernistički pristup arhitekturi i dizajnu, poput slavnog Bauhausa.

Zanimljivo, ali upravo susret starog i novog jeste ono što najviše osvaja u gradu koji ima tek sto godina. Dok kupujete u trendybuticima ili ispijate čašu odličnog (i preskupog!) vina u nekom od malih barova kvarta Neve Tzedek, osećate se kao da ste u nekom mediteranskom seocetu, sve dok vam pogled ne padne na ogromni neboder od preko 40 spratova koji se gotovo preteći nadvisio nad njim. Pored sinagoge naći ćete suši bar, pored seks-šopa staromodnu krojačku radnju. Ono što u ostatku Izraela izaziva podelu, ovde predstavlja jedinstvo u šarenilu. Nepun sat vožnje koji deli Tel Aviv od Jerusalima jeste suština svega. Čak se i klima potpuno razlikuje. Iz prohladnog, senkama i tišinom obojenog Jerusalima, stižete u suncem okupan Tel Aviv, gde mladi, lepi ljudi voze rolere uz plažu, ispijaju velike čaše raznobojnih koktela i uživaju u buci najnovijih dance hitova.

Tel Aviv je grad smešten na zapadu Izraela, na obali Sredozemnog mora. Nalazi se u istoimenom okrugu, čiji je administrativni centar. Tel Aviv se prostire na površini od 51, 8 kvadratnih kilometara, a u njemu živi oko 405 000 stanovnika. Tel Aviv je drugi po veličini grad u Izraelu, ali je najznačajniji ekonomski i kulturni centar u državi.

Na području Tel Aviva preovladava mediteranska klima. Leta su duga i topla, a zime kratke, i hladnije nego u unutrašnjosti zemlje.

Na mestu na kome se nalazi Tel Aviv nekada se nalazio antički grad Jafa. Ipak, istorija Tel Aviva započinje tek 1909. godine, kada je ovaj grad i osnovan. Ovo primorsko područje kupljeno je od beduinskih plemena, a već sledeće godine počela je izgradnja grada. Te 1910. godine prva gradska četvrt krštena je imenom Tel Aviv, što u prevodu znači „ Brdo izvora “. U to vreme Tel Aviv je imao svega sto stanovnika. Nakon Prvog svetskog rata započelo je masovno doseljavanje novog stanovništva, a koje je pristizalo iz Evrope. Grad je naglo počeo da se razvija i širi, i tada je dobio svoja arhitektonska znamenja. Kada je Izrael 1948. godine proglasio svoju nezavisnost, Tel Aviv je proglašen za njegovu prestonicu. Kada je Jerusalim proglašen za glavni grad Izraela Tel Aviv nije izgubio na svojoj važnosti. Naprotiv, s obzirom da odluku o premeštanju prestonice u Jerusalim ne priznaje ni danas većina država sveta, , u Tel Avivu se nalaze ambasade tih država. Samo dve države imaju svoja konzularna predstavništva u Jerusalimu, što potvrđuje značaj ove nezvanične prestonice Izraela.

Danas je Tel Aviv izuzetno atraktivna destinacija na turističkoj mapi Izraela, i svake godine ga posećuje veliki broj turista iz celog sveta.

Popnite se na tvrđavu Jafe i pogledajte ka gradu. Samo vek ranije tu nije bilo ničega do peščanih dina. Čudo? Ne. Tel Aviv.

Medije