kalendar ikonica
kalendar ikonica

Minhen putovanje, Nemački Versaj, Dvorac Herenkimze

Minhen putovanje, Nemački Versaj, Dvorac Herenkimze

Minhen putovanje Bavarskim morem. Obiđite dvorac Herenkimze dragulj države Bavarska. Beograd Minhen avion LH leti svakodnevno a Minhen hoteli su naša briga.

Nedaleko od Minhena nalaze se jedan od dragulja Bavarske. Ukoliko vas je put naveo u Minhen, pokušajte da pronadjete malo vremena i da se iskradete iz njega i upoznate ovaj Bavarski dragulj.

Iako Nemačka slobodna država Bavarska nema izlaz na more, danas se često može čuti izraz „Bavarsko more“. Ovaj termin se odnosi na najveće bavarsko jezero Kim ili Chiemsee. Zbog površine od 80 km2 ovo Alpsko jezero s pravom nazivaju Bavarsko more.

Okolina Kimskog jezera jedna je od najomiljenijih rekreativnih zona u Bavarskoj. Jezero je poznato po svojim ostrvma od kojih su dva naseljena vekovima unazad. Ostrva imaju simbolična imena Gospodsko i Damsko, i do oba saobraća redovna brodska linija. Na Gospodskom ostrvu se nalazi jedna od najvećih turističkih atrakcija, dvorac Herenkimze, bavarskog Kralja Ludviga II.

Simpatični turistički brod isplovljava iz mesta Prien i kreće na 20 minuta dugu plovidbu ka Gospodskom ostrvu, najvećem od ukupno šest na Kimskom jezeru. Pristankom broda na drveni dok na ostrvu, reka turista izlazi sa broda i započinje obilazak.

Na uzvišenju nedaleko od pristaništa je nekadašnji Augustinski manastir, osnovan još u 8-om veku. Tokom srednjeg veka je bio značajno versko središte ali je početkom 19-og veka opusteo. Od potpune propasti manastir je spasio Ludvig II, otkupivši kompletno zemljište. Ludvig je manastirske odaje pretvorio u staru palatu iz koje je nadgledao gradnju svoje nove palate Herenkimze.

Posle desetak minuta šetnje kroz šumu koja deli staru i novu palatu ispred vas je raskošni barokni dvorac i prostrani uređeni vrt sa fontanama i brojnim statuama. Herenkimze je poslednji dvorac koji je tokom svog kratkog života započeo Ludvig II. Kao i prethodna dva on je i ovaj dvorac gradio daleko od očiju javnosti, na ostrvu do koga je bilo teško doći. Dvorac je dobio ime po ostrvu na kom se nalazi, Herenkimze.

Inspiraciju za gradnju Ludvig je i ovog puta pronašao u palati Versaj, francuskog vladara Luja XIV. Herenkimze je trebalo da bude verna kopija Versaja, mada ga u nekim detaljima i nadmašuje. Koliko se Ludvig divio francuskom Kralju sunca govori da je dvorac gradio u njegovu slavu, i posvetio mu čitavo jedno krilo dvorca. Tako danas možemo videti radni kabinet, spavaću sobu i trpezariju Luja XIV, čoveka koji je u vreme gradnje dvorca bio mrtav više od 160 godina ali je živeo u Ludvigovim snovima. Identične odaje Ludvig je u drugom kraju palate namenio za sebe.

Palata je građena 18 godina, od 1878 pa do Ludvigove iznenadne smrti 1886. Od predviđenih 70 prostorija završeno je samo 16 a odmah posle kraljeve smrti svi radovi su obustavljeni. Nažalost Ludvig je u palati Herenkimze boravio svega nekoliko dana.

Posebna atrakcija palate jesu raskošni vrtovi i fontane. Nedaleko od ulaza su dve simetrične fontane sa periodičnim vodoskocima. Imaju simbolične nazive Fontana slave i Fontana sreće. Ispod njih je, u centralnom delu parka, fontana posvećena grčkoj boginji Leto, Zevsovoj ljubavnici koja je rodila blizance Apolona i Artemidu. Po legendi ona se skrivala od ljubomorne Here i zastala u jednom selu da na izvoru popije vode. Seljaci su pokušali da je spreče pa ih je sve pretvorila u žabe. Fontana prikazuje boginju sa svojim blizancima dok oko nje mnoštvo žaba i kornjaća ispušta vodu.

Zbog enormno velikih količina zlata i drugih skupih materijala korišćenih za ukrašavanje palate, Ludvig je potpuno ispraznio Bavarsku kasu. Upravo je to razlog zašto je nasilno svrgnut sa vlasti i tragično okončao svoj život. Pouzdano se zna da je Ludvig za izgradnju nedovršenog dvorca Herenkimze potrošio oko 16,5 miliona tadašnjih maraka, što bi danas iznosilo oko 250 miliona USD.

Minhen putovanje, Dvorac Herenkimze
Image by FelixMittermeier from Pixabay

Minhen putovanje – korisni saveti

Najpovoljnija cena avio karte Beograd Minhen iznosi 149 € za povratno putovanje sa uključenim ručnim prtljagom od 8 kg. Na direktnom letu Beograd Minhen saobraća naša nacionalna avio kompanija „Air Serbia“, i nemački nacionalni avio prevoznik „Lufthansa“. Letovi se obavljaju svakodnevno.

Ukoliko planirate da putujete u Minhen tokom održavanja kongresa, sajmova ili festivala (posebno Oktoberfest-a), potrebno je da pored avionske karte, i hotel rezervišete znatno pre planiranog putovanja.

Preporučujemo Vam da u Minhenu rezervišete hotele sa minimum 3*, sa lokacijom koja je manje bitna, koliko je važno to da bude na liniji metroa.

Za Vaše Minhen putovanje pogledajte našu  ponudu za smeštaj u Minhenu možete pogledati klikom na sledeći link (kliknite ovde).

Minhen ima savršenu mrežu gradskog prevoza koju čine linije tramvaja, nadzemne železnice, metroa i gradskih autobusa. Na sledećem linku možete videti sve informacije koje se tiči javnog prevoza (kliknite ovde).

Autor: Dejan Damjanov

Sadržaj članka:
Minhen putovanje, Nemački Versaj, Dvorac Herenkimze
Minhen putovanje - korisni saveti

Saznajte informaciju više
Avio karte Beograd - Minhen-BEG-MUC
Više informacije za avio karte na relaciji Beograd - Minhen možete pogledati na linku avio karte Beograd - Minhen.
Cena avio karte Beograd - Minhen krece se od 95 EUR


Minhen (MUC) Avio karte


Avio karte - polazni aerodrom Beograd (BEG)
Najnovije u našem MagazinuNajčtaniji tekstovi u Magazinu